Responsive Menu
Add more content here...


Dinu Iancu-Sălăjanu, Președintele Consiliului Județean Sălaj a adus un omagiu memoriei marelui om politic Corneliu Coposu

"Cerne, Doamne, liniștea uitării, Peste nesfârșita suferință. Samănă întinderi de credință, Și sporește roua îndurării! Răsădește dragostea și crinul, În ogorul năpădit de ură, Și așterne, peste munți de zgură, Liniștea, uitarea și seninul...!" ("Rugă" - Corneliu Coposu)

by Mihai POP
0 comment 473 views
A+A-
Reset

Împlinirea a 110 ani de la nașterea marelui om politic Corneliu Coposu, simbol al rezistenței anticomuniste, a fost marcată, sâmbătă, 18 mai, la Bobota, în satul natal al Seniorului.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu și administratorul public al județului, Paul Maghiu, a adus un omagiu memoriei celui care este considerat părintele democrației post-decembriste, și a depus o coroană de flori la bustul Seniorului, de la Centrul Cultural “Șincai-Coposu” din Bobota.

Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfinția Sa Dr. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți.

Despre personalitatea reprezentată

Monumentul evocă personalitatea lui Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995), om politic român care s-a remarcat prin principialitate. A fost director de cabinet și secretar personal al lui Iuliu Maniu, mentorul său politic căruia i-a rămas loial până dincolo de mormânt.  A fost arestat în 1947 și condamnat la muncă silnică pe viață. A stat 17 ani în închisorile comuniste, suferind torturi teribile, suferință de care nu s-a plâns niciodată, acceptându-și cu seninătate destinul.

Eliberat din închisoare în anul 1964, continuă lupta politică în ilegalitate, fiind supus unei necontenite supravegheri de către Securitatea comunistă.

Deși urmărit permanent, își deturnează urmăritorii și reușește înregistrarea Partidului Național Țărănesc în Internaționala Creștin Democrată în anul 1987, în plină teroare ceaușistă.

După decembrie 1989, a reînființat Partidul Național Țărănesc, adăugându-i identitatea creștin-democrată la titulatură (PNȚ-CD). Având în spate experiența sa de discipol al lui Iuliu Maniu – făuritor al Marii Uniri de la 1918 – ca președinte al PNȚCD, Coposu se va implica în reformele atât de necesare întoarcerii României la o viață democratică după 45 de ani de comunism.

De la Corneliu Coposu românii aflau în 1989 că există patru principii care călăuzesc în mod obligatoriu orice țărănist pe parcursul întregii sale vieți: Morală creștină, Democrație desăvârșită, Naționalism luminat, Dreptate socială.

 

You may also like

Leave a Comment