Din 2025 începe marele val de pensionare în România

A fi pensionat este ca și cum te-ai trezi dintr-un somn adânc și să-ți dai seama că ai aripi de zbor.-spunea un înțelept

by Tiberius NICODA
0 comment 98 views
A+A-
Reset

Începând de anul viitor și până în 2030, peste 600 de persoane vor împlini în fiecare zi vârsta de 65 de ani, adică vârsta de pensionare. Potrivit calculelor făcute și statisticienilor,pe baza datelor Institutului Național de Statistică, aceasta înseamnă un cetățean român la fiecare minut.

Așadar, în medie de pensionare a fost de 59,5 ani anul trecut, adică ,cu 0,8 ani mai în vârstă pentru bărbați decât pentru femei și cu 0,5 ani mai în vârstă în mediul rural decât în ​​orașe.

Luat ca referință, în anul 2023, mai multe femei s-au pensionat anticipat decât bărbați: aproximativ una din cinci femei, comparativ cu unul din șapte bărbați. Cam 20.600 de persoane au continuat să lucreze la 6 luni după pensionare, iar peste 25.000 de alți pensionari au continuat să lucreze cu jumătate de normă.
Chestionați asupra motivului principal pentru a accede un nou loc de muncă după pensionare , mai mult de jumătate (54,3%) dintre pensionarii care au continuat să lucreze în primele 6 luni după ce au ieșit la pensierăspunzând că au nevoie de venituri suplimentare. Cel mai invocat motiv de aproape un sfert dintre respondenți (23,7%) a fost acela că doresc ca să se să se simtă utili.


Din partea bărbaților s-au făcut referiri la nevoile financiare, în timp ce femeile au menționat dorința de a menține integrarea socială. Peste o cincime (21,0%) dintre pensionarii, cei cu studii scăzute s-au pensionat la o vârstă fragedă, comparativ cu 16,5% dintre cei cu studii medii și 11,2% dintre cei cu studii superioare.
În funcție de starea civilă, persoanele căsătorite se pensionează cel mai devreme, vârsta lor medie este de 59,3 ani. Persoanele necăsătorite se pensionează cel mai târziu, în medie, la vârsta de 60,1 ani. Pentru cei divorțați, acest indicator este de 59,4 ani, iar pentru văduve 59,8 ani.

Cei mai mulți care și-au amânat pensionarea și care au obținut astfel o pensie mai mare, sesunt dintre cei cu studii superioare. Astfel că acei pensionari care au studii superioare, au avut mai multe șanse de a fi reangajați după pensionare decât cei cu studii scăzute sau medii.

Conform datelor, în medie, românii muncesc cu puțin peste 32 de ani înainte de a se pensiona, așa că perioada medie petrecută lucrând în România este cea mai scurtă din Europa , potrivit datelor Eurostat.

Din fericire, pensionarii în România se țin mai bine decât pensiile pe care le primesc!

You may also like

Leave a Comment