Responsive Menu
Add more content here...


Din 15 septembrie începe alimentarea cardurilor pentru energie cu a doua tranșă de bani

by Mihai POP
0 comment 25 views
A+A-
Reset

Social-democratul Adrian Câciu, ministru Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a declarat marți, 05 septembrie, în Camera Inferioară a Parlamentului că în fix 10 zece zile statul va livra cea de-a doua tranșă de bani aferentă ajutorului pentru energie. Cardurile pot fi utilizate până în luna martie a anului viitor


Prin urmare, MIPE va vira în conturile Poștei Române aproximativ 1,44 miliarde de lei pentru cele 2 milioane de gospodării eligibile pentru ce-a de-a doua tranșă de 700 de lei. Din totalul de 2 milioane, 1.65 milioane de gospodării au fost cuprinse și în prima tranșă a ajutorului pentru energie. 

Compensarea facturilor pentru energia electrică se acordă persoanelor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de ministerul Investițiilor și fondurilor Europene. Listele cu beneficiari sunt verificate ANAF, STS, MAI și Ministerul Muncii și Solidaritățiii Sociale.

Criteriile de eligibilitate pentru cardurile de energie

Emitentul și distribuitorul cardurilor pentru energie este Compania Națională Poșta Română, instituție care are în atribuții informarea publicului în legătură cu emiterea, distribuirea și folosirea voucherelor pentru energie. Beneficiarii nelămuriți pot cere asistență la numărul de telefon 0319966.

Se acordă subvenții pentru facturile energiei electrice respectiv încălzirea locuinței următoarelor categorii sociale:

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Cum poate fi utilizat cardul pentru energie

Totodată, trebuie precizat că în cazul în care la o adresă au reședința mai mulți beneficiari ai voucherului de energie, acesta se acordă o singură dată, dacă domiciliul sau reședința beneficiarului de sprijin coincide cu locul de consum.

Beneficiarii au la dispoziție trei metode de a folosi cardurile de energie (vouchere). Fie direct la poștal, la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul persoana respectivă sau online.

Beneficiarii pot plăti facturile cu banii disponibili pe cardul de energie direct la poștaș sau la orice oficiu poștal. De asemenea, plățile se pot face și online, prin intermediul aplicației informatice a Companiei Naționale Poșta Română.

De asemenea, tichetele de energie pot fi utilizate nu doar pentru achitarea facturilor la energia electrică. Utilizatorii pot plăti energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar și pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.

Cardul de energie poate fi utilizat pentru serviciile următoare

Serviciile/produsele care se pot plăti cu a doua tranșă în valoare de 700 de lei: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

You may also like

Leave a Comment