Responsive Menu
Add more content here...


Dilema mielului de Paște. Cumpărăm carne de la producătorii locali din “solidaritate”, dar oare aceştia oferă preţurile corecte sau le umflă din nou!?

Dacă vrei să fii bogat, nu te gândi să-ți mărești averea, ci doar să-ți reduci lăcomia...

by Tiberius NICODA
0 comment 50 views
A+A-
Reset

Suntem mereu chemați ca cetățeni și patrioți ca să mâncăm și ca să cumpărăm “din România” – să fim solidari cu producătorii locali de pe la noi, să dăm cu flit produselor străine din supermarket-uri.

Da! E bună solidaritatea de orice fel, oriunde, dar nu oricum.

Această scremută, trâmbițată, pretinsă “solidaritate ” este în fapt și din păcate doar cu sens unic, dinspre cumpărător spre producător și niciodată invers.

Fermierii vor cere până la 50 de lei/kg de miel tranșat.

Crescătorii de animale au luat decizia fermă de a nu accepta să vândă mieii de Paști la prețuri sub 24 de lei pe kilogram, în viu.
Cu solidaritate, crescătorii de oi s-au unit pe platformele de socializare. Ei declară că în acest an nu vor ceda în fața presiunilor și vor menține acest prag de preț.

Era previzibil ca prețul cărnii de miel să crească în acest an. Cu toate că Paștele va fi sărbătorit în acest an abia în mai, oferta va fi abundentă. În perioada premergătoare sărbătorii, crescătorii de oi intenționează să majoreze prețurile până la 24 de lei pe kilogram, în viu. Pe de altă parte, în magazine, românii ar putea scoate din buzunare peste 50 de lei pentru un kilogram de carne de miel. Prețurile la alimente, de la lapte, pâine, orez, ouă, cașcaval, carne, până la fructe și legume, au înregistrat o creștere alarmantă, situație agravată de producția tot mai scăzută și de dependența crescută de importuri.

Nu mai vorbim despre produsele de lux: cireșe, zmeură, delicatese exotice, ale căror prețuri sunt pentru majoritatea cetățenilor, de neatins.

În ciuda eforturilor guvernamentale de a plafona adaosul comercial pentru a ține sub control inflația, Pe de altă parte, creșterea prețurilor la alimente vine într-un context în care salariul minim pe economie a crescut cu doar 9,5%, aducând o scădere substanțială a nivelului de trai pentru cei care câștigă venitul minim. Astfel, suma cheltuită pe coșul cu alimente de bază reprezintă acum 24% din salariul minim net, care depășește cu puțin 2.000 de lei, comparativ cu 22,5% cât reprezenta la începutul anului trecut.


Și până la urmă cu prețurile astea care au luat-o razna, stai și te întrebi dacă mielul, masa de Paște și tot ce ține de mâncare, oare se vor a fi trase pe nas ca prafurile cele scumpe sau, aşa cum este tradiția, ar fi și de mâncat?

Că, peste toată sforăiala cu patriotismul și românismul, foamea, ca dragostea, trece prin burtă și prin portofel și de abia, odată ce ești sătul poți să te simți mândru și fidel ideii de naționalism, comuniune de unitate și solidar.

You may also like

Leave a Comment