Responsive Menu
Add more content here...


Despre droguri – Un fost dependent de substanțe psihoactive din Zalău a vorbit deschis despre calvarul trăit, într-o campanie antidrog la care au participat 2.000 de elevi!

by Mircea ARDELEAN
0 comment 17 views
A+A-
Reset

Ilieş Serigu Ionuţ, un tânăr de 37 de ani din Zalău, care ani la rând a fost dependent de substanțe psihoactive, a fost invitatul special într-o campanie privind informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri în oaşul Reghin. Campania s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor, iar organizatorii au precizat faptul că, datorită prezenţei tânărului din Zalău, a fost realizată cea mai bună campanie antidrog din județul Mureş!

Primăria Municipiului Reghin, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș precum și cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, desfășoară o amplă campanie privind informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri, denumită HIGH OR ALIVE. Campania a debutat în data de 14 martie, cu realizarea chestionarelor și se apropie de final.

În ciuda numeroaselor campanii antidrog pe care le derulează diverse instituții, în ciuda educației primite și a faptului că toată lumea știe că drogurile nu sunt bune, milioane de adolescenți continuă să le consume.

  • echipa formată din cadrul Primăriei Municipiului Reghin a realizat un chestionar care a cuprins câteva întrebări legate de subiect
  • chestionarul a fost realizat în așa fel încât elevii să răspundă doar prin bifă, nefiind nevoie să scrie
  • centralizarea răspunsurilor (Primărie).

Prin aceste chestionare s-a încercat realizarea unei imagini cât mai apropiate de situația reală din orașul nostru privind consumul de substanțe psihoactive, dorind astfel să atragem atenția asupra efectelor negative în privința consumului de droguri (sociale, medicale, psihologice) și să conștientizeze, toți cei implicați, riscurile instalăriii stărilor de dependență.

Organizatorii au căutat o persoană care să își asume să vorbească în public despre dependență. O persoană asumată, capabilă să facă alături de noi această campanie, cu un puternic mesaj antidrog. Persoana aceasta este Ilieș Sergiu Ionuț, un tânăr de 37de ani din municipiul Zalău.

El a fost contactat pe o pagină de socializare, iar în mesaj i s-a explicat ce se doreşte prin această campanie. Zălăuanul a deschis la propunerea celor din judeţul Mureş. El a revenit astfel un pion important în campanie privind informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri, denumită HIGH OR ALIVE.

“Alături de Ionuţ Sergiu, am realizat cea mai bună campanie antidrog din județul Mureş! Impactul lui asupra tinerilor, curajul, asumarea, povestea lui de viață este impresionantă. Deschiderea lui despre a vorbi despre problemele personale, experiența lui în acest sens a fost remarcabilă. Am avut 4 zile de foc, evenimente foarte reușite la care au participat aproximativ 2.000 de elevi, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții, presă. Îl asigurăm de tot respectul nostru, de toată susținerea noastră și sperăm ca în viitor să putem colabora în continuare cu el”, este mesajul organizatorilor.

Şi tânărul din Zalău este măgulit de reuşita campaniei în care au participat peste 2.000 de elevi. Unul dintre mesajele primite după această campanie l-a emoţionat.

“Mersi frumos pentru lecţia de viaţă pe care mi-ai oferit-o astăzi! Sănătate multă şi toate cele bune, te salutăm cu drag!”, este mesajul tânărului. A venit şi reacţia lui Sergiu Ionuţ: “Sper sa înțelegi si să țineți cont de greșeală făcută de mine să nu-i repetați… am lacrimi în ochi în momentul de faţă”.

“Campania antidrog organizată de către Primăria Reghin în parteneriat cu celelalte instituții a fost un real succes datorită muncii celor implicați și datorită modului de a face un altfel de campanie, prin invitația lui Sergiu. Acesta a ales să vorbească deschis despre ceea ce înseamnă consumul de droguri și urmările pe care le are, din dorința de a-i determina pe alți tineri să nu-i calce pe urme, de a nu repeta greșelile pe care și le asumă că le-a făcut. Ce mod de căință și de a face lumină în viața oamenilor poate fi mai frumos în fața lui Dumnezeu decât acesta?! Sergiu, lumea este norocoasă că te are! Pentru că ai ales să te îndrepți și pentru că încerci așa cum poți să îi aduci și pe alții pe drumul cel bun. Sper să treci peste toate vorbele urâte care ți se aruncă zi de zi de către cei care se grăbesc să îți pună o anumită etichetă și să ai putere să mergi mai departe pe drumul pe care l-ai ales!”.

Birghiș Sebastian (IPJ Mureş) – unul dintre organizatori

You may also like

Leave a Comment