Responsive Menu
Add more content here...


Deputatul Alin Prunean, implicat în dezvoltarea unui program pentru exportul de miei în Franţa

by Stirile din Salaj
0 comment 31 views
A+A-
Reset

Alături de George Catean – fost secretar de stat în cadrul Ministerul Agriculturii, deputatul Alin Prunean a fost prezent în zilele trecute la o întâlnire cu o delegaţie formată din fermieri şi reprezentanţi ai retailerului din Franţa, cu scopul de a demara un parteneriat prin care peste 5.000 de ovine din România vor putea fi livraţi la export

Crescătorii de ovine din România au şansa să dezvolte un program pentru exportul de carcasă de miel în Franţa, în cadrul unui parteneriat cu fermieri francezi şi cel mai mare lanţ de retail din Europa.

Acest demers, iniţiat de George Catean, va aduce un plus pentru crescătorii români, o alternativă viabilă pentru comercializare, pe termen lung, implicarea şi dezvoltarea abatoarelor şi un prim pas în tranziţia României de la vânzător de animale vii, la furnizor de produse cu valoare adăugată, respectiv carcasele de miel.

M-am alăturat şi eu acestei iniţiative şi, împreună cu George Căţean, am însoţit, miercuri și joi, o delegaţie formată din fermieri şi reprezentanţi ai retailerului din Franţa, în vizita pe care a făcut-o în România, la o fermă din judeţul Braşov şi un abator din judeţul Sălaj.

Scopul vizitei a fost acela de a agrea cu partea franceză un caiet de sarcini pentru carcasa de miel, a identifica minim 5.000 de ovine cu care să demareze parteneriatul şi a realiza un calendar care să ofere livrări constante pe parcursul unui an.

Pentru viitor, se doreşte încrucişarea oilor româneşti cu berbeci de carne din Franţa, berbeci care vor fi puşi la dispoziţie prin acest parteneriat.

Fermierii români vor putea astfel obţine mai mulţi bani, datorită unei greutăţi mai mari a carcasei şi a unei categorii superioare de clasificare, respectiv un preţ mai ridicat de comercializare.

Un actor important al acestei colaborări sperăm să fie Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV Cluj-Napoca).

Universitatea de la Cluj-Napoca a fost invitată să facă parte din program şi care poate acorda sprijin de specialitate fermierilor români pentru a îmbunătăţi rasele locale astfel încât să corespundă aşteptărilor clienţilor retailerului.

România este al doilea crescător de ovine din Uniunea Europeană, după Spania, însă doar 10% din efectivul de ovine ajunge să fie sacrificat şi comercializat sub forma de carne, iar 90% se vinde ca animale vii.

La polul opus, Franţa este al doilea importator din Europa de carne de ovină şi îşi poate asigura doar jumătate din necesarul de carne pe care îl consumă.

Alin Prunean – deputat USR

You may also like

Leave a Comment