De la ne-am cutremurat, la neam cutremurat!

Cutremure de slabă intensitate au avut loc în țară în ultimele zile

by Tiberius NICODA
0 comment 705 views
A+A-
Reset

În ziua de 05 Februarie 2024, la ora 09:59:05 s-a produs un cutremur de magnitudine 2.7 ml în ZONA SEISMICA VRANCEA, iar la orele15:31:32 (ora locală a României), s-a produs în MUNTENIA, DÂMBOVIŢA încă un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, ml.

Astfel acestea două sunt urmarea altora din zilele anterioare, astfel:

În ziua de 4 Februarie 2024, la ora 11:53:10 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6,

02.02.2024, 00:06:00 3.0 ml BANAT, TIMIŞ

01.02.2024, 14:15:05 2.5 ml OLTENIA, VÂLCEA 10.0km

Bine de știut! Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

-Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

-Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase etc.).

-Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

–În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.

Deși în zona noastră nu sunt cunoscute expuneri la astfel de pericole ca urmare a cutremurelor ,totuși este bine să cunoașteți măsurile de protecție pentru astfel de cazuri și pentru situațiile în care v-ați afla în alte zone,țări care sunt expuse riscurilor de cataclism.

You may also like

Leave a Comment