Responsive Menu
Add more content here...


De Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea Strâmba își serbează hramul

Mănăstirea Strâmba își serbează hramul vineri 10 mai, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, slujba urmând să fie oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu

by Mihai POP
0 comment 1K views
A+A-
Reset

După ce am avut Săptămâna Mare şi cele trei zile în care am celebrat Sfintele Sărbători Pascale, creștinii se pregătesc de o nouă sărbătoare importantă, sărbătorită cu cruce roşie în calendarul creştin-ortodox.

Mănăstirea Strâmba își serbează hramul vineri 10 mai, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, slujba urmând să fie oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu.

Sfintele Slujbe vor începe Joi seara, 09 Mai 2024, de la ora 18.00, cu Slujba de Priveghere,  continuându-se a doua zi, Vineri, 10 Mai 2024, de la ora 8.30 cu Slujba de Sfințire a Apei, Slujba Utreniei, iar de la ora 09:45 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, încheindu-se cu o agapă frățească.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne amintește de una dintre minunile Maicii Domnului săvârșite prin intermediul viitorului împărat bizantin Leon cel Mare.

Apa luată de Leon din acest izvor tămăduitor de lângă Constantinopol a tămăduit un orb. În amintirea acestei minuni, în fiecare an, în prima vineri de după Paști, în Săptămâna Luminată, este serbat acest praznic, care evidențiază rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

În calendarul ortodox sunt închinate Macii Domnului unsprezece zile de sărbătoare dintre care patru sunt considerate praznice împărătești: Nașterea Maicii Domnului – la 8 septembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – la 21 noiembrie, Bunavestire – la 25 martie și Adormirea Maicii Domnului – la 15 august.

Praznicul Izvorului Tămăduirii și-a luat numele de la minunea săvârșită de Maica Domnului în apropierea Constantinopolului.

Astfel, conform tradiției, un înțelept orb rătăcind prin această parte de lume se întâlnește cu viitorul împărat Leon cel Mare, om de rând la vremea aceea, bun, blând și pios, care văzând deficiența omului l-a călăuzit prin acest ținut.

Tradiţii româneşti de Izvorul Tămăduirii

Cum era de aşteptat, românii au o mulţime de tradiţii legate de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. De obicei, în această zi se face sfinţirea agheasmei mici după Liturghie. Se spune că cei care beau agheasmă se vindecă.

În plus, de Izvorul Tămăduirii, românii obişnuiesc să lege “legământul juvenil” sau “înfrăţitul”, pact prin care mai multe persoane îşi jură susţinere necondiţionată. Vorbim despre persoane legate între ele pe criterii de vârstă, afinitate sufletească, prietenie, sex, etc.

You may also like

Leave a Comment