Responsive Menu
Add more content here...


Cum se cerea mireasa – tradiţii şi obiceiuri la o sărbătoare codrenească cu participanți din județele Maramureş, Sălaj și Satu Mare

Duminică 12 mai 2024, în organizarea Asociației "ION al ANEI", în comuna Băsești (jud. Maramureș) va avea loc a șasea ediție a manifestării cultural-tradițională codrenească ”Nunta lui ION cu ANA”

by Mihai POP
0 comment 2.9K views
A+A-
Reset

O asociație din Maramureș, ”Asociația Ion al Anei”, realizează duminică, 12 mai 2024, un eveniment dedicat eroilor în care vă invită la manifestarea cultural-tradițională codrenească ”Nunta lui Ion cu  Ana”, în satul Stremț (comuna Băsești).

Evenimentul ajuns la ediția a VI-a va începe la ora 13.00, la Troița Eroilor Nesărbătoriți, de unde încep surprizele.

Începând cu ora 14.30 se va cere mireasa de la Casa Memorială George Pop de Băsești, din Băsești, apoi mirii, nașii și nuntașii vor însoți trăsura codrenească spre Căminul Cultural din Băsești.

Pe scenă vor urca soliști din Sălaj precum, Adina Blaga, Silviu Băbici și Grupul vocal Plaiuri Codrenești din Cehu Silvaniei, dar și alți soliști din județele Maramureș și Satu Mare.

Cum a fost înființată Nunta Codrenească

Este un monument ridicat in STREMȚ, în cinstea celor 15 militari ai Armatei Române care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial, au fost luati prizonieri de către armata sovietică la Cotul Donului, apoi duși în Lagărele Siberiene la muncă forțată.

Imediat, după ce România a întors armele împotriva Germaniei Hitleriste, aceste lagăre au fost vizitate de către Ana Pauker, ca reprezentant al Guvernului Român, cu propunerea adresată ostașilor de a muri acolo de foame și păduchi sau pe frontul de luptă ca eroi.

Miracolul acestei situații inedite este tocmai faptul că marea majoritate a militarilor s-au oferit să moară ca eroi, încorporate fiind în noi structuri militare precum Divizia TUDOR VLADIMIRESCU – DEBRECEN.

Participarea acestor eroi ai ARMATEI ROMÂNE la eliberarea Transilvaniei de Nord, Nord Vest, Partea Ungariei și în special a orașului Debrecen de unde vine și numele, teritorii din Slovacia până în munții Tatra, este pagina de glorie în istoria țării noastre.

Ceea ce se cunoaște mai puțin, din păcate, sunt numele acestor ostași care s-au întors vii din coșmarul acestor ani de suferință, și-au întemeiat familii și au continuat să traiască noapte și zi cu imaginatul film de groază a celor trăite la COTUL DONULUI, SIBERIA, CAREI, DEBRECEN, MUNȚII TATRA… etc. Fapte care ne pun în imposibilitatea de a ști care dintre ei au suferit mai mult, cei care au murit pe front sau cei care au trăit groaza morții zilnice, întorcându-se acasă cu ea?

”Noi, ASOCIAȚIA ION AL ANEI, i-am identificat pe cei 15 magnifici numindu-i EROI, și deoarece nimeni nu-i sărbătorea i-am botezat NESĂRBĂTORIȚI, le-am dăruit o troiță, și în loc sa-i comemorăm plângând, o dată pe an, le oferim NUNTA CODRENEASCĂ, cu alai, MIRI și NAȘI, în luna MAI și prânzul MIRESEI – CONCURS DE INTERPRETARE MUZICĂ POPULARĂ ȘI INSTRUMENTALĂ, dotat cu premii, cel mare fiind TROIȚA EROILOR NESĂRBĂTORIȚI în miniatură în luna SEPTEMBRIE a aceluiași an”, spune președintele asociației, Marian Mihai, pentru Știrile Din Sălaj.

Cum totul are un început, asociația a hotărât să dăruiască prima sărbătoare în cinstea EROILOR în data de 1 MAI 2019, zi în care unu dintre aceștia, ION TAMASAN zis “A MALULUI” ar fi implinit 100 de ani dar nu s-a putut deoarece era într-o zi de joi, ca urmare prima nuntă a acestui ION CU ANA, pe care nu a sărbătorit-o niciodată, a avut loc pe data de 3 MAI 2019, din păcate fără prezența lor fizică.

De la prima sărbătoare și până la a VI-a ediție, cea din 12 MAI 2024, aceste manifestări s-au dezvoltat ca număr de participanți precum și arie de acoperire. Astfel vor fi prezenți membrii din comunitățile codrenești, maramureșene, sălăjene și sătmărene.

Troița eroilor nesărbătoriți din STREMȚ aparține tuturor religiilor, orientarilor politice, dar mai ales poporului erou care nici el nu este sărbătorit cum se cuvine pentru sacrificiul făcut de-a lungul istoriei.

Ca urmare sunt invitați orice urmaș al acestui tip de eroi să-i sărbătorească potrivit datinilor zonei de unde provin!

You may also like

Leave a Comment