Responsive Menu
Add more content here...


Cum a fost reinventată piața fructelor și legumelor într-un sat din Sălaj – Cooperativa Agricolă

by Mihai POP
0 comment 89 views
A+A-
Reset

Vă mai amintiți CAP-urile de pe vremea comunismului? Cooperativele agricole de producție au dispărut după Revoluție, însă – în satul Chechiș (comuna Bălan) – planul de a deschide un magazin de legume și fructe cu produse preponderent românești se arată unul de viitor. Un exemplu prin care ni se demonstrează că dacă există dorință, asocierea în agricultură poate deveni realitate


Această formă de asociere se practica înainte de 1989. Imediat după revoluție lucrurile s-au schimbat. Fiecare fermier a încercat să se descurce pe cont propriu. Iată că acum agricultorii și-au dat seama că dacă se unesc au mai multe avantaje. În primul rând, își vând produsele cu prețuri mai bune.

În România, Partidul Comunist Român a desfășurat în perioada 1949–1962 procesul de colectivizare, ce a constat în confiscarea aproape a tuturor proprietăților agricole private din țară și comasarea lor în ferme agricole administrate de stat.

Conform datelor culese de CRPE, în decembrie 2017 în România erau înființate 1083 de cooperative agricole, din care doar jumătate depuseseră bilanț cu un an în urmă.

Cooperativă Agricolă de Producție, ca pe vremurile bune ale agriculturii românești

Cu pasiune faţă de munca pământului,o cooperativă agricolă este la început de drum în satul Chechiș din comuna Bălan. Aceasta a fost înființată de un tânăr cu acordul a șapte membri. Scopul principal al cooperativei este de a extinde piața de livrare a produselor legumicole.

După multe discuții cu foarte mulți oameni din satul Chechiș, indiferent că locuiesc în sat, locuiesc în România și mai au familie aici sau sunt plecați în altă țară și mai au familii aici sau doar vin din când în când ACASĂ la Chechis, se aduce la cunoștință că în Chechiș s-a facut o Cooperativă Agricolă de Producție, ca pe vremurile bune ale agriculturii românești!

În această Cooperativă Chechiș va putea deveni membru orice persoană din sat și aici ne referim la orice persoană din sat care deține un teren agricol, arabil, pășune, pădure, fâneață sau orice persoană din sat care vrea să muncească atăt fizic sau cu un tractor, combină, drujbă sau orice alt utilaj cât și orice persoană care vrea să muncească sau să ajute.

Asocierea pare soluția salvatoare pentru micii agricultori din Chechiș

După multe discuții s-au adunat deja câteva zeci de persoane care vor să fie membri și să pună terenurile la dispoziție dar partea bună e ca mulți tineri harnici din sat vor să facă parte din această Cooperativă și să îsi pună utilajele la dispoziție cât și munca pentru a cultiva și fructifica pământurile din satul lor drag.

Se poate spune că sunt tineri care activează în diferite domenii atât ca și management, ingineri agronomi, fermieri, juridic, Ocol Silvic, administrație publică, marketing, fonduri europene și de stat, contabilitate, șoferi, tractoriști sau alte domenii de care au mare nevoie pentru a face această Cooperativă foarte utilă și eficientă pentru comunitate.

Fotografie cu caracter informativ.

Fiii satului Chechiș vor începe mai multe întâlniri în această primăvară cu toți oamenii care vor să se implice și să ajute prin muncă, implicare, sfaturi, finanțare sau orice altă idee această Cooperativă.

Economie și Producție, una din scopurile localnicilor

Scopurile localnicilor sunt ca să se dezvolte prin economie și producție.

– Dorința de a ajuta comunitatea și pe toți oamenii din sat încât să maximizeze producția și eficiența terenurilor din sat și să aibă o comunitate în care să trăiască bine și în armonie.

– O mai bună organizare în comunitate astfel încât toate terenurile să fie curățate, apoi studiate solurile de către ingineri agronomi, apoi cultivate cu orice este cel mai eficient pentru acel teren și apoi după un timp să facă ciclurile necesare pentru a roda fiecare teren cu orice cultură necesară stabilită de către inginerii agronomi și specialiști.

-Dorința de accesa fonduri europene sau de la statul român și la fiecare teren să identifice maxima eficiență și rentabilitate atât ca și producție cât și financiar și să ajungă să aibă o mica făbricuță în sat și să aibă un produs, două produse făcute în Chechis.

-Dorința de a crea o Asociație de Producție a satului și astfel încât să poată avea o producție pe unul două produse și culturi agricole astfel încât să poată negocia prețuri mai bune cu piața de desfacere indiferent că este un lanț de magazine sau un producător mai mare, prin unitatea și puterea lor, împreună vor putea obține prețuri mai mari pentru membrii comunității.

– Pentru că vor urma zile din ce în ce mai grele și pentru că o să fie mult mai greu cu costurile de combustibil, costurile de muncă, costurile de îngrășăminte și însămânțare, costurile de cultivare și stocare, daca vor fi împreună vor găsi mai usor soluții de finanțare și orice alt impediment pe care il vor avea vor găsi soluția și îl vor rezolva împreună.

Împreună vor putea reuși și scopul lor e sa le fie bine împreună în comunitatea lor din Chechis dar în același timp să dea un exemplu la absolut orice comunitate din România și să înțeleagă că impreună vor putea reuși și să nu uităm ca vin vremuri grele și pline de incertitudine.

Putem să vă spunem că pe foarte mulți tineri ai satului care se implică în acest C.A.P Chechiș sunt feciori ai satului, sunt harnici, au multe hectare de teren și înțeleg că această șansă e cea mai mare șansă pe care o are comunitatea lor frumoasă din Chechiș.

Ce înseamnă Cooperativă Agricolă de Producție

Cooperativa agricola este o organizatie economica formata prin asocierea liber consimtita a unui grup de persoane pentru producerea, cumpararea, desfacerea in comun a unor produse, pentru prestarea unor servicii in interesul privat al membrilor sai respectand principiile cooperatiste.

You may also like

Leave a Comment