CS Hida – secţia oină – a început să scrie istorie în filele sportului naţional şi sălăjean.
Întrebarea este: Cum au reuşit nişte copii din mediul rural să devină campioni şi să evolueze atât de miraculos în sportul naţional al României?
Începuturile frumoasei poveşti de succes de la Hida
Totul a început acum 10 ani, în momentul în care, la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Hida, a fost adus profesorul Dan Aluaş – cel care a antrenat la Dragu, mulţi ani la rând, echipa de oină. Venit la noul liceu, a pus bazele unei echipe de băieţi şi a început să participe cu elevii la diferite competiţii. Mai apoi, tradiţia a fost continuată de profesorul de sport, Gavril Pop, cel care a obţinut rezultate considerabile în competiţiile şcolare.
În anul 2022, profesorul Pop a ajuns la vârsta de pensionare, iar – din dorinţa de a lăsa echipa pe mâini bune – i-a propus profesorului de istorie, Ciprian Alexandru Mitrea, să se ocupe de club.
Pe parcurs, elevii de gimnaziu şi liceu au început să devină interesaţi de acest sport, astfel înfiinţându-se ulterior şi o echipă de fete. În vara anului 2022, clubul sportiv CS Hida a fost afiliat da Federaţia Române de Oină şi – din acel moment – au început să se scrie file istorie.
Ultimii 2 ani, laureaţi cu premii naţionale
Elevii de gimnaziu şi liceu au început să prindă drag de acest sport şi de comunitatea care s-a format la ei în comună, astfel CS Hida a crescut ca şi număr de sportivi, ajungând la a avea două echipe de fete şi alte două de băieţi.
Anul 2023 a fost un an de lansare în lumea sportului. Elevii de la Hida au participat la 10 Campionate Naţionale, unde au fost clasaţi de mai ulte ori pe podium. Mai apoi, băieţii au fost convocaţi în Lotul Naţional de trei ori (Cupa Unirii de la Iaşi şi Chişinău, dar şi în Istanbul, Turcia).
Succesul şi munca depusă au dat roade şi pentru anul următor, 2024 fiind unul dintre cei mai importanţi pentru acest club.
- ONSS – etapa judeţeană si interjudeţeană – fete si băieţi – gimnaziu şi liceu – locul I
- ONSS etapa naţională – fete – gimnaziu – locul II
- ONSS etapa naţională – băieţi gimnaziu – locul III
- ONSS etapa naţională fete – liceu – locul II
- Campionat naţional – senioare – pe iarbă – locul III
- Campionat naţional – junioare II – pe iarbă – locul II
- Campionat naţional – junioare I – pe iarbă – locul III
Ultima şi cea mai spectaculoasă victorie până în momentul actual, este câştigarea Cupei României 2024, feminin, la Mioveni. Această victorie le aduce fetelor din Hida calificarea la Cupa Reginei 2025. Această cupă este considerată cea mai importantă competiţie de oină din ţară, fiind patronată de către Casa Regală.
Lotul care a reuşit această performanţă este format din: Alexandra Oltean (căpitan), Nicoleta Oltean, Alexandra Mocan, Daria Pop, Iulia Pop, Antonia Rus, Debora Luca, Andreea Vlaic, Alexandra Gordea, Rahela Farcaş, Simona Ielciu şi Beatrice Sav.
„Oina pentru mine înseamna lucru în echipă, încredere și prietenie, prietenie atât între coechipieri cât și cu alte echipe. Este o oportunitate de a vedea ţara și de a lega prietenii noi cu diferiți copii din diferite judeţe. Îmi doresc ca în viitor să participăm la cât mai multe campionate și să venim acasă cu cât mai multe medalii de aur”, ne-a declarat Alexandra Oltean – căpitanul echipei de fete.
Succesul aduce şi sacrificii – Parcurge aproape 20 de kilometri cu bicicleta pentru un antrenament!
Succesul acestor echipe de elevi nu a apărut peste noapte – în spate a existat muncă asiduă din partea antrenorilor şi a jucătorilor. Sportivii din cadrul clubului sunt elevi la gimnaziu, respectiv liceul din comună, dar care din dorinţa de a face ceva nou şi de a excela, şi-au păstrat şi rolul de elevi buni, dar şi de sportivi cu performanţă.
Un exemplu grăitor este eleva Simona Ielciu. Ea trăieşte în satul Stupini alături de familia sa şi cei patru fraţi. Sportiva practică oina de 3 ani şi – pentru a fi prezentă la antrenamente – se urcă pe bicicletă şi parcurge 18 de kilometri pentru un an antrenament!
“Pentru tot ceea ce faci dragă Simona, familia oinei îți mulțumește și îți urează multă sănătate și succes în toate proiectele tale”, a transmis Federaţia Română de Oină.
Astfel, comunitatea formată în jurul comunei Hida s-a mobilizat şi toată lumea vrea să dea o mână de ajutor clubului.
Susţinere în lumea sportului
Lumea sportului este destul de scumpă, deoarece toate competiţiile necesită bani investiţi. Astfel, CS Hida are o suţinere din partea administraţiei locale, alocându-se anual o sumă din bugetul local pentru deplasări. De asemenea, s-a înfiinţat o asociaţie sportivă, unde doritorii pot să-şi redirecţioneze cei 3,5% din impozitul pe venit clubului.
Clubul are în continuare nevoie de susținere din partea altor asociații și din partea celor care își doresc să susțină o asemenea echipă performantă. De asemenea, Asociația de părinți de la liceu este una dintre structurile care le oferă sprijin necondiționat. Printre parteneriatele pe care le are clubul, se numără și Primăria Hida, care oferă o mână de ajutor mereu atunci când se fac deplasări în țară.
Ciprian Mitrea – omul care antrenează performanţa
Ciprian Alexandru Mitrea este omul care a reuşit să îi ofere comunei Hida un renume în România. Omul din spatele performanţelor realizate de către copiii din Hida are şi acasă doi mici campioni – doi băieţi care practică cu mândrie sportul naţional!
La cei 44 de ani ai săi, Ciprian Mitrea a excelat la catedră, fiind un îndrăgit profesor la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Hida, dar nu dascăl de educaţie fizică şi sport, cum s-ar fi aşteptat lumea, ci un dedicat prof’ de istorie!
Acesta a acceptat provocarea de a antrena echipa de oină, chiar dacă nu avea pregătire în domeniu, pentru că şi-a dorit un viitor mai frumos pentru copiii comunei. Mai apoi, a început să prindă drag de oină şi a devenit pasiunea lui, de care nu vrea să se dezică prea curând. Este o persoană care s-a implicat de-a lungul anilor în comunitatea din Hida şi, prin prisma locului de muncă, iubeşte să lucreze cu elevii. Totodată, administrează împreună cu familia o fermă de ovine, deoarece îi place să fie activ şi util.
Domnul profesor de istorie, devenit cel mai bun antrenor de oină din Sălaj şi chiar şi printre cei mai apreciaţi din ţară, face această muncă de a antrena clubul şi de a merge cu echipele pe la competiţii sportive, fără să primească în schimb un sprijin financiar. Mai mult, el este ajutat şi de soţia sa, care îl însoţeşte la competiţii, fiind un tutore al elevilor şi ajutând la organizarea în siguranţă a deplasărilor.
În definiţie, fără experienţă în domeniu, Ciprian Mitrea a reuşit să obţină rezultate fabuloase cu CS Hida şi a demonstrat tuturor că se pot realiza lucruri măreţe dacă munceşti şi dacă pui pasiune în ceea ce faci.
Aspiraţii de viitor – „Avem deja un loc special în familia oinei din România. Vrem să ne extindem aria de selecție”
Întreaga comunitate îşi doreşte ca CS Hida să continue tradiţia, să participe la şi mai multe competiţii şi să progreseze din toate punctele de vedere. Elevii şi elevele, împreună cu antrenorul, sunt foarte determinaţi să păstreze renumele clubului şi să atragă atenţia asupra sportului naţional.
„Când am început să mă implic în acest sport nici nu mă gândeam la asemenea rezultate, dar am reușit datorită unei munci constante cu acești copii minunați, harnici și talentați! Dincolo de rezultate, ne bucurăm că avem deja un loc special în familia oinei din România și că – toată comunitatea din Hida – ne este aproape și are cu ce se mândri. Îmi doresc pe viitor să ne păstrăm această poziție, să extindem aria de selecție și în comunele vecine și, mai ales, să nu fiu nevoit să refuz competiții din cauza lipsei fondurilor.
Le mulțumesc tuturor celor care ne susțin și aștept și alte firme, instituții, persoane, alături de sportul nostru național!”, a declarat Ciprian Mitrea, exclusiv pentru ziarul Sportul Sălăjean.