Demiterea lui Alexandru Rafila de la Ministerul Sănătății, ce a cerut demisia conducerii Spitalului Pantelimon, este imperativă, dar nu suficientă, susține europarlamentarul Cristian Terheș pe pagina lui de facebook.
”Ipocrizia și lașitatea Ministrului Sănătații Alexandru Rafila, alaturi de iresponsabilitatea și chiar posibila favorizare a celor cercetați pentru decesele din Spitalui Sf. Pantelinon, sunt intolerabile și trebuie să conducă la demiterea sa.
„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon», având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.
Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat remis public de Ministerului Sănătății pe data de 7 august 2024.
Or, exact pe aceste argumente, primul care trebuie demis este chiar Ministrul Rafila, ce a atestat anterior ca nu există nereguli la acest spital.
Nenorocirile de la Spitalul Pantelimon nu sunt doar de dată recentă, presa abundând de articole ce relatează probleme în acest spital de ani de zile.
Prezentul scandal a izbucnit în aprilie 2024, când site-ul cetateanul.net a publicat, sub semnătura jurnalistului Cătălin Antohe, un articol în care documenta moartea suspectă a 17 persoane în acest spital.
Imediat conducerea spitalului Sf. Pantelimon s-a sesizat, a făcut o comisie, care a spus că „din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă”.
De asemenea, Bogdan Socea, managerul spitatului, a precizat atunci că analiza preliminară arată și că cele 17 decese „au fost decese care nu puteau fi evitate”.
Pe 12 aprilie 2024 s-a autosesizat Colegiul Medicilor, care a început o cercetare proprie.
Tot pe 12 aprilie Parchetul de pe lângă Tribunalul București a comunicat că s-a deschis un dosar cu privire la infracțiunea de omor în urma deceselor menționate în articol.