Credincioșii Parohiei Poarta Sălajului au primit vizita Preasfințitului Părinte Petroniu

by Mihai POP
0 comment 2.7K views
A+A-
Reset

Credincioșii Parohiei Poarta Sălajului din Protopopiatul Zalău au primit duminică vizita Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Pornind de la schimbarea vieții lui Zaheu în urma întâlnirii cu Hristos, Preasfinția Sa a evidențiat că Dumnezeu nu voiește moartea păcătosului


Duminică, 21 ianuarie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Poarta Sălajului, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Marcel-Petru Șamșodan, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.

În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a oferit o cruce de binecuvântare.

Localitatea Poarta Sălajului este așezată în partea de sud a județului Sălaj și și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Românași, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1525, sub numele de „Waskapw”, care se traduce prin Poarta de Fier

În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, menționăm faptul că lăcașul de cult cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construit din piatră și cărămidă, avându-și obârșia în dorința mai veche a localnicilor de a ridica o biserică mai mare în locul bisericuței de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ca urmare a faptului că aceasta devenise neîncăpătoare. Astfel, în anul 1931, în timpul păstoririi preotului Ioan Cîmpeanu, au început lucrările de edificare a noului lăcaș de cult, acestea fiind finalizate în 1940, când a fost și acoperit și tencuit în exterior.

Vitregiile vremii au făcut ca biserica să rămână în această stare până în anii 1968-1969, fiind târnosită în data de 8 septembrie 1969, de către Preasfințitul Părinte Valerian Zaharia. Alte lucrări de întreținere și de înfrumusețare au mai avut loc în anul 1979, în timpul păstoririi părintelui Gheorghe Gherman, când s-a schimbat acoperișul, înlocuindu-se țigla cu tablă zincată, și când s-a tencuit din nou interiorul bisericii. În anii 1980-1981, lăcașul de cult a fost pictat de către pictorul prof. Coriolan Munteanu din Cluj-Napoca, în tehnica tempera grasă. Lucrările de renovare și de înfrumusețare au fost binecuvântate în toamna anului 1981, de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Din vara anului 2001, filia Poarta Sălajului, care aparținea de Parohia Românași, devine parohie, preot al acesteia fiind numit Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan. În anul 2004 s-a renovat exteriorul bisericii, iar curtea acesteia a fost împrejmuită cu un gard nou. Tot în timpul păstoririi Preacucerniciei Sale a fost construită și casa parohială.

Începând cu anul 2010, Preacucernicul Părinte Marcel-Petru Șamșodan a fost numit preot al Parohiei Poarta Sălajului, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale.

You may also like

Leave a Comment