La aproape patru luni de la dezafilierea clubului FC Zalău, fostul tehnician a făcut câteva precizări importante despre situaţia în care s-au aflat “alb-albaştrii” în ultima perioadă, dar şi despre multe alte probleme care în final au dus la desfiinţarea grupării de sub Meseş
Fotbalul zălăuan traversează o perioadă neagră, după ce FC Zalău s-a desfiinţat, iar oraşul a rămas fără echipă în ligile superioare. Situaţia este mai mult decât delicată, în condiţiile în care noua echipă din municipiu – Sporting Zalău – a început de la zero, adică din Liga a V-a şi are nevoie de cel puţin doi ani până să ajungă în Liga a III-a. Dispariţia echiei FC Zalău l-a marcat şi pe antrenorul Constantin Olariu, cel care a antrenat formaţia zălăuană în ultimii doi ani de existenţă a clubului.
Ajuns sub Meseş în vara anului 2015, clujeanul a venit cu gânduri mari la FC Zalău, dar din păcate a plecat dezamăgit, după situaţia în ultima perioadă. Tocmai de aceea, am dorit să aflăm şi părerea tehnicianului despre tot ce s-a întâmplat la gruparea de sub Meseş.
“În urmă cu doi ani am venit cu un alt scop la Zalău şi nu a contat neapărat partea financiară. Atunci mi s-a transmis că în al doilea sezon se doreşte promovarea. Din păcate, eu nu am putut să îmi formez un lot competitiv din primul an, deoarece au fost acele probleme financiare, cu acele datorii şi am jucat doar cu copiii. Ca urmare, am terminat pe ultimele locuri. Sigur, în sezonul 2016 – 2017 am avut un lot mult mai bun, însă nu puteam promova din prima. Conducerea trebuia să îmi mai acorde un an la dispoziţie, să îmi asigure condiţii bune de pregătire şi atunci cu siguranţă ne băteam cu adevărat la promovare”, ne-a declarat Costică Olariu.
“Problemele la FC Zalău au apărut din iarnă, când între persoanele din conducere au început certurile”
Era lui Constantin Olariu la FC Zalău s-a terminat ceva mai devreme decât desfiinţarea clubului, astfel că antrenorul a părăsit banca tehnică la finalul lunii mai, după ultima etapă din campionatul trecut. Antrenorul era la final de contract, iar conducerea nu i-a mai propus prelungirea înţelegerii, în condiţiile în care la Zalău urma să ajungă antrenorul Dan Dobai împreună cu staff-ul său tehnic, iar în conducerea administrativă au fost cooptaţi şi cei doi acţionari din Bihor.
Totul a căzut la scurt timp, deoarece autorităţile locale nu au mai dorit să susţină proiectul şi FC Zalău s-a tot desfiinţat. Despre acest subiect, Costică Olariu a avut de făcut unele precizări şi spune că totul a început din iarnă, când la nivel de conducere au apărut probleme.
“În retur s-a dat foarte mult în echipă, iar între persoanele din conducere au început certurile şi neînţelegerile. Toate aceste certuri au avut repercursiuni asupra echipei. Până la meciul cu Avântul Reghin eram pe locul 2 şi lucrurile au decurs bine, însă după aceea s-au micşorat primele, iar banii nu au mai fost văzuţi de băieţi”, susţine antrenorul.
A rămas fără ultimul salariu şi fără mai multe prime
La fel ca şi jucătorii, tehnicianul a părăsit FC Zalău fără să încaseze ultimul salariu, dar nici primele de joc.
“Este un mare semn de întrebare, fiindcă Ioan Morar a dus un tur singur, a oferit prime de joc şi salariile la timp, iar din iarnă – de când au mai venit cei trei acţionari, primele s-au redus drastic şi în plus nici nu s-au dat în totalitate. Teoretic, cei trei acţionari trebuiau să aducă un plus, doar că acesta nu s-a simţit la jucători. Şi eu am rămas fără ultimul salariu, dar şi fără prime. Aveam de încasat câteva prime chiar şi din tur”, a spus fostul antrenor de la FC Zalău.
“În iarnă, au venit nişte oameni în conducere cu influenţe negative”
Dacă în primul sezon a lucrat în condiţii vitrege la echipă, iar cu un lot subţire a terminat pe penultimul loc în Seria a V-a, în stagiunea trecută, Olariu a clasat FC Zalău pe locul 6. Turul de campionat a fost unul foarte bun, iar sălăjenii au ajuns pe podium, însă obiectivul fixat din iarnă a fost tocmai promovarea! Antrenorul clujean a explicat că acesta a fost mai mult de faţadă şi a ţinut să scoată în evidenţă unele aspecte.
“Pot spune că la FC Zalău m-am simţit bine în al doilea sezon. Chiar dacă nu am avut condiţii extraordinare de pregătire şi nu am făcut cantonamente, împreună cu băieţii am avut un parcurs bun. Nu pot spune că am avut un lot foarte valoros, ca dovadă nu foarte mulţi jucători au făcut pasul în Liga a II-a în vară, însă pentru a ne fi atins obiectivul de promovare stabilit în iarnă trebuiau multe plusuri. Când s-a fixat obiectivul, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, având în vedere că Doru Matei şi-a dat demisia de la club după o săptămână de când a fost numit în funcţie, iar la câteva zile distanţă la echipă se dorea Liga a II-a.
Era greu, fiindcă am început pregătirile cu o întârziere de o săptămână faţă de programul iniţial şi prin februarie am fost anunţaţi că se doreşte promovarea. Între timp ne-au plecat şi câţiva jucători şi trebuia să acoperim trei posturi, iar acest lucru nu s-a întâmplat. La modul teoretic reuşeam să intrăm în cursa promovării, doar dacă am fi câştigat în prima etapă din retur cu echipa din Sibiu. Noi nu ne-am pregătit absolut deloc pentru aşa ceva. Nu am făcut cantonament şi aveam foarte multe neajunsuri”, susţine clujeanul.
Ar fi multe de spus despre subiectul FC Zalău, iar antrenorul este de părere că şi preşedintele Ioan Morar are o vină pentru situaţia în care s-a ajuns. Tehnicianul susţine că totul a pornit din iară, când în conducere au apărut mai multe persoane.
“Dacă preşedintele Ioan Morar ştia să gestioneze situaţia care a fost la echipă în retur, acum FC Zalău încă exista, indiferent cine era antrenor. L-am apreciat foarte mult pe Ioan Morar, fiindcă din banii lui a ţinut echipa în momentele grele şi a plătit acele datorii, însă am rămas absolut dezamăgit de ce a făcut în retur. Şi el are o vină pentru ce s-a întâmplat la FC Zalău. Cred că a fost influenţat, fiindcă s-a schimbat radical. Au venit nişte oameni în conducere care au avut nişte influenţe negative. Se ştia foarte clar că Primăria şi Consiliul Local finanţează echipă, iar atunci – ca şi conducător, Morar nu avea voie să se certe cu omul pus de Primărie. Se înţelege că au fost multe nereguli la echipă, din moment ce Doru Matei a fost anunţat preşedinte executiv, iar după o săptămână şi-a dat demisia.
Acolo s-a rupt ceva. Cei din conducere nu s-au înţeles şi nu au putut ajunge la un numitor comun. Ei au greşit la tot ceea ce s-a întâmplat cu echipa de fotbal, din iarnă şi până în momentul în care FC Zalău s-a desfiinţat. În această ecuaţie, cel mai <fraierit> a fost Ioan Morar. El a plătit datoriile clubului şi a rămas fără susţimere”, a afirmat tehnicianul în vârstă de 50 de ani.