Responsive Menu
Add more content here...


Contre și polemici electorale pe seama reviziei tehnice a elicopterului de la Punctul de Operare Aeromedical Jibou

Doar "perpetuum mobile” merge la nesfârșit, fără oprire și fără combustibil și fără mentenanță

by Tiberius NICODA
0 comment 408 views
A+A-
Reset
Într-o postare pe rețeaua socială Facebook, pe pagina lor Consilierii Județeni PSD Sălaj au spus în data de 25 mai 2024:
Consiliul Județean Sălaj, condus anterior de PSD a depus eforturi pentru a aduce punctul de lucru al elicopterului SMURD la Jibou, în ciuda presiunilor din partea județelor vecine care doreau amplasarea acestuia pe teritoriul lor.Punctul de lucru într-adevăr a fost predat la inaugurare și nu mai face parte din portofoliul Consiliului Județean, însă actualul șef al instituției nu ia măsuri pentru a clarifica situația lipsei elicopterului de la punctul de lucru, încă din luna ianuarie a acestui an.Considerăm că eforturile administrației anterioare sunt zadarnice, deoarece președintele în exercițiu al județului nu face diligențe nici pentru repararea mai rapidă a elicopterului, nici pentru înlocuirea lui cu unul provizoriu. Această situație are un impact negativ asupra cazurilor de urgență majoră din județ și există riscul să nu fie salvate vieți, deoarece pacienți nu mai ajung în timp util la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Am aflat între timp că de azi, 26 mai 2024, elicopterul este din nou funcțional, dar asta nu scuză cu nimic faptul că a durat așa mult timp revizia și că nu a fost nicio reacție a liderului în exercițiu al județului în tot acest timp.

Elicopterul SMURD ce deserveşte judeţele regiunii de Nord-Vest ale ţării a fost operaţionalizat în Punctul de Operare Aeromedical din oraşul Jibou, la data de 10 septembrie 2019 celor care au format şi formează echipajele de zbor, piloţi, medici, asistenţi, salvamontişti, operatori troliu, salvatori, personal tehnico-ingineresc.

Profesionalismul şi empatia de care au dat dovadă în cei peste 4 ani, prin care au  reuşit să readucă zâmbetul pe chipurile a peste  2.233 de persoane aflate în momente dificile. Doar în  primul trimestru al anului 2024, elicopterul SMURD de la Jibou a participat la salvarea unui număr de 42 de persoane.

Ideea înființării în  anul 2019 a Punctului  de Operare Aeromedical din oraşul Jibou, a fost aceea că s-a acoperit o zonă care avea doar două elicoptere, comparativ cu sudul ţării şi zona Moldovei. Aveau până atunci judeţele Arad şi Mureş.

Efortul înființării POA JIBOU a fost unul la care  la care au participat mai multe instituţii – Consiliul Judeţean, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical pentru acest elicopter. Deci, arogarea meritelor existenței nu poate fi disputată electoral, ci doar moral în interesul cetățenilor.

Principalul  este că POA Jibou există și funcționează în normele tehnice impuse. Că n-a fost o vreme datorită reviziilor tehnice, n-o fi fost, probabil, o vreme, dar dacă nu era deloc, întreb, era mai bine?

Spre edificare, doar în anul 2022  P.O.A. Jibou avea însumate  854 ore de zbor, în 596 misiuni primare, 175 misiuni secundare și 6 misiuni speciale.

La nivelul  național  al Secţiei Reparaţii Aeronave  printre care sunt deservite, reparate, revizuite și elicopterul POA Jibou, s-au executat un număr de 909 reparaţii curente (lucrări regulamentare şi periodice), 877 disponibilizări (remedierea defectelor, înlocuiri agregate), 234 modernizare/echipări/dezechipări ale aeronavelor pentru executarea misiunilor
ordonate.

Efectuarea inspectiilor tehnice si emiterea certificatelor de navigabilitate pentru elicopterele tip IAR 316B nr. 49 şi nr. 106, tip EC135 nr. 290, nr. 297, nr. 334, nr. 340, nr. 341, nr. 342, nr. 343, nr. 344, nr. 345, nr. 346, nr. 349 şi nr. 350, tip H135 nr. 333, nr. 335, nr. 336, nr. 337, nr. 338 şi nr. 339 în colaborare cu SMFA.

Deci, elicopterul de la POA Jibou, nu este singurul elicopter SMURD al flotilei aeriene SMURD și acesta ca și toate celelalte existente  necesită revizii, reparații care nu pot fi urgentate sau lăsate-n voia sorții pentru plăcerea sau neplăcerea unora sau altora.

Până la urmă, din postarea consilierilor cu pricina, n-am prea înțeles ideea cu reproșul făcut Consiliului Județean că nu s-a implicat în urgentarea reparațiilor de elicopter atâta timp cât tot aceiași contestatari spuneau că recunosc că elicopterul cu pricina nu mai intră în portofoliul de obligații al  Consiliului Județean. Deci, este ca în bancul cu Rifka-soția lui Ștrul când au dezbătut unii virginitatea acesteia…..Unii spuneau că o fost fată mare, alții susțineau că nu o fost…Știau și unii și alții de ce! Ca și în cazul de față. Unii vorbesc din exeperiență, alții din auzite și majoritatea din interes!

Așa că, peste toate giumbulșucurile politice, peste toate contrele și ping-pong-ul electoral, trebuie să primeze siguranța acelora care lucrează pe aceste elicoptere și pentru siguranța pacienților transportați, pentru că, din păcate, au fost cazuri de accidente cu astfel de aeronave medicale și precauția  și normele tehnice tehnică primează oricăror mofturi electorale.

Nu-i vorba de partizanat politic  ci de decență și abordare logică a treburilor și de refuz de deturnare a atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă cetățenii și societatea românească!

Elicopterul este al POA Jibou , nu poate fi folosit ca și un capital electoral, elicopterul este  în slujba  cetățenilor din zona pe care o deservește  și nicidecum nu este bunul  și proprietatea sau meritul exclusiv al vreunui partid politic oricare ar fi să fie el! Să fie clar!

Peste toată polemica politică sau nu, trebuie să avem doar unica recunoștință a  noastră pentru acești apărători  înaripați ai vieților noastre,fie că o fac pe cale aeriană, pe mare, munte sau terestră, se poate aminti aici ca mulțumire a noastră pentru ei, printr-un citat celebru pe care Sir Winston Churchil l-a folosit pentru omagierea piloților care au apărat Anglia în cel de-al Doilea Război Mondial, anume: “Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult unora atâta de puţini”. 

Atât și nimic mai mult!

You may also like

Leave a Comment