Consultațiile la medicii de familie, doar pe bani

by Mihai POP
0 comment 447 views
A+A-
Reset

Reducerea bugetelor pentru medicii de familie loveşte în pacienţi. Aceştia se vor pomeni în situaţia de a presta servicii contra cost sau chiar să renunţe la funcţie

Medicii de familie din România ar putea oferi de la 1 februarie consultații doar contra cost. Asta după ce Casa Națională de Sănătate a propus reducerea bugetelor. Experții din Sănătate spun că reducerea bugetelor ar putea băga în colaps aproape întreg sistemul din România.

Medicii de familie, afectaţi de criza din domeniul sanitar

Criza în care se adâncește sistemul de sănătate din România pare total scăpată de sub control.

După ce Guvernul a cedat presiunilor și a deblocat în spitale aproape 8.000 de posturi, acum se confruntă cu o problemă cel puțin la fel de gravă.

Medicii de familie, dar și cei din ambulator amenință că, de la 1 februarie, fie nu vor mai acorda consultații gratuite, fie își vor închide cu totul cabinetele.

Aceștia refuză să semneze noi contracte cu Casa Națională de Sănătate în contextul în care bugetul le-a fost drastic redus, scrie adevărul.ro.

Ministrul Sănătăţii îndeamnă la calm

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îndeamnă medicii de familie la calm, la negocieri și bună-credință.

Rafala a declarat că „valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS”. El a precizat ca eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară.

„Mesajul pentru ei este să participe cu bună-credinţă la negocierile organizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară”, a spus Alexandru Rafila.

Cum au fost reduse bugetele pentru medicii de familie

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a propus decontarea unor valori mult mai mici pentru pacienții care se află pe listele medicilor de familie. De asemenea, și serviciile medicale acordate acestora vor fi plătite mai puțin pentru că „nu sunt bani la buget”.

De la 1 februarie, medicii de familie ar putea primi suma de 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era anul trecut.

Pentru serviciile medicale acordate, aceștia vor primi doar 6,2 lei, față de 8 lei cât era alocat în 2023.

Practic, bugetul alocat cabinetelor de medicină de familie ar putea scădea față de anul trecut cu aproape 25%.

Sursa: evz.ro.

You may also like

Leave a Comment