Consecințele subfinanțării sistemului de învățământ se reflectă și în rezultatele diferitelor evaluări precum testele PISA

by Stirile din Salaj
0 comment 22 views
A+A-
Reset

După ce ani la rând guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria au refuzat să aplice legea care prevedea alocarea unui procent de 6% din PIB pentru sistemul de învățământ, nici nu s-au mai sinchisit să mențină prevederea în noua lege privind învățământul preuniversitar, știind că oricum nu o vor aplica. 

„Se pare că singura grijă a guvernanților și a Președintelui sunt campaniile de imagine cu proiecte falimentare precum „România Educată”, însușirea meritelor unor elevi supradotați de la diferite olimpiade și defilarea cu reușite pentru care România nu are, în fapt, merite. Toate acestea în timp ce prevederile legale nu se aplică, educația publică este în colaps, iar marea majoritatea a tinerilor sunt abandonați de către Stat și de către politicieni.

Fac apel la reprezentanții Guvernului cu atribuții în domeniu pentru a elabora, în colaborare cu membrii comisiilor de învățământ din Parlament și societatea civilă, un plan național de acțiune cu măsuri eficiente și indicatori de performanță pentru a combate fenomenul analfabetismului funcțional din rândul elevilor”, a declarat Simina Tulbure, deputată și vicepreședintă REPER, membră în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților.

Legea învățământului preuniversitar, intrată în vigoare anul acesta, face referire la alfabetizarea elevilor, fără a prevedea măsuri reale pentru îndeplinirea acestui obiectiv. De asemenea, nu există nicio resursă de alfabetizare pentru copiii români care se întorc acasă din Diaspora, acestora fiindu-le semnificativ mai greu să opereze în limba română.

În acest sens, Simina Tulbure a inițiat singura propunere legislativă care oferă sprijin pentru integrarea elevilor veniți din străinătate prin cursuri suplimentare de limbă română, care, deși a devenit lege anul trecut, nu se aplică. 

De peste 20 de ani de când România participă în cadrul testelor PISA, rezultatele sunt dezastruoase – în prezent suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană pentru media celor 3 categorii măsurate, fiind devansați în acest clasament negativ doar de Bulgaria, punctează REPER, formațiune politică din care face parte și deputatul Alin Prunean.

You may also like

Leave a Comment