Responsive Menu
Add more content here...


Comuna Năpradea la ora bilanțului între proiecte și realizări. De la vis la realitate în câțiva pași

by Tiberius NICODA
0 comment 511 views
A+A-
Reset

Edilii comunei Năpradea derulează investiţii într-o serie de proiecte, în care sunt cuprinse, începând de la modernizarea infrastructurii rutiere, la modernizarea reţelei de iluminat public, construcţii de capele sau lucrări de reabilitare a instituţiilor publice.

Preocuparea în domeniul  investitițiilor pe proiectele de pe “Anghel Saligny”, AFM își arată eficacitatea și, în curând, vor debuta lucrările şi la proiectele de pe PNRR. Administraţia locală se află într-un flux continuu şi pregătesc investiţii de amploare prin care nivelul de trai din comună să crească şi mai mult.

Cel mai important proiect al comunei Năpradea prinde contur

Urmare a finanțării prin Programul “Anghel Saligny”, proiectul de modernizare al străzilor cuprinse în  satele Someş Guruslău şi Traniş este considerat ca fiind cel mai important proiect comunal proiect aflat în lucru la stadiul de acces și șanțuri.

Lucrările au început în luna februarie şi şantierul a avansat vizibil. În prezent, proiectul a ajuns la aproximativ 60% şi autorităţile locale sunt încrezătoare că – până la vară – ar putea fi finalizat.

Este un proiect a cărui valoare este de aproximativ 7 milioane de lei, din care 5,2 finanţare de la Guvernul României, restul fiind suportat din bugetul local.

În acest moment, străzile incluse în proiect sunt pregătite pentru asfaltare. Însă, înainte de a ajunge la această etapă, constructorul va lucra la amenajarea şanturilor din beton şi a podeţelor de acces la proprietăţi.

Lucrările la al doilea proiect pe “Anghel Saligny” este demarat

O  investiţie care se derulează cu ajutorul fondurilor guvernamentale este acela de modernizare a Străzii Văii şi construirea unui pod peste vale în satul Cheud. De fapt, se face o stradă complet nouă, iar lucrările au început să evolueze chiar dacă nu avansează la fel de alert precum în cadrul celuilalt proiect de pe Anghel Saligny. Aici vorbim despre multe lucrări cu betoane ce se derulează un pic mai greu. Concret, se lucrează la înfiinţarea unei străzi de aproximativ 600 de metri, în dreapta văii, care are nevoie de zid de sprijin de-a lungul drumului efectuat în proporție de circa 80%. S-au început lucrările și la  pod care  va avea o lungime de aproximativ 100 de metri.

De menţionat este faptul că investiţia este una necesară având în vedere că exista un drum, iar oamenii din zonă treceau prin vale. Şi, nu de puţin ori, s-a întâmplat să rămână izolaţi când vremea nu a fost prielnică. Pentru acest proiect, comuna Năpradea a primit aproximativ 5,6 milioane de lei de la Guvernul României. Costurile mari sunt la pod.

Să amintim că a fost aprobat şi un al treilea proiect pe “Anghel Saligny”. Este vorba despre modernizarea străzilor din localitatea Vădurele. Însă, aici nu se poate semna contractul de finanţare până nu este introdusă reţeaua de apă pe străzile respective. Anul acesta va fi introdusă reţeaua de apă în Vădurele, lucrare ce va fi efectuată de Compania de Apă.

Necesitatea înființării unei reţea de gaz metan

Programul “Anghel Saligny” a oferit oportunitatea  obţierii unei  finanţări  pentru înfiinţarea unei reţele de gaz metan în valoare de 9,1 milioane de lei. Deși suma primită nu acoperă costurile înfiinţării reţelei în toate satele comunei și proiectul întreg are o valoare de aproximativ 6 milioane de euro, Primăria primind doar 1,5 milioane de euro. Proiectul va fi adaptat în aşa fel încât să acopere finanţarea primită în viitorul apropiat.

Modernizarea iluminatului public cu fonduri europene

Autorităţile locale au găsit o oportunitate bună pentru modernizarea iluminatului public printr-o tehnologie şi mai modernă. Valoarea proiectului avut în vedere este de 1 milion de lei, urmând a fi schimbate aproximativ 400 de lămpi cu LED cu lămpi inteligente, care îşi reglează intensitatea luminii în funcţie de trafic.

Autorit[íle locale au semnat contractul de finanţare la Fondul de Mediu. Totodată, lămpile care vor fi înlocuite vor fi relocate în alte sate unde situaţia este mai deficitară. Totuşi, autorităţile locale intenţionează să mai depună un astfel de proiect şi pentru celelalte sate. Tot pe AFM, autorităţile locale au obţinut finanţare pentru staţii de reîncărcare pentru autovehiculele electrice. Însă, se va face o analiză asupra rentabilităţii implementării unui astfel de proiect.

Proiectele prin PNRR în Năpradea prind contur odată cu începerea lucrărilor

Comuna Năpradea a primit finanţare prin PNRR pentru mai multe proiecte printre care reabilitarea şi eficientizarea energetică a clădirilor căminului cultural şi a bibliotecii, ambele fiind prevăzute cu amplasarea unei staţii de reîncăcare pentru autovehiculele electrice.

Lucrările la căminul cultural din Năpradea sunt în faza în care constructorul finalizează lucrările pe partea de finisaje interioare la căminul cultural. Acelaşi constructor  care a câştigat şi licitaţia la lucrările de la bibliotecă, astfel că lucrările la cele două investiţii se vor desfăşura una după alta.

Pe PNRR, comuna Năpradea a mai câştigat un proiect pentru înscrierea PUG-ului în GIS. În prezent, autorităţile locale sunt în curs de finalizare a PUG-ului şi anul acesta ar putea fi finalizat şi acest proiect.

Pe PNRR este obţinută şi finanţarea de 1 milion de lei pentru dotarea Şcolii Gimnaziale “Traian Creţu” Năpradea, dar procedura este ceva mai complicată acolo şi de durată.

S-au terminat lucrările la capela din Traniș

Prin  GAL, dar și pe fondurile europene, s-a obţinut finanţare pentru construcţia capelei din satul Traniş. Bugetul local a  completat cu suma necesară începerii lucrărilor pentru acest obiectiv, lucrări care s-au derulat într-un ritm alert. Proiectul este finalizat în proporţie de 70 la sută şi până în vara acestui an, 2024,  lucrările vor fi gata. Odată finalizat proiectul, patru dintre cele cinci sate ale comunei vor avea capelă.

 

La Vădurele, Primăria a achiziţionat un teren în vederea construirii unei capele. Se caută a  fi găsită o sursă de finanţare pentru acest proiect, astfel încât şi cetăţenii din această localitate să beneficieze de o astfel de utilitate care este o necesitate, nu un lux.

Nicio lucrare nu este lăsată ca importanță în voia sorții de către edilii comunei

Laolaltă cu proiectele de mari dimensiuni, în comună se derulează fel şi fel de proiecte mai mici, cu bani de la bugetul local şi nu numai. Colaborarea fructuoasă dintre Compania de Apă și edilii primăriei Năpradea au facilitat extinderi ale reţelei de apă în satele Năpradea şi Cheud pe lungimea a vreo trei străzi care inițial  nu au fost cuprinse în proiectele anterioare.

Ideea unui alt proiect important este acela de nomenclatură stradală care va fi finalizat curând. Prin acest proiect, pompierii, poliţiştii sau cei de la ambulanţă vor putea repera mult mai uşor solicitările la intervenţii pentru că fiecare secundă contează în astfel de cazuri.

O nouă casă destinată serviciilor sociale

În comuna Năpradea  funcţionează două servicii sociale a căror licenţă va fi înnoită la vară. Serviciul de Îngrijire al persoanelor vârstnice şi Serviciul de Asistenţă Comunitară, de care beneficiază în primă instanță 35 de beneficiari şi trei îngrijitori, care se deplasează o dată pe săptămână la beneficiari şi – timp de două ore – îi ajută la treburi gospodăreşti: plata facturilor, cumpărături etc.

Toţi beneficiarii de la 1 aprilie 2024  primesc şi câte o masă caldă din partea Primăriei, printr-o colaborare cu o firmă de catering din oraşul Jibou.

You may also like

Leave a Comment