REPORTAJ. Turismul și zootehnia, doi poli importanți în dezvoltarea comunei Cristolț. FOTO

by Călin ONICAŞ
0 comment 65 views
A+A-
Reset

Într-o comună izolată şi sărăcăcioasă, situată printre Dealurile Gârboului, destul de departe de aşezările urbane şi de drumurile naţionale sau europene, micuţa comună din Estul Sălajului face paşi mici, dar siguri spre un trai mai bun. Cu bani de la Guvernul României, se apropie finalizarea proiectului de modernizare a aproape 10 kilometri de drumuri. Acum o lună, la Văleni au fost finalizate lucrările de aducţiune a apei, iar în centrul comunal lucrările se vor termina anul viitor. Tot atunci, la Cristolţ va fi inaugurată şi o sală de sport. Cel mai mare proiect de investiţii din istoria comunei, în valoare de 54 de milioane lei, va fi însă cel depus pe Proiectul “Anghel Saligny”, prin care 26 de kilometri de drumuri şi uliţe vor fi asfaltate. Cum utilităţile sunt din ce în ce mai prezente în comună, iar infrastructura rutieră se îmbunătăţeşte, administraţia locală vrea să valorifice potenţialul turistic şi dezvoltarea activităţilor de creştere ecologică a animalelor


Cristolţul este una dintre comunele mici, cu o populaţie ce numără puţin peste 1.000 de suflete. Şi aşezarea geografică a fost un dezavantaj pentru micuţa comună din Estul Sălajului. Fără acces direct la drumuri naţionale sau europene şi departe de oraşe, posibilităţile de dezvoltare au fost mai restrânse.

Aceasta a afectat şi procesul de atragere a unor fonduri europene, deoarece criteriile de finanţare nu puteau fi realizate de micuţa comunitate. Ca urmare, comuna Cristolţ nu reuşea să acumuleze punctajul necesar pentru ca în comună să vină fonduri din bani europeni.  

Totuşi, administraţia locală a încercat să dezvolte comuna prin fonduri guvernamentale şi, când s-a putut, şi cu bani din bugetul local. Astfel, la Cristolţ s-a lucrat la reabilitarea şi modernizarea instituţiilor publice, s-a lucrat la infrastructura rutieră, dar şi la reţeaua de apă. Pentru a putea ieşi din anonimat, autorităţile locale caută soluţii, iar două dintre ele pot fi turismul şi zootehnia.

“Când toate drumurile vor fi asfaltate, putem pune accent pe turism, deoarece zona este una pitorească, dar şi pe creşterea animalelor”, este de părere primarul Ioan Cheşeli, un inginer agronom, care se ocupă de destinele acestei comunităţi încă din anul ‘96, social-democratul aflându-se acum la al şaptelea mandat.

Prin PNDL II, se finalizează proiectul de modernizare a aproape 10  kilometri de drumuri

Prin PNDL I, în anii trecuţi au fost finalizate lucrările de asfaltare a drumurilor comunale din satele Muncel şi Văleni. Comuna a câştigat un proiect de modernizare a infrastructurii rutiere şi pe PNDL II, valoarea investiţiei fiind de 5.7 milioane de lei.

Este vorba de 9.6 kilometri de drumuri şi uliţe în toate cele patru localităţi, Cristolţ, Muncel, Văleni şi sătucul Poiana Onţii. Lucrările trebuiau finalizate în anul 2021, dar acestea au întârziat cu aproape doi ani.

În acest an, s-a lucrat mult în localitatea Văleni. În acest moment, proiectul este realizat în proporţie de 35%, iar până în vara anului viitor lucrările se vor finaliza şi în centrul comunal.

“Proiectul trebuia finalizat în această vară, dar constructorul a întârziat foarte mult. Tot răul spre bine, deoarece între timp am putut lucra la reţeaua de apă şi acum putem asfalta liniştiţi”, spune primarul Ioan Cheşeli.

Drumul Comunal 48 A – Drumul de “aur”, prin care zona poate ieşi din izolare

Primarul Ioan Cheşeli are un vis îndrăzneţ, un vis care chiar ar putea deschide orizonturi noi şi posibilităţi de dezvoltare a zonei. Este vorba de un drum care străbate comunele Cristolţ, Zalha şi Gârbou şi care se intersectează cu şoseaua ce duce la Dej şi la Cluj-Napoca! Un astfel de drum ar scurta distanţele la 50 km faţă de Dej şi 72 de km faţă de Cluj-Napoca.

“Am insistat mult pentru modernizarea acestui drum, încă de când Ionel Ciunt era prefect. În anii trecuţi am vorbit mult şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, dar acesta nu a venit nici măcar să vadă despre ce e vorba, chiar dacă eram colegi de partid… Acum, noii conducători, adică preşedintele Dinu Iancu Sălăjanu şi vicepreşedintele Szilágyi Róbert –  au venit la faţa locului şi au urmat tot traseul. Eu am speranţe şi chiar am depus o cerere de finanţare de 500.000 de lei la Consiliul Judeţean”, spune primarul din Cristolţ.

Ioan Cheşeli susţine că acest drum poate deschide judeţul Sălaj pe partea de nord-est spre Cluj. Astfel, s-ar crea un inel de dezvoltare economică între Surduc - Cristolţ - Zalha – Şimişna – Rus.

Acesta mai spune că comunele Cristolţ, Zalha şi Gârbou ar cunoaşte o dezvoltare economică, prin obţinerea de locuri de muncă, posibilitatea de a naveta spre oraşele Dej şi Cluj-Napoca, unde există o cerere mare de forţă de muncă şi, totodată, ar creşte potenţialul turistic pentru această zonă extraordinar de frumoasă. Asta ar însemna şi oprirea depopulării.

Pe raza comunei Cristolţ, ar fi vorba de o lungime de 5.2 kilometri. Altfel spus, Drumul Comunal 48 A: Cristolţ – Poiana Onţii până la limita cu comuna Zalha. Din acest drum, 500 de metri s-au asfaltat prin AFIR, iar un kilometru se pregăteşte pentru asfaltare, finanţarea venind prin PNDL II.

Diferenţa de 4 kilometri trebuie finanţată din bugetul local. S-a semnat deja contractul de execuţie cu o finanţare multianuală pentru 3 ani. De la Zalha, ar mai fi 4 kilometri spre Bezded, pe raza comunei Gârbou şi drumul ar intra în şoseaua ce duce la Dej.

Proiect de 54 de milioane lei prin “Anghel Saligny”, pentru asfaltarea a 26 km de drumuri!

Încă din ’96, de când a fost ales primar, Ioan Cheşeli şi-a propus ca comuna să fie asfaltată.

“Când am venit eu primar, pe străzi era o argilă, de îţi intrau cizmele aproape cu totul în noroi. Cam aşa era toate satele. Eu sper ca, în acest mandat, comuna va beneficia de drumuri şi uliţe asfaltate, până la ultima proprietate, deşi există şi case mai răsfirate”,  e pariul primarului de Cristolţ.

Recent, administraţia locală a depus un proiect în valoare de aproape 11 milioane de euro pe Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”. În acest proiect au fost vizate absolut toate drumurile neasfaltate din comună, e vorba de 26 de kilometri, dar şi 5 poduri – trei la Cristolţ (unul la intrarea la baza sportivă) şi două în Văleni.  

“În noul proiect, se vor construi cinci poduri, iar toate drumurile şi uliţele din toate localităţile vor fi asfaltate, până la ultima gospodărie! În plus, drumul dintre Cristolţ şi Muncel, un drum de 3.5 kilometri care era pietruit, acum va fi asfaltat. Altfel spus, proiectul depus pe Anghel Saligny este cel mai mare proiect din istoria comunei, e de 10 ori mai mare decât PNDL II!”, spune primarul Ioan Cheşeli.

S-au încheiat lucrările la reţeaua de apă în satul Văleni! Anul viitor, proiectul se finalizează şi la Cristolţ

Când a fost demarat măreţul proiect de aducţiune a apei de la Tarniţa, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din comună a fost cuprinsă doar localitatea Cristolţ. În urma demersurilor făcute de autorităţile locale, în proiect a fost inclus şi Văleniul, deşi satul este unul mare şi împrăştiat.  

“Cred că am avut şi un pic de noroc de la Dumnezeu, pentru că Cel de Sus te ajută dacă ai încredere, astfel că satul Văleni a fost inclus în proiect. E important că am cuprins această localitate în proiect, deoarece acum putem liniştiţi să ne ocupăm şi de asfaltarea drumurilor”, a menţionat primarul.

Munca a mers bine la Văleni, astfel că  reţeaua de apă a fost deja finalizată acum o lună! Lucrările înaintează şi la Cristolţ, acolo unde în acest moment proiectul este implementat în proporţie de 70%.

Ideea a fost ca lucrările să se deruleze pe străzile neasflatate, pentru a nu trebui să se spargă ulterior. Oricum, în anul 2022, lucrările la reţeaua de apă vor fi finalizate şi la Cristolţ.

Se face podul ce face legătura între Cristolţ şi Poiana Onţii

Pe PNDL II, s-a încercat şi construirea unui pod mare de beton care să lege localităţile Cristolţ şi Poiana Onţii, peste Valea Cristolţel şi care face legătura cu viitorul drum al Clujului. Din păcate, autorităţile locale au făcut de trei ori licitaţie pe SICAP pentru găsirea unui constructor, dar în zadar…

Acum două luni, pe adresa Primăriei  a venit o adresă de la Ministerul Dezvoltării cu obiectivele ce nu au putut fi acoperite financiar. Ca urmare, s-a făcut toată documentanţia şi se aşteaptă finanţarea de la Guvern, este vorba de o sumă de 100.000 lei, prin care podul să fie construit.

Lucrări de modernizare la şcolile din Cristolţ şi Văleni

An de an, administraţia locală a pus accent pe educaţie şi învăţământ, astfel că elevii de la Şcoala Gimnazială Cristolţ şi Şcoala Primară Văleni se pot bucura de condiţii bune. Cu costuri mici, la Văleni a fost refăcut şi gardul, printr-un parteneriat cu vecinii.

La Cristolţ a fost betonată curtea şi în spatele unei porţi s-a montat plasă şi structură  metalică, pentru ca mingile să nu mai ajungă  în curtea vecinului, fostul vicar – preot Vasile Rus. Totodată, în acest an, Primăria a achiziţionat la şcoli laptop-uri pentru copii.

“Având în vedere situaţia pandemică, am încerat să facem astfel încât cadrele didactice să îşi poată desfăşura lecţiile în condiţii mai bune”, a mai adăugat primarul.

Şcoala veche, transformată în sală de sport

Cea mai mare investiţie în infrastructura şcolară s-a făcut însă la şcoala veche din centrul comunal, acolo unde spaţiul a primit o altă destinaţie.

Cu bani mai puţini, s-a amenajat o sală de sport de dimensiuni mici. Lucrările la exterior au fost finalizate deja, astfel că acum se munceşte de zor la interior. Clădirea a fost recompartimentată şi mai mulţi pereţi au fost demolaţi. Au fost făcute şi grupurile sociale, care iniţial fusese pregătite pentru Primăria aflată în învecinătate. Vor fi amenajate şi vestiare, dar şi două spaţii considerate magazii pentru şcoală.

“Până la finalul lunii decembrie nu ne rămâne decât tavanul pe care îl facem cu scândură pentru că am înălţat şcoala. Sunt trei grinzi metalice şi le vom prinde pe partea de lemn. Vom monta şpaliere, dar şi coşuri de baschet şi protecţie pentru corpurile de iluminat. Dorim ca în primăvară investiţia să poată fi finalizată”, ne-a mai declarat Ioan Cheşeli.

Accent pe turism şi înfiinţarea de ferme ecologice

Zona în care este situată comuna este una superbă, cu peisaje pitoreşti, iar potenţialul turistic este unul imens. “Străjuită” de Dealurile Gârboului şi străbătută de râul Cristolţel, aşezarea îşi aşteaptă turiştii, mai ales după ce drumurile au început să fie  puse la punct. Prin proiectul “Anghel Saligny”, toate drumurile vor fi asfaltate, astfel că posibilităţile vor fi şi mai mari.

Oricum, în comună există deja două pensiuni în satul Văleni, iar spre Lozna a mai fost cumpărată o proprietate pe care s-ar putea construi o altă pensiune.

“Comuna are potenţial turistic şi cred că în perioada următoare aici s-ar putea construi şi alte pensiuni. Zona este propice şi pentru apicultură şi creşterea ecologică a animalelor. La Poiana Onţii, am avut un fermier care a avut oi mai frumoase decât în  întreaga Transilvanie! Sunt semne bune în comună, iar – când toate drumurile vor fi asfaltate – zona chiar va fi una atractivă”, exclamă primarul cu tărie…

Căminul cultural de la Cristolţ, extins şi modernizat

În cel mai scurt timp, aşezământul cultural din centrul comunal va putea să îşi primească oaspeţii în “straie noi”. În ultima perioadă, autorităţile locale au investit pentru ca această clădire să arate cât mai bine. Astfel, s-a lucrat la extinderea căminului cultural, deoarece acolo nu existau grupuri sociale.

Spaţiul a fost mărit şi pentru montarea unei centrale termice. Totodată, a fost refăcută instalaţia electrică, dar şi scena, care era din lemn iar acum este din beton.

“Lucrările de la cămin ar fi trebuit să fie finalizate până acum, dar încă nu toţi constructorii sunt aşa cum trebuie…”, remarcă primarul Ioan Cheşeli.

Şi la Văleni, a fost schimbată scena. Căminul a fost extins în urmă cu câţiva ani.

Până la Crăciun, însă, vor exista şi aici unele lucrări, deoarece pe scenă şi în sala mare, locul gresiei va fi luat de parchet, autorităţile fiind sesizate de cetăţeni că în cămin e prea… rece.

“Este greu de condus o comună precum Cristolţul. Totuşi, sunt mulţumit de ceea ce am făcut şi se vede ce am făcut. Sunt mai puţin mulţumit de unii constructori, dar suntem în România şi trebuie gândite şi legislativ lucrurile acestea pentru că nu prea ai pârghii, decât să pleci capul şi să faci un act adiţional de prelungire, pentru că tu pierzi. Sunt mulţumit pentru că ce mi-am propus s-a cam realizat. Trebuie să faci totul din pasiune. Eu sunt inginer de meserie, nu am un salariu foarte mare ca primar, dar fac lucrurile din pasiune, uneori din ambiţie şi aşa ar trebui să fie peste tot…

Ioan Cheșeli – primarul comunei Cristolţ

You may also like

Leave a Comment