Comuna Cristolţ continuă dezvoltarea. Primarul Ioan Cheşeli a semnat un contract în valoare de 12 milioane de lei!

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 279 views
A+A-
Reset

Comuna Cristolţ continuă dezvoltarea. Primarul Ioan Cheşeli tocmai ce a semnat unul dintre cele mai importante proiecte din istoria comunei. Marţi dimineaţă, primarul comunei a fost prezent la Bucureşti, la sediul Ministerului Dezvoltării, unde în prezenţa ministrului Adrian Veştea a semnat un contract în valoare de 12 milioane de lei. Finanţarea a fost obţinută pe Programul “Anghel Saligny”, în cadrul proiectului ce prevede asfaltarea a 5,3 km de drumuri şi străzi în comuna Cristolţ, urmând a fi realizate şi două poduri din beton.

Un pod urmează să fie construit în localitatea Cristolţ, la intrarea în sat, în zona “Pe Luncă” şi altul în localitatea Văleni, în zona “Peste Vale”. Podul Cristolţ va fi din drumul judeţean, iar cel din Văleni din drumul comunal.

În cadrul acestui proiect se vor asfalta două străzi din Cristolţ şi patru străzi din Văleni, pe lângă mai multe drumuri comunale. Singurul drum comunal care va rămâne neasfaltat va fi porţiunea dintre Muncel şi Cristolţ.

După finalizarea acestui proiect, străzile şi drumurile din comuna Cristolţ vor fi asfaltate în proporţie de 85 la sută, fiind cuprinse şi cele mai izolate gospodării în această estimare făcută de primarul Ioan Cheşeli.

“Când am devenit primar, bugetul primăriei era de câţiva lei, dar treptat, comuna s-a dezvoltat şi datorită faptului că am reuşit să o nominalizez ca zona defavorizată. Au crescut numărul tractoarelor şi autoturismelor din comună şi, implicit, a crescut şi bugetul, iar în 2023 am avut un buget de 400.000 de lei. Dacă este să împărţim cele 12 milioane de lei obţinute prin Anghel Saligny, ar fi bugetul comunei pe 30 de ani”, spune primarul Ioan Cheşeli.

Programele guvernamentele au reprezentat principala sursă de dezvoltare a comunei, iar programe ca PNDL I, PNDL II sau Anghel Saligny sunt o adevărată “comoară” pentru micuţa comunitate care doar visează la fonduri europene, greu accesibile din cauza numărului redus de locuitori.

“Sunt mulţumit de finanţările obţinute. Am mai avut prin ‘98 o finanţare de 300.000 de dolari când am consolidat zona bisericii din Cristolţ. Aşa că nu pot spune că această finanţare este o premieră, dar este una dintre cele mai mari investiţii din istoria noastră”, spune Ioan Cheşeli.

Pe PNDL I s-au asfaltat 4 km de străzi şi drumuri în Muncel şi 3,5 km la Văleni. Pe PNDL II se asfaltează aproape 10 km de străzi şi drumuri în toată comună. Lucrările în cadrul proiectului de pe Anghel Saligny ar putea începe la primăvară, când timpul va permite. Durata de execuţie este de 24 de luni.

You may also like

Leave a Comment

error: Content is protected !!