Comuna Coșeiu, între concret și perspectivă. Implicarea Primăriei în modernizarea comunei

by Tiberius NICODA
0 comment 526 views
A+A-
Reset

Comuna Coşeiu este situată în nord-vestul judeţului Sălaj, la o distanţă de 21 km de municipiul Zalău. Se învecinează la nord cu comuna Hodod (judeţul Satu Mare), la sud cu comuna Hereclean, la est cu comuna Dobrin, iar la vest cu comuna Şamşud.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Coșeiu se ridică la 1.110 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.198 de locuitori.

În comuna Coşeiu toate străzile şi uliţele sunt asfaltate şi vor fi reluate lucrările de reabilitare şi modernizare a drumurilor de legătură cu toate localităţile învecinate. Deși toate străzile şi uliţele din comună sunt asfaltate, urmează să fie pus din nou în practică şi proiectul pe PNDL II ce prevede asfaltarea drumurilor de legătură cu localităţile Dioşod (comuna Hereclean), spre Valea Pomilor (comuna Şamşud) sau spre Lelei – localitate din comuna Hodod (judeţul Satu Mare), până la limita UAT-ului.

Rețeaua de apă funcţionează de mai bine de 20 de ani, dar au fost demarate și lucrările la reţeaua de canalizare. Coşeiu, Arhid şi Chilioara sunt cele trei sate aparținătoare comunei, care au toate amenajate reţele de apă încă din anul 2001, Coşeiul fiind una dintre primele UAT-uri din mediul rural din România cu reţea de apă!

În satele Coşeiu şi Archid, unitățile școlare sunt puse la punct, iar în fiecare sat al comunei există capelă. În ultimii ani, sediul Primăriei și-a schimbat clădirea, instituţia funcţionând acum într-o clădire nouă, modernă, adecvată.

Școlile și grădinițele din comună – reabilitate, utilate și modernizate

Reabilitarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Coşeiu, a cărei finanţare a fost obţinută prin PNDL II, oferă posibilitatea elevilor să învețe în condiţii moderne.

La Școala Gimnazială din Archid, unde se desfăşoară ore în limba maghiară, s-au efectuat lucrări de renovare, cu precădere pe partea exterioară a școlii. Clădirea este pusă la punct, dotată cu cele necesare, iar autorităţile locale au reabilitat terenul de sport din curtea şcolii, care a fost şi împrejmuit.

Şcoala din Coșeiu se modernizează cu ajutorul fondurilor europene

La Şcoala din Coşeiu s-au inițiat lucrări de reabilitare, dar edilii comunei au obţinut fonduri europene şi pentru lucrări de eficientizare energetică pe PNRR.

Astfel, clădirea școlii va fi anvelopată și eficientizată energetic, iar pe acoperişul școlii se vor instala panouri fotovoltaice. Investiţia se ridică la suma de aproximativ 2 milioane de lei. Totodată, toate instituţiile şcolare din comună vor fi dotate cu echipamente TIC, mobilier și materiale educaționale şi sportive.

 

Se modernizează Căminul cultural din Archid

În Coşeiu şi Chilioara, căminele culturale au fost modernizate acum câţiva ani, iar autorităţile locale au luat în calcul şi modernizarea căminului cultural din satul Archid.

S-a lucrat la Studiul de Fezabilitate, urmând ca în scurt timp să fie desemnată şi firma care va efectua proiectarea. După ce va fi finalizat proiectul tehnic, acesta urmează să fie depus la Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Administraţia locală pune accent pe reluarea lucrărilor de infrastructură rutieră finanțate prin PNDL II

Proiectul de asfaltare prevăzut pentru cei 24 de kilometri de drumuri comunale ce fac legătura cu toate localităţile învecinate se vrea pus în aplicare. Este vorba despre un proiect mare, în valoare de 21 de milioane de lei.

Din păcate, constructorul a avut mai multe probleme în a derula proiectul, astfel că firma care a câştigat licitaţia a executat doar parte din lucrări.

Cum nu s-a ajuns la un numitor comun, Primăria Coşeiu a fost obligată să rezilieze contractul cu respectiva firmă. Pentru acel rest de 60% cât mai este de executat în proiect, autorităţile locale au lucrat la reproiectare. Ca urmare, lucrările se vor relua şi proiectul urmează să fie dus la bun sfârşit.

La Coşeiu şi Archid s-au construit poduri noi

Printre proiectele finanțate prin programul PNDL II, au fost construite două poduri noi în localităţile Archid şi Coşeiu și amenajarea văilor aferente acestora. Iniţial, la Archid era prevăzută reabilitarea podului existent, însă, din cauza stării precare, podul vechi a fost demolat, fiind construit unul nou, modern, durabil.

La ieşirea din Coşeiu spre Archid a fost construit un alt pod nou. Lucrările la cele două poduri au fost finalizate, iar investiţia se ridică la 1,2 milioane de lei.

Primăria din Coşeiu s-a mutat în casă nouă

Ani la rând, angajaţii Primăriei Coşeiu îşi desfăşurau activitatea într-un sediu învechit, total neadecvat. Acest lucru a fost schimbat prin achiziționarea unei noi locații pentru sediul Primăriei din Coșeiu. Vorbim de un sediu mai accesibil, mai modern, capabil să deservească în bune condiții, atât pe angajații Primăriei, cât și pe cetățenii comunei.

Capelă în fiecare sat aparținător comunei

În ultimii ani, în comună s-a finalizat construcţia unui număr de trei capele, câte una în fiecare sat. Demersurile s-au făcut încă din mandatul trecut, dar toate obiectivele au fost finalizate cu brio în acest mandat.

Astfel, localităţile Coşeiu şi Chilioara beneficiază de construirea câte unei capele efectuate prin lucrări finanţate cu bani de la bugetul local. Este vorba de investiţii în valoare de aproximativ 250.000 de lei fiecare.

La lucrările capelei de la Coșeiu, costurile au fost mai mari, deoarece în apropiere se află un monument istoric în jurul căruia normele tehnice au impus o serie de lucrări de conservare. Este vorba despre prezervarea clădirii bisericii reformate din centrul comunal.

În localitatea Archid, investiţia a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene prin GAL Tovishat, lucrări care s-au estimat ca valoare de aproapea de 60.000 de euro.

Spații de joacă și recreere modernizate pentru copiii din Coșeiu

Proiectul de finanțare pe GAL Tovishat (fonduri europene) a dat posibilitatea și oportunitatea comunei Coşeiu de a obţine suma de 30.000 de euro. Această sumă se dorește a fi folosită pentru modernizarea unui spaţiu de joacă pentru copiii din Coşeiu.

Să mai spunem că, în comună, au mai fost amenajate acum câţiva ani două locuri de joacă, la Coşeiu şi Archid, care au fost îngrădite de administraţia locală.

Înfiinţarea reţelei de canalizare, realizată prin accesarea unei finanțări de 13 milioane de lei prin programul “Anghel Saligny”

Comuna Coşeiu dispune de o reţea de apă încă din anul 2001, însă necesitățile și doleanţa cetăţenilor a fost şi înfiinţarea unei reţele de canalizare. Autorităţile locale s-au zbătut şi au reuşit să obţină o finanțare de 13 milioane de lei prin Programul “Anghel Saligny”, bani cu care va putea fi demarat proiectul.

Proiectul pentru realizarea lucrărilor de canalizare este prevăzut pentru toate localităţile, însă finanţarea obţinută nu este suficientă. Astfel, se va înfiinţa o reţea de canalizare pe străzile principale din fiecare localitate, urmând ca ulterior să se facă extinderi pe străzile secundare prin alte proiecte.

La fel, se are în vedere şi înființarea unei staţii de epurare la ieşirea din localitatea Archid, spre judeţul Satu Mare. În cursul anului 2024 se speră ca lucrările propriu-zise să fie demarate.

S-au mai purtat discuții la nivel local și referitor la înfiinţarea unei reţele de gaz metan, însă, discuţiile stagnează.

Acum, spre final de mandat, primarul comunei Coșeiu a ţinut să îşi exprime recunoștința, aprecierile față de cei din echipa Primăriei, împreună cu care a muncit în interesul comunității, precum și față de cetățenii întregii comune, mulțumindu-le tuturor pentru înțelegere și îngăduința lor de care au dat dovadă de-a lungul anilor.

Întregii echipe de sprijin din Primărie și nu în ultimul rând cetățenilor comunei Coșeiu, le aduc sincere mulțumiri și recunoștință pentru modul în care au înţeles că doar împreună, toţi membrii comunităţii, indiferent de religie sau etnie, suntem mai puternici. Doar astfel puteam realiza proiecte importante pentru comunitatea noastră, proiecte realizate pentru creşterea nivelului de trai și bunăstare în comuna noastră. Vă mulțumesc!”.

Debreczeni Dezső – primarul comunei Coşeiu

 

Acest subiect a fost dezbătut și în ziarul Sportul Sălăjean, care a apărut miercuri, 5 iunie.

You may also like

Leave a Comment