Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Comuna Bălan, campioană la proiecte de investiţii! FOTO

by Călin ONICAŞ
0 comment 77 views
A+A-
Reset

Având în spate o echipă foarte bună, primarul Isaia Maghiar a implementat o serie de proiecte importante finanţate cu bani de la Guvern, cu bani din fonduri europene sau alte surse, prin care comuna de pe Valea Almaşului va beneficia de o creştere ridicată de confort al cetăţenilor. Astfel, doar în ultimii ani, Primăria şi  Consiliul Local au depus aproape 15 proiecte de investiţii pe PNDL, CNI sau AFIR, la care se derulează lucrări sau urmează să demareze în perioada următoare


Putem spune fără a greşi că procesul de dezvoltare şi modernizare a comunei Bălan se poate confunda cu perioada în care fotoliul de primar este ocupat de Isaia Maghiar, cel care se ocupă de destinele acestei comune încă din anul 2000! Mai ales în ultimii ani, administraţia locală de la Bălan a făcut eforturi mari pentru ca cetăţenii să beneficieze de cele mai bune condiţii de trai.

După ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), la Bălan au fost implementate proiecte de investiţii importante, finanţate cu bani de la Guvernul României. Tot cu bani de la Guvern, de data aceasta prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), în comuna de pe Valea Almaşului au fost implementate alte proiecte de investiţii.

Totodată, au fost atrase  fonduri europene, fie prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Samus Porolissum Sălaj, fie prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cea care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol.

Nu trebuie să uităm nici despre proiectele finanţate din bugetul local sau cele care au avut finanţare de la Consiliul Judeţean Sălaj şi care au adus un aport pentru creşterea confortului cetăţenilor.

“Doar cine nu vrea să vadă, nu vede investiţiile derulate de-a lungul anilor în comuna Bălan. Realitatea este clară şi o demonstrează cele 13 proiecte executate în perioada de când sunt primar şi cele 15 la care se derulează lucrări sau urmează să demareze lucrări. Sunt în total 28 de proiecte, care în momentul în care vor fi finalizate în totalitate, vor oferi cetăţenilor comunei Bălan condiţii precum la oraş”, ne-a declarat Isaia Maghiar, primarul comunei Bălan.

În aceste condiţii, pentru a discuta despre fiecare proiect, ne-ar trebui probabil încă câteva pagini de ziar. Ca urmare, în acest reportaj, vom puncta doar proiectele derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cele prin CNI şi AFIR sau prin bani de la bugetul local, urmând ca în ediţiile viitoare să revenim cu un reportaj şi despre proiectele finalizate deja la Bălan.

Încă 6 kilometri de străzi asfaltate în toată comuna

Cum Bălanul e o comună mare, şi infrastructura rutieră este una importantă, pe care administraţia locală a pus bază. Ultimul proiect pe acest subiect a fost cel depus pe PNDL 2 intitulat “Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Bălan, judeţul Sălaj”.

S-a făcut licitaţia şi există deja un constructor, e vorba de o altă firmă din judeţul Satu Mare. Când timpul va permite, lucrările pot demara. E vorba de 6.2 kilometri de drum, care vor fi reparizaţi în fiecare sat al comunei.

“Vreau să precizez că am vrut tot timpul ca de proiectele implementate de Primăria Bălan să beneficieze locuitorii din toate cele cinci localităţi ale comunei”, a subliniat primarul Isaia Maghiar. Valoarea contractului cu drumurile este de 5.9 milioane de lei.

Un nou pod peste Valea Almaşului la Bălan

Comuna Bălan este străbătută de Valea Almaşului, care întretaie localităţile Chendrea, Bălan, Chechiş şi Gîlgău Almaşului. Pentru ca traficul să nu fie îngreunat, autorităţile locale au construit două poduri rutiere de beton, unul în Chechiş şi unul în Chendrea.

Primăria Bălan a depus un proiect pentru construirea unui alt pod de beton şi pe PNDL 2. Proiectul a fost câştigat şi a primit finanţare de la Guvern. A existat deja şi licitaţia, constructorul fiind o firmă din… Satu Mare.

Astfel, se aşteaptă venirea primăverii pentru demararea lucrărilor la noul pod, care va fi construit în centrul comunal. Valoarea investiţiei este de aproape 3.5 milioane de lei (3.356.326,25 lei cu TVA). Un alt pod se va construi şi la Chendea, prin CNI.

Se modernizează dispensarul uman din centrul comunal

Un alt proiect câştigat de Primăria Bălan pe PNDL 2 a fost reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea dispensarului uman din localitatea Bălan.

Licitaţia a avut deja loc, iar executantul – o firmă din municipiul Zalău, a început munca.

Astfel, la începutul lunii decembrie, constructorul a început lucrările la fundaţie.

Valoarea contractului este de aproape 850.000 de lei (839.836,82 lei cu TVA).

Iluminat public modern în toată comuna!

Pe PNDL 1 şi PNDL2, Primăria Bălan a depus  mai multe proiecte, iar nouă dintre ele au primit finanţare.

Primul proiect de pe această listă finalizat a fost iluminatul public în toată comuna. E vorba de o investiţie de aproximativ 520.000 lei, derulată pe parcursul anului 2018. Lucrările au demarat undeva prin luna martie, pentru ca în luna iunie să fie finalizate cu succes.

“Pe raza comunei s-au montat 560 de corpuri de iluminat cu LED, care au adus o economie în vistieria Primăriei, iar iluminatul a devenit  mult mai bun. Proiectul a fost făcut de o firmă a căror administratori au rădăcinile din comună. Altfel spus, s-a lucrat şi cu sufletul şi acest lucru s-a văzut. Sunt foarte mulţumit de această investiţie”, a spus primarul Isaia Maghiar.

Şcoala Gimnazială de la Bălan, reabilitată şi modernizată. Urmează şcoala primară de la Chechiş

Pe lângă iluminatul public, o altă investiţie ce se derulează la Bălan prin PNDL este ca şi finalizată. E vorba despre reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Bălan. Lucrările au fost demarate acum doi ani, constructor fiind o firmă din Negreşti Oaş, cea care actualmente execută şi lucrările de modernizare a şcolii din Chechiş.

În luna august 2019, investiţia a fost finalizată exceptând unele îmbunătăţiri care mai trebuie să se aducă la noua centrală termică. În această perioadă, a fost schimbat acoperişul, instalaţia electrică şi centrala termică, iar clădirea a fost reabilitată şi izolată. Valoarea investiţiei a fost de aproape 600.000 de lei, mai exact 595.810 lei.

“Pot spune că investiţia este finalizată în proporţie de 99%, constructorul urmând să mai implementeze ceva la centrala termică. Aşadar, elevii beneficiează acum de cele mai bune condiţii”, a precizat primarul Isaia Maghiar.

Tot pe PNDL, administraţia locală a depus un alt proiect de investiţii pentru încă o unitate de învăţământ din comună. Astfel, Primăria a primit finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Şcolii Primare şi a Grădiniţei cu program normal de la Chechiş.

Valoarea investiţiei este de 517.988 lei. Lucrările continuă şi în acest moment şi constructorul vrea să muncească şi în această perioadă, atâta cât şi permite timpul.

Pe perioada lucrărilor, cursurile au fost mutată la after-school-ul din apropiere, care oferă condiţii bune. De fapt, acelaşi after-school a fost şi gazda elevilor Şcolii Gimnaziale Bălan, în perioada în care clădirea din centrul comual s-a aflat în reabilitare.

Lucrări de anvergură la reţelele de apă şi canalizare

Unul dintre cele mai mari şi importante proiecte de investiţii din comuna Bălan este proiectul de realizare a alimentării cu apă şi canalizare.

Om gospodar, primarul Isaia Maghiar a făcut primele demersuri pentru aducţiunea reţelei de  apă şi canalizare încă de acum 10 ani.

Astfel, începând din anul 2009 şi până în anul 2016, autorităţile locale au depus un astfel de proiect pe fonduri europene de trei ori. Aceasta, deoarece proiectul a fost eligibil, însă fără finanţare, concurenţa fiind foarte mare.

A treia încercare a fost una cu noroc, astfel că în iunie 2017 proiectul a fost declarat eligibil cu finanţare de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). De precizat că respectivul proiect poate fi finanţat doar până la suma de 2.5 milioane de euro.

Cum comuna Bălan este una foarte mare, suma de bani nu a putut acoperi toate cheltuielile pentru acest proiect măreţ în toate cele cinci localităţi, adică Gîlgău Almaşului, Chechiş, Bălan, Chendrea şi Gălpâia.

Ca urmare, în proiect nu a fost inclusă toată comuna, fiind lăsate părţile laterale ale satelor. Chiar şi aşa, reţeaua de apă şi cea de canalizare se va întinde pe o lungime de 50 de kilometri. Pe această linie, vor trebui nu mai puţin de 22 de staţii de pompare.

 “Acum, proiectul aşteaptă avizul pentru licitaţie şi dacă totul va merge bine lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor”, ne anunţă gazda noastră.

În ce priveşte finalizarea acestui proiect important pentru comunitate, primarul de Bălan nu a vrut să dea o dată certă, precizând că lucrările sunt de mare amploare şi ar putea depăşi doi ani.

Extinderea reţelelor de canalizare şi apă, prin bani de la Guvern

Cum proiectul depus pe AFIR nu asigură apă şi canalizare pentru toate gospodăriile din comună, administraţia locală a căutat rapid o soluţie optimă. Astfel, au fost depuse două proiecte pe PNDL pentru extinderea reţelei de apă şi a reţelei de canalizare.

Proiectul “Extindere canalizare în comuna Bălan”, ceea ce înseamnă extinderea reţelei cu încă vreo 22  de kilometri, se ridică la peste 14.5 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 3 milioane de euro!

Executantul lucrării este o firmă din Satu Mare, care a demarat treaba încă de anul trecut în toate cele cinci localităţi din comună, iar în acest moment lucrările sunt finalizate în proporţie de 60 – 70%.

“Trebuie să mai introducem conductă pe o distanţă de câţiva kilometri, după care urmează racordarea gospodăriilor la reţea. Sperăm ca în anul viitor vor fi finalizate şi aceste lucrări”, a precizat Isaia Maghiar.

În ce priveşte extinderea reţelei de apă în satele Bălan, Chendrea, Chechiş şi Gălpâia, valoarea proiectului se ridică la aproape 4.7 milioane de lei (4.678.822,86 lei cu TVA), adică peste un milion de euro. De precizat că satul Gîlgău Almaşului nu a fost inclus în proiect, deoarece acolo exista deja o reţea de apă.

Lucrările au demarat la începutul acestui an şi tot cu o firmă din Satu Mare. Totodată, s-a forat în fiecare localitate pentru puţuri de apă, care să asigure debitul necesar.

Lucrările s-ar fi finalizat chiar din acest an, dar administraţia locală a încercat minimalizarea lucrărilor de spargere a asfaltului, care se află într-o stare foarte bună.

“În comună există cam 25 de kilometri de străzi asfaltate încă din anul 2012, dar care arată aproape impecabil. Aceasta, deoarece printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, străzile fuseseră deja pietruite şi astfel covorul asfaltic a avut o bază solidă, pe care s-au putut efectua lucrări foarte bune”, a subliniat primarul comunei.

Ca urmare, s-au căutat soluţii pentru ca atât reţeaua de apă, cât şi cea de canalizare să fie instalate printr-o singură decopertare de asfalt, pe o lăţime cât mai mică.

“Dacă fiecare firmă tăia din asfalt, distrugeam tot drumul. Ca urmare, am programat întâlniri ca să găsim o soluţie bună, pe care în final am şi găsit-o”, spune Isaia Maghiar.

Reîncep lucrările la sala de sport!

Comuna Bălan este cunoscută în fenomenul sportiv şi mai ales în “sportul rege”, fotbalul, acolo unde Bălanul a fost reprezentat cu cinste atât de Dumbrava Gîlgău, cât şi de Luceafărul Bălan. În ultimii ani, ambele formaţii au câştigat Liga a IV-a şi au devenit campioane ale Sălajului!

Mai mult, Luceafărul a promovat şi a participat în Liga a III-a, după ce acum câţiva ani formaţia din Bălan a activat cu succes şi în Campionatul Naţional de juniori republicani.

Infrastructura sportivă a ţinut pasul cu performanţele, astfel că la Bălan, dar mai ales la Gîlgău Almaşului, există baze sportive moderne. Cu siguranţă, “Gîlgău Arena” este considerată una dintre cele mai cochete şi mai moderne arene din judeţul Sălaj!

Primarul Isaia Maghiar, un mare iubitor al sportului, a ţinut ca tacâmul să fie complet în materie de baze sportive în comună. Astfel, administraţia locală a depus un proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii pentru construirea unei săli de sport cu tribune de 180 locuri în centrul comunal, mai exact în curtea Şcolii Gimnziale Nr.1.

Din păcate, lucrările începute încă din anul 2017 au trenat din diferite motive independente de Primărie. Cea mai mare problemă a fost constructorul, e vorba de o firmă din Baia Mare, care în timpul lucrărilor a intrat în insolvenţă şi şantierul a fost închis pentru o perioadă de timp.

Lucrările au fost preluate de o firmă din Şimleu Silvaniei, care a făcut stâlpii, iar în zilele viitoare vor veni la Bălan şi cu scheletul metalic, pe care îl vor monta în perioada viitoare.

“În finalizarea proiectelor, cea mai mare problemă a fost lipsa forţei de muncă. Din păcate, lucrările nu merg cam cum am fi dorit noi, din cauza lipsei de forţă de muncă din rândul constructorilor. La sală, vestea bună e că vor reîncepe lucrările. Ce a fost mai greu s-a realizat, dar mai avem treabă, până când vom avea şi noi sala mult visată”, spune primarul comunei.

De precizat că lucrările la sala de sport din Bălan au fost demarate înaintea celor de la sala de sport din Surduc acolo unde în acest an s-a putut inaugura cu fast o investiţie superbă.

O investiţie asemănătoare speră să vadă administraţia locală de la Bălan într-un timp cât mai scurt şi în centrul comunal local, având în vedere că sala de la Bălan este de acelaşi tip precum cea din Surduc. Valoarea proiectului este de peste 4.5 milioane de lei.

Comuna Bălan va avea trei capele mortuare!

În acest moment, în comună nu există nicio capelă mortuară. Situaţia se va schimba radical în perioada viitoare, deoarece administraţia locală pregăteşte nu mai puţin de trei astfel de lăcaşe în care se vor putea desfăşura ceremoniile funerare. Mai întâi, în centrul comunal, va fi construită o capelă cu bani din fonduri europene.

Mai exact, cu bani de la Grupul de Acţiune Locală Samus Porolissum, dar şi cu bani de la bugetul local: 50.000 de euro de la GAL, suma până la 440.000 lei urmând să fie acoperită cu bani de la Primărie.

“Am dat deja avansul, iar în primăvară vor începe lucrările. Capela va fi finalizată până la finalul anului 2020”, spune Isaia Maghiar.

Dacă în centrul comunal lucrările vor începe în 2020, situaţia e şi mai bună la Gîlgău Almaşului, acolo unde autorităţile locale au alocat suma de 100.000 lei din bugetul local şi s-au făcut deja primii paşi pentru construirea capelei. Aceasta este amplasată în apropierea bisericii ortodoxe. Aici, clădirea primeşte deja contur, astfel că s-a făcut fundaţia şi au fost achiziţionate materialele necesare construcţiei, pe care Primăria speră să o finalizeze în anul 2020.

În fine, şi la Chendrea va exista o capelă, după ce autorităţile au schimbat destinaţia unei clădiri dezafectate. Este vorba de fosta grădiniţă din sat, care va fi pe viitor loc de ceremonii funerare.

Alte proiecte pe CNI

Pe lângă sala de sport, Primăria Bălan a depus şi alte proiecte cu finanţare de la  Compania Naţională de Investiţii. Astfel, s-au făcut demersurile pentru ca şi căminul cultural din Chechiş să fie reabilitat, modernizat şi dotat, după ce şi căminele din Bălan, Gîlgău Almaşului, Gălpâia şi Chendrea au fost reabilitate.

Conform celor spuse de primarul Isaia Maghiar, există finanţare şi pentru acest amplasament, iar lucrările pot începe liniştit în primăvara anului viitor. Valoarea proiectului este de 1.874.441 lei cu TVA.

În fine, tot prin CNI, Primăria mai vrea să construiască încă un pod rutier, de data aceasta la Chendrea.

“E vorba de un pod din beton de 50 de metri şi 6 metri lăţime. S-a depus documentaţia, care acum se află în analiză. Proiectul e făcut pe situaţii de urgenţă, astfel că lucrările pot începe în primăvară sau cel mai în târziu în vară”, a conchis primarul comunei.


Am o viziune generală asupra tuturor proiectelor şi sunt asigurate toate condiţiile din punctul de vedere al întocmirii de documentaţii pentru ca Bălanul să aibă proiectele pregătite, unele în finanţare, unele în aşteptare şi unele de viitor, cum este gazul sau apa de la Cluj. Să nu uităm de Drumul Judeţean 1G, care datorită intervenţiilor pe care le-am făcut anul trecut, sunt şanse ca anul viitor să înceapă lucrările de reabilitare, de la Tihău până la Hida. Ne-am gândit la toate aspectele care îi interesează pe cetăţeni. Le doresc să mă înţeleagă că atunci când se fac lucrări la canalizare şi reţeaua de apă în comună se crează disconfort însă aceste lucrări nu se pot face peste noapte şi fără deranjul cetăţenilor. Le mulţumesc pentru că marea majoritate au înţeles. A existat o conlucrare bună între ei şi constructori şi chiar le-au dat câte o masă, iar asta a dovedit că oamenii comunei au nevoie şi au avut un comportament bun. Le doresc Sărbători Fericite, multă sănătate şi să auzim numai de bine în comuna Bălan, că negativismul este destul de mare în această perioadă.

Isaia MAGHIAR, primarul comunei Bălan


 

You may also like

Leave a Comment