Responsive Menu
Add more content here...


Clubul Pescarilor și AJVPS Sălaj au repopulat lacul de la Vârșolț cu 2 tone de pește

by Tiberius NICODA
0 comment 124 views
A+A-
Reset
AJVPS Sălaj şi CLUBUL PESCARILOR au desfășurat recent o acțiune de repopulare cu pește,  pe Vârsolț cu 2.000 kg amur (cosaș cum i se spune popular), cu greutatea de 1 -2 kg/ buc .
                   

Cosașul poate trăi peste 20 ani și la greutăti de 40-50 kg chiar si mai mult și se deosebeste evident de crapul comun prin forma sa mai mult alungită, precum si prin culoarea generală a corpului mai deschisă, adeseori este denumit torpilă prin forma sa fusiformă.
Acesta consumă cu plăcere mari cantități de plante acvatice, alge si plancton vegetal. De fapt această particularitate a modului sau de hranire l-a impus în bălțile din Europa, amurul  fiind un excelent sanitar al bălților invadate de stuf, vegetatie acvatică, mătasea broastei etc.

Practic nu există baltă gestionată de un piscicultor serios si priceput care sa nu aibă cantitati moderat mari din acest peste. În plus ritmul de crestere al cosașului este foarte bun, peste cel al crapului comun.


Femelele ajung la maturitatea când au lungimea corpului de 80-90 cm și vârsta de 5-6 ani.

O singură femelă depune un număr foarte mare de icre, câteva zeci, chiar sute de mii, diametrul acestora fiind în jur de 1,2-1,5 mm. Aceste sunt depuse la suprafața apei, apoi ele se umflă și sunt duse de curentul apei.

După eclozare apar larvele care după 7 zile au deja lungimea corpului de 8 mm, ele se hrănesc singure și înoată liber în apă. La 21 de zile ajung la lungimea corpului de 15 cm, iar dieta lor constă din plante acvatice.

Amurul este un peste foarte suspicios, destul de greu de prins, care mănâncă de regulă numai într-o anumită parte a zilei, atunci când temperatura apei jucând un rol important.

Cu toate că prohibitia generala pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, odată cu începerea sezonului de pescuit, noi le transmitem pescarilor urarea de “Fir întins!”.

You may also like

Leave a Comment