Data de 9 mai marchează aniversarea ”Declarației Schuman”, considerată a fi piatra e temelie a Uniunii Europene.
Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai.
De asemenea, începând din anul 1877, în această zi sărbătorim și proclamarea Independenței de Stat a României, câștigată de înaintașii noștri pe câmpul de luptă.
Ziua Europei este sărbătorită în toate cele 27 de state membre ale UE şi în întreaga lume, de către instituţiile UE, împreună cu partenerii şi reţelele lor.
9 mai, Ziua Europei. Originile Uniunii Europene
În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune. Se evita astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei.
La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, potrivit Agerpres. Acesta instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.
„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, spunea, la 9 mai 1950, Robert Schuman, unul dintre fondatorii proiectului de integrare europeană.
Astăzi, la 74 de ani distanță de la acel moment memorabil, celebrăm cu mândrie și recunoștință #ZiuaEuropei, onorând pacea și unitatea pe continentul european.
Uniți în diversitate, să ne amintim că puterea noastră stă în solidaritate, dialog și respect reciproc. Continuând să lucrăm împreună, vom construi un viitor european bazat pe pace, demnitate și prosperitate pentru toți cetățenii noștri.
🇪🇺 La mulți ani, Europa!
🇷🇴 La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi sălăjeni! – a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu,
Președintele Consiliului Județean Sălaj