Responsive Menu
Add more content here...


Cine trage primul, moare al doilea – ideea la care se rezumă un eventual conflict nuclear mondial

Tensiuni puternice în Orient. Inevitabilul conflict Israel - Iran

by Tiberius NICODA
0 comment 221 views
A+A-
Reset

Cu toate că specificul știrilor noastre sunt cu preponderență din aria spațiului sălăjean, există anumite aspecte de interes național și mondial pe care nu le putem ignora și care direct sau indirect prin amploarea și semnificația lor ne pot afecta ca cetățeni și locuitori ai planetei.

Astfel, Israelul și Iranul pot intra, într-adevăr, într-o confruntare militară deschisă pe termen mediu după patru decenii de război rece, uneori purtat în umbră prin intermediul unor aliați.

În fond, israelienii afirmă de decenii că nu ar accepta o bombă atomică în mâinile iranienilor.

Butoi cu pulbere în Orientul Mijlociu: Israelul amenință oficial cu declanșarea unui război cu Iranul, dacă statul va ataca după lovitura primită în Siria.

Țările din regiune sunt în alertă, iar singura companie aeriana occidentală care mai zbura la Teheran și-a anulat toate zborurile pana sâmbătă. Joe Biden a reafirmat că sprijinul său pentru Israel este „de neclintit” în fața amenințărilor iraniene.

Rusia și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în Orientul Mijlociu, iar compania aeriană germană Lufthansa a suspendarea zborurilor sale către Teheran până sâmbătă.

Iranul a promis răzbunare pentru atacul aerian din 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, care a ucis un general iranian de rang înalt și alți 6 ofițeri militari iranieni. Israelul nu și-a declarat responsabilitatea pentru atac.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul „trebuie pedepsit și va fi” pentru lovitura de la Damasc.Iranul sprijină de mai mult timp grupările armate din regiune care vizează atât Israelul, cât și armata americană. Principala grupare susținută de Teheran este Hezbollah, care a apărut în anii ’80 pentru a lupta împotriva ocupației israeliene din sudul Libanului. Această grupare șiită libaneză a susținut atacul din 7 octombrie al Hamas, lansând, la rândul ei, rachete asupra nordului Israelului.

O confruntare militară între Israel și Iran va complica și mai mult situația din Orientul Mijlociu și iată că, pacea lumii este din nou pe muchie de cuțit.
Peste toate alambicurile politice și militare ale acestor confruntări, fie că vorbim despre războiul din Ucraina, fie despre temerea iminenței conflictului Iran/Israel,toate acestea au în spatele lor ca susținere directă sau indirectă, cele două mari puteri nucleare ale planetei, respectiv Rusia și Statele Unite ale Americii , ale căror orgolii și interese geostrategice ,militare și economice pot împinge lumea într-un conflict planetar din care locuitorii planetei nu vor avea nimic de câștigat, liniștea lumii fiind jucată tembel ca la ruletă de către niște inconștienți iresponsabili.

Dacă ar fi să fie-Doamne ferește!- o confruntare mondială, aceasta va fi fără să aibă niciun învingător, așa cum plastic se exprima un analist: ,,Cine va trage primul, va muri al doilea!”- vor exista doar învinși și fără niciun învingător.

 

 

Sigur, conflictul este la mii de kilometri distanță de noi și totuși datorită tehnologiilor militare, atât de aproape.

,,Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor. Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia. Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul. Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura. Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui. Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!”-spune Cartea Sfântă

Într-adevăr : ,,Fericiţi cei blânzi, căci aceia vor moşteni Pământul!”, dar în atari condiții și cu lipsa de umanitate și empatie a mai marilor lumii, noi ăștia mici și mulți, cetățenii locuitori ai acestui grăunte de praf care este Pământul în marele Univers, noi care ne creștem pruncii cu speranța că ne vor urma și că le lăsăm moștenire lumea de viitor și Terra, noi, ce Pâmânt – planetă le vom lăsa în urmă-ne?

You may also like

Leave a Comment