266
Călin Georgescu cel care a candidat ca și independent pentru fotoliul de la Cotroceni este un politician român de extremă-dreapta și un critic vehement al NATO.
Georgescu a obținut un rezultat neașteptat și după unii și a lor părere se spune că ar amenința poziția fermă a României pro-Ucraina.
Călin Georgescu s-a născut la 26 martie 1962, în cartierul Cotroceni din București, fiind fiul lui Scarlat Georgescu (inginer agronom, autor al unui manual de Cadastru funciar pentru liceele agricole din RSR pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a) și al Anetei Georgescu (născută Popescu, funcționară la Institutul de Geodezie și, în anii ’60, secretară a ministrului Agriculturii) .
În mai multe articole din presă, Călin Georgescu a fost criticat pentru declarațiile sale pro-ruse, unii autori considerându-l chiar un reprezentant al intereselor rusești în România.
Întrebat dacă poate detalia relatările din presă și zvonurile că este susținut de Moscova, că face parte din masonerie sau că ar fi omul serviciilor, Călin Georgescu a evitat un răspuns clar, spunând:
„Oamenii mari discută idei, oamenii mici discută despre oameni!”
Pe independentul Călin Georgescu sondajele de opinie îl cotau sub 10% înainte primul tur de scrutin de duminică
Călin Georgescu inițial a fost propus în cadrul AUR pentru funcția de prim-ministru, însă el a fost înlăturat de conducerea partidului care l-a acuzat că poziția sa pro-rusă și anti-NATO a afectat imaginea partidului.
În 2021 Călin Georgescu a calificat scutul antirachetă al NATO din localitatea Deveselu drept o „rușine a diplomației” și a afirmat că Alianța nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia.
Pentru Călin Georgescu, conform unor declarații controversate din trecut, Ion Antonescu, liderul de facto al României în cel de-al Doilea Război Mondial, care a fost condamnat la moarte pentru rolul său în Holocaustul din România, și Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare – una dintre cele mai violente mișcări antisemite din Europa – sunt eroi naționali.
Georgescu mai spunea cândva într-un interviu că, România nu era pregătită să gestioneze nimic din punct de vedere diplomatic și strategic și că cea mai bună șansă a sa o reprezintă „înțelepciunea rusă”.
Totuși, Georgescu a omis să spună explicit dacă sprijină Rusia.
AUR-ul lui Simion declară prin vocea liderului său că îl susține și îl va vota pe Călin Georgescu cu toate că în trecut l-a îndepărtat din rândurile sale motivând că Georgescu strică imaginea AUR…..
După aflarea rezultatelor, liderul AUR, George Simion, a declarat duminică târziu că l-a felicitat pe Georgescu, adică pe tocmai acel Călin Georgescu care oarecând, inițial a fost propus în cadrul AUR pentru funcția de prim-ministru, însă el a fost înlăturat de conducerea partidului care l-a acuzat că poziția sa pro-rusă și anti-NATO pentru că ar fi afectat imaginea partidului. George Simion a spus că îl va vota și va susține candidatura lui Georgescu ca suveranist. Și acum, se naște firesc întrebarea pentru Simion George :L-ai dat afară Pe Georgescu de rău și acuma-l iei și îl susții de bun? Când ai fost tu George Simion cel sincer cu Călin Georgescu? Atunci, acuma sau niciodată? Oricum, spusa aceea cu fățărnicia care se spune că are o mie de fețe se pare că este perfect valabilă și repetitivă.
Diaspora , referitor la candidatura lui Călin Georgescu l-a apreciat votându-l în masă, de patru ori mai mult decât au luat, împreună, Ciucă, Ciolacu și Geoană.
Cu 43% voturi adunate în diaspora, Georgescu a învins la pas, printre cei 800.000 de români din străinătate, pe cei doi președinți ai marilor partide și pe fostul secretar general adjunct NATO.
Călin Georgescu și-a adjudecat rolul de câștigător al turului 1 la prezidențiale în urma adjudecării mai multor zone importante de vot. Georgescu ieșit pe primul loc în 13 județe din țară, printre care Constanța, Prahova, Argeș, Maramureș, Sibiu și Arad.
Președintele PNL nu a câștigat, de pildă, decât un singur județ: Giurgiu. Iar Elena Lasconi și-a adjudecat 4 județe: Brașov, Cluj, Timiș și Ilfov.
Georgescu a luat cele mai multe voturi în diaspora, unde a adunat 43%, pe locul 2 fiind Elena Lasconi cu 27% și pe 3 George Simion cu 12%.
Rezultate slabe în diaspora au obținut cei mai rutinați politicieni: Marcel Ciolacu (2,96%), Nicolae Ciucă (4,77%) și Mircea Geoană (4,88%). Datele sunt obținute după numărarea a 88% din cele aproape 1.000 de secții de votare din străinătate.
Potrivit datelor și calculelor, după numărarea voturilor exprimate în țară, Călin Georgescu a obținut într-o proporție de 99,59% din total voturi exprimate.
Viața personală a lui Călin Georgescu
În tinerețe, Georgescu a practicat judo de performanță, dobândind centura neagră și câștigând, în 1979, titlul de vicecampion național și balcanic la juniori.
De asemenea, a fost alergător de performanță pe distanța de 10.000 de metri și a practicat karate Shotokan, obținând centura neagră în 1995,sport pe care îl practică și în prezent.
A participat și la un concurs de maraton, „Ștafeta Carpaților 2006”. Într-un interviu din anul 2021, declara că duce o viață sportivă, continuând să practice alergarea, ski-ul, săriturile de la înălțime în apă (cliff diving) și înotul în apă rece.
Militantism
În calitate de fost director executiv al ONU și reprezentant european pentru Clubul de la Roma, Călin Georgescu a declarat în 2022 că principala problemă cu care se confruntă Națiunile Unite este „sistemul mondial al oligarhilor”. ONU nu va fi „Noua Ordine Mondială, un sistem de guvernare la nivel global” — ONU este platforma sau „podul” pe care „Sistemul mondial al oligarhilor” (World Oligarch System) trebuie să-l controleze.
El a denunțat procesul de infiltrare și preluare globală a Organizației Națiunilor Unite de către oligarhi, în special Klaus Schwab și Forumul Economic Mondial, descriind structurile de putere și interesele obscure din interiorul ONU, manipularea, exploatarea și înrobirea oamenilor din întreaga lume, dezvăluind realitatea crudă din sânul unei organizații cândva benefică și subliniind importanța (re)conectării cu natura, cu noi înșine și cu semenii noștri, care ne va ghida către adevărata suveranitate, armonie și credință.
În viziunea sa, dezvoltarea durabilă, un concept în care crede și pentru care a militat permanent, a fost deturnat, devenind o metodă de „cum putem crește consumul”.
Călin Georgescu, ca prima reacție avută după rezultatele exit poll la alegerile prezidențiale:
„Am spus că nu facem politică, ci facem istorie și s-a adeverit!”
Cariera sa profesională este marcată de activitatea la nivel internațional, Călin Georgescu îndeplinind, în perioada 2010–2012, funcția de raportor special pentru drepturile omului și deșeurile periculoase al Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru drepturile omului (UN Office of the High Commissioner for Human Rights – OHCHR).
Ulterior, a fost președinte al Centrului European de Sprijin din Winterthur (Elveția) al Clubului de la Roma (European Support Centre for the Club of Rome) (2013–2015) și director executiv al Institutului Indicelui Global al Sustenabilității al Națiunilor Unite (United Nations Global Sustainable Index Institute) din Geneva și Vaduz (2015–2016)
Călin Georgescu a avut un discurs patriotic și religios. A spus că votul este un semn clar că românii s-au săturat să nu fie ascultați și a refuzat să spună dacă va susține un alt candidat în turul 2 dacă nu va fi prezent în această etapă.
Specialiștii explică secretul ascensiunii lui Georgescu
Rezultatul obținut până în prezent de Călin Georgescu nu a putut fi anticipat nici măcar de sondajele care arătau o creștere a acestui candidat în preferințele electoratului. Diferența în cazul lui Călin Georgescu au făcut-o rețelele sociale, modul în care a reușit să se promoveze eficient în această zonă în care tot mai mulți români își petrec majoritatea timpului liber, spun analiștii politic.
„După 35 de ani de nesiguranță economică impusă poporului român, această instabilitate s-a transferat asupra partidelor politice. Poporul român a cerut pace cu o voce puternică, un strigăt venit din suferință, iar dacă partidele politice ar fi acordat mai mult timp ascultării și mai puțin vorbirii, ar fi înțeles mai bine acest mesaj”, spunea Georgescu.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei de suflet mi-a declarat că il votează pe Călin Georgescu. Eu m-am mirat și l-am privit cu multă neîncredere, mai ales că omul poartă și ochelari și deduceam că nu vede bine ce vede…Și totuși! Se pare că și eu și alții fie și doar pentru duminicile ce urmează la alegeri, ori o să trebuiască să ne comandăm niște ochelari noi, ori să-i înlocuim pe cei care-i avem, ca să vedem mai bine realitățile. Asta doar cu, condiția ca ochelarii pe care-i vom purta să nu fie de cal!