Responsive Menu
Add more content here...


Chemare la decență, cumpătare și onestitate în lupta electorală din acest an și nu numai…

,, Politica este paradisul palavragiilor cu limba ascuțită”, spunea George Bernard Shaw

by Tiberius NICODA
0 comment 20 views
A+A-
Reset

Odată cu apropierea datei de lansare în campania electorală a anului cu patru forme de alegeri,fie că-s ele comasate sau fragmentate, unii și unele au început-o mai devreme de parcă ar intra zilele-n sac.

Tendința multimilenară la români și mai ales, cu precădere, în anii de din urmă ai originalei noastre democrații, este aceea de a denigra, bălăcări, spurca și da la gioalele și la țurloaiele contracandidaților, oricare și pe oricine ar reprezenta aceștia.

Se împart din ce în ce mai des vorbe grele, cuvinte de ocară, rostiri demne de ușa cortului cu pomeniri de mame, de neamuri și de alte cele, care sunt niște atitudini, că mai ales acuma, suntem în Postul Mare, chiar nu-și au locul și rolul.

Se numără amantele, pietrele trotuarelor, altora li se numără până și ouăle, unora li se numără dosarele, în general, se încearcă să se demonstreze de către unii care candidează, că, contracandidații lor sunt niște neterminați sau, ba, chiar proști și imorali și că față de cei huliți de către ei criticii sunt miezul și nu coaja moralității, priceperii și a corectitudinii și dedicării pentru neam și țară.

Bun și așa de rău cum este, dar logic și de bun simț și pentru o minimă decență, cum să arați că adversarul tău este un prost, un incapabil, bașca și vreun om de absolut nimica și tu ca să arăți mai bun, mai drept, induci ideea că te compari cu-n prost?
N-ar fi mai elegant, decent și din onestitate, să arați punctele forte ale adversarului și tu ca și un contracandidat să vii să demonstrezi (fapte, nu vorbe) că ești mai tare-n toate realizările ce le-ai făcut, nu-n clonț, decât acela cu care te lupți?

Căci din păcate, forța majorității candidaților ajunși în luptele electorale și în discursurile lor sforăitoare pentru atragerea și lămurirea de votanți, ei bine, forța unora, stă ca și la mașina comunismului doar în claxon, nu și-n puterea “motorului” care pretind că-i mână în lupta lor politică.

Zic , nu de alta, da-i păcat să ne spurcăm, bălăcărim unii pe alții atâta timp cât Bunul Dumnezeu ne-a adunat laolaltă, cu vrerea sau fără vrerea noastră suntem un tot și suntem împreună un neam.

Și dacă, conform proverbului că, cine se aseamănă se și adună laolaltă, măcar și tehnic, ca principiu al logicii să nu ne înjosim semenii deoarece ne înjosim chiar pe noi înșine!

Și nu în cele din urmă să nu uitați îndemnul biblic: “Cine dintre voi este fără de păcat, să arunce cel dintâi cu piatra ….”.

Pentru că, altminteri, degeaba postim de la mâncare, degeaba ne facem fățarnici cruce în văzul lumii, dacă nu ne obișnuim ca să postim și ca să ne reținem din a ne “mânca” și semenii.

Să votați bine, cu mintea, cu inima și-abia pe urmă cu ștampila!

You may also like

Leave a Comment