Ministrul spune că plafonul de 0,68 lei/kWh nu este sustenabil, fiind mult sub prețul pieței. Acesta precizează că nu poate ști cu exactitate care vor fi prețurile. Însă ”toți consumatorii din România vor plăti prețuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh”.
”(…) eu nu am un glob de cristal ca să văd în el viitorul și să pot afirma cu certitudine că prețul va fi X sau Y. (…) Cert este că prețurile plătite acum de gospodăriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Tocmai a fost publicat raportul Eurostat pentru trimestrul al doilea din acest an. Continuăm să plătim al 4-lea cel mai mic preț pentru gaze naturale și al 5-lea cel mai mic pentru electricitate”, a precizat Burduja, pe Facebook.
Ministrul susține că primul obiectiv este ca ”nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul de sărăcie după ce își plătește facturile la energie. Deci niciun român care nu își permite plata facturilor nu va fi lăsat în urmă, ci protejat de statul român prin subvenții țintite, așa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană”.
Burduja spune că sunt luate în calcul mai multe ipoteze.
”(…) continuăm prin mecanismul de plafonare a prețurilor la energie să ținem prețurile sub control și să plătim printre cele mai mici prețuri din UE. În același timp, trebuie să recunoaștem că plafonul de 0,68 lei/kWh este nesustenabil, la un nivel mult sub nivelul pieței.
Acum acest preț este plătit de toate gospodăriile din România, care au un consum lunar sub 100 kWh. Indiferent de mărimea sau valoarea locuinței, de zona în care se află, sau — cel mai important — de venitul proprietarilor.
Ministrul mai spune că principiul pieței libere este unul sănătos, înseamnă concurență între furnizori, deci prețuri și servicii mai bune pentru consumatori.
”Chiar și în acest moment sunt furnizori care oferă prețuri indiferent de consumul anual mult sub plafonul maxim, atât la energie electrică cât și la gaze naturale. Sunt oferte pe site-ul ANRE și la 0,90 lei/kWh, ceea ce pentru românii care consumă peste 300 kWh/lună înseamnă o scădere substanțială. Chiar Hidroelectrica a avut oferte de 12 luni, până la 1 octombrie, de 0,80 lei/kWh.
Piața liberă nu trebuie să ne sperie. Ea, într-un cadru sănătos, vine cu beneficii pentru consumatori, la pachet cu o mai mare responsabilitate din partea noastră, în calitate de clienți, de a fi mai exigenți cu furnizorul nostru, de a căuta prețul și serviciile corecte, care să ni se potrivesc fiecăruia.
Până la 1 aprilie ne propunem să adoptăm mecanismul de sprijin la care am început să lucrăm și, cel mai important, să accelerăm investițiile în energie”, susține Burduja.