Responsive Menu
Add more content here...


Ce schimbări aduc și nu prea alegerile locale din 9 iunie în administrația Zalăului și în administrația județului Sălaj

Primarii și consilierii locali și județeni aleși în 9 iunie intră în pâine abia la toamnă

by Mihai POP
0 comment 260 views
A+A-
Reset

Rezultatele alegerilor din 9 iunie sunt acum clare, după întârzieri ca niciodată în anunțarea scorurilor oficiale.

Anul acesta, alegerile locale au fost comasate cu alegerile europarlamentare în 9 iunie, cânt toate țările Uniunii Europene și-au ales reprezentanții în Parlamentul European. Ca urmare, administrațiile alese acum vor intra în pâine abia la sfârșit de septembrie, când se încheie mandatul administrațiilor alese la alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Până în toamnă, așadar, primarii în funcție, consilierii locali și consilierii județeni își văd de treabă până în septembrie ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cei care își pierd funcțiile din septembrie – primari și consilieri -, pentru că nu au mai fost aleși acum, își vor vedea de treabă mai fără chef.

Să vedem așadar ce se schimbă în administrația Zalăului și în administrația județului Sălaj din toamnă, ca urmare a rezultatelor alegerilor.

 

Consiliul Local Zalău va avea din toamnă puțin AUR

Consilierii locali decid, prin vot majoritar, ce să se facă și ce să nu se facă în Zalău. Orice propuneri pentru acțiune în administrarea Zalăului trebuie să treacă prin Consiliul Local. De deciziile luate aici depinde dezvoltarea orașului, ce investiții se fac, cum funcționează serviciile publice, cum sunt cheltuiți banii etc. Ședințele Consiliului Local sunt lunare, dar sunt și ședințe extraordinare pentru decizii care nu suportă așteptare. Președintele de ședințe este ales prin vot o dată la trei luni. În mandatul actual, ședințele au fost conduse în cvasitotalitatea lor de viceprimarul Teodor Bălăjel, pe care consilierii l-au preferat tot timpul pentru a da eficiență expunerii proiectelor, dezbaterilor și luării deciziilor.

Consiliul Local Zalău are 21 de membri. Locurile sunt ocupate de reprezentanții partidelor care au obținut suficiente voturi pentru a intra în acesta. Partidele au reprezentanți proporțional cu numărul de voturi obținute.

Actuala componență: PSD – 9, PNL – 5, USR – 4, UDMR – 3

Viitoarea componență: PSD – 10, PNL – 4, UDMR – 3, USR – 2, AUR – 2

Putem spune că la Consiliul Local Zalău consemnăm o victorie social-democrată. Cu o listă de consilieri în care pe primele poziții s-au aflat primarul Ionel Ciunt și viceprimarul Teodor Bălăjel – echipă pe care zălăuanii o consideră responsabilă pentru succesul modernizării orașului – PSD a obținut 10.473 de voturi din cele 23.326 exprimate de zălăuani. Ceea ce înseamnă 10 consilieri PSD. Cu un consilier mai mult decât în actualul mandat. În timp ce PNL pierde un consilier și rămâne cu 4. USR pierde doi consilieri și rămâne cu 2. UDMR va avea tot 3 consilieri. Iar AUR intră cu 2 consilieri.

Alianța PSD – UDMR din administrația Zalăului

În mandatul actual, majoritatea este asigurată de colaborarea PSD – UDMR, care împreună au 12 consilieri, majoritatea necesară pentru adoptarea deciziilor fiind 11 din totalul de 21. Alianța în mandatul următor va fi cel mai probabil tot PSD-UDMR. Cu 10 consilieri, PSD-ului îi va fi ușor să se alieze pentru o majoritate de 11 în Consiliul Local Zalău. Le-a mers bine cu UDMR și pot face acum o majoritate mai confortabilă, de 13 consilieri. Mai lejer, mai puțin stres, pot oricând lipsi doi consilieri de la ședințe și tot vor fi adoptate deciziile dorite de PSD în colaborare cu UDMR.

Noul Consiliul Local Zalău va alege doi viceprimari după ce se va constitui

În toamnă, cei 21 de consilieri din noul Consiliu Local vor alege prin vot doi viceprimari. Așa cu în actualul mandat PSD își asigură majoritatea cu sprijinul UDMR, cel mai probabil alianța va continua și cei doi viceprimari vor fi cei care sunt și acum în funcție – Teodor Bălăjel de la PSD și Nicolae Fazakas de la UDMR.

Așteptările zălăuanilor sunt ca Teodor Bălăjel să fie în continuare viceprimar și să continue, alături de Ionel Ciunt, să facă treabă așa cum a făcut și până acum.

Consiliul Județean Sălaj – aceeași Mărie, dar cu AUR în loc de USR la pălărie

Administrarea județului Sălaj este asigurată prin deciziile luate în Consiliul Județean Sălaj, care are în componenţă 31 de membri. Așa cum funcționează un consiliu local în cazul orașelor și comunelor, așa funcționează și Consiliul Județean Sălaj pentru județ.

Diferențele sunt că președintele Consiliului Județean conduce ședințele acestuia și are drept de vot. În Consiliul Județean se vor vota și doi vicepreședinți din rândul consilierilor aleși.

După alegerile din 9 iunie, președinte al Consiliului Județean Sălaj rămâne Dinu Iancu-Sălăjanu de la PNL, care l-a învins a doua oară pe Florin Florian de la PSD, cel cu care a concurat fără succes și în 2020.

În funcție de scorurile obținute de partide în alegeri, sunt câteva modificări în viitoarea administrație a județului. Notabilă este aceea că USR dispare și nu mai are niciun consilier județean și niciun cuvânt de spus în afacerile la nivel județean. La fel de notabilă este intrarea AUR în Consiliul Județean cu doi consilieri. Cele două schimbări “notabile” nu sunt însă suficient de importante să schimbe cu ceva lucrurile.

Actuala componență: PNL – 11, PSD – 10, UDMR – 7, USR – 2

Viitoarea componență: PNL – 11, PSD – 9, UDMR – 8, AUR – 2

PSD pierde așadar un consilier la județ, deși pentru alegerile din 9 iunie a mutat două nume importante de pe lista de consilieri locali – dr. Amalia Găvriluț și prof. Ioana Tuduce – pe lista de consilieri județeni, tocmai pentru a aduce voturi mai multe pentru PSD în Consiliul Județean.

Alianța PNL – UDMR din administrația Sălajului

În actualul mandat al Consiliului Județean, majoritatea este asigurată de colaborarea dintre PNL – UDMR, care împreună au 19 de consilieri, majoritatea necesară din totalul de 31 pentru adoptarea deciziilor. Alianța în mandatul următor va fi cel mai probabil tot PNL – UDMR, adică 12 plus 8 consilieri.

Acum, un vicepreședinte al CJ este de la PNL – Claudiu Bârsan -, iar celălalt vicepreședinte provine de la UDMR, Szilagyi Robert. Cum foarte probabil va fi și din toamnă, după ce noul Consiliu Județean va alege prin vot cei doi vicepreședinți.

Concluzii

  • S-au schimbat în Consiliul Local Zalău și în Consiliul Județean Sălaj câteva figuri, pe care publicul larg oricum nu le cunoștea prea bine sau chiar deloc.
  • S-a schimbat numărul de locuri ocupate de partide în cele două administrații, dar nesemnificativ pentru a sugera altfel de alianțe și altfel de politici decât cele de până acum.
  • USR dispare ca partidul în ceață. Rămâne cu doar doi consilieri din 4 în Consiliul Local Zalău și ”părăsește” cu totul Consiliul Județean, unde nu va mai avea niciun consilier, de unde în actuala administrație județeană are doi.
  • Apare AUR pe scena politică locală, cu doi consilieri în Consiliul Local Zalău și cu doi consilieri în Consiliul Județean Sălaj. Suntem curioși ce politică fac, cum urmăresc ei interesele comunității sub comanda lui George Simion.
  • PSD va avea un consilier local mai mult în administrația Zalăului și un consilier județean mai puțin în administrația județeană
  • PNL pierde un consilier local la Zalău și va avea tot câți are la Consiliul Județean
  • UDMR va avea tot trei consilieri locali în administrația Zalăului și va avea din toamnă cu un consilier județean mai mult decât acum.
  • UDMR este așadar partener la guvernare locală în Zalău alături de PSD și la nivel de județ alături de PNL. Dacă nu are loc vreun cutremur politic, așa va fi și din toamnă pentru încă patru ani.

You may also like

Leave a Comment