Responsive Menu
Add more content here...


Carte de geometrie apărută la Editura „Caiete Silvane”

În colecția „Didactica” a Editurii „Caiete Silvane”, a apărut o nouă ediție a volumului semnat de Varga Lajos

by Mihai POP
0 comment 142 views
A+A-
Reset

La Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Didactica”, a apărut ediția a II-a, revizuită și adăugită, a volumului semnat de Varga Lajos, „A merőlegességi relációval kapcsolatos rövid dolgozat. Szórakoztató síkmértan az unatkozók számára” („Scurtă lucrare în legătură cu relaţia de perpendicularitate. Geometrie plană distractivă pentru cei care se plictisesc”).

„Prezenta lucrare conţine rezultatul unui studiu cu privire la legătură dintre relaţiile de perpendicularitate şi de paralelism în geometria absolută, bazată pe grupele de axiome: I) de incidenţă; II) de ordine; III) de congruenţă şi IV) de continuitate ale sistemului de axiome al lui David Hilbert. Este surprinzător că lucrările apărute în legătură cu relaţia de paralelism «depăşesc volumul unei biblioteci», iar despre relaţia de perpendicularitate numărul lucrărilor este neglijabil”, a precizat autorul.

Profesorul de matematică Varga Lajos s-a născut la 24 decembrie 1936 în localitatea Camăr, județul Sălaj. Este absolvent al Liceului Teoretic din Zalău (1954) și al Universității „Bolyai” din Cluj (1958), având specialitate matematică-fizică.

După absolvirea studiilor universitare, a primit un post didactic la Liceul Teoretic din Șimleu Silvaniei (în prezent Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”), unde a lucrat până la pensionare, la 1 iulie 1999. Între anii 1962-1967 a ocupat funcția de inspector școlar.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

You may also like

Leave a Comment