Responsive Menu
Add more content here...


Carnet de șmecher versus carnetul de partid

Carnetul e în toate și în toți!

by Tiberius NICODA
0 comment 29 views
A+A-
Reset

 

Boierii olteni care aveau podgorii angajau câte un specialist în degustarea vinurilor. Cum în germană cuvântul “schmecken” înseamnă “a avea gust”, “a fi bun la gust”, s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe care nu îl puteai păcăli cu vin prost, să fie numit “şmecher”.

Carnetul de Șmecher, în București

Potrivit unor imagini apărute, în 1952, în București, ar fi existat o “Societate a Șmecherilor”. Nu se știe exact cu ce se ocupau membrii săi, dar din imagine se poate vedea cum un anumit Gheo. Marian era “autorizat de Societatea Şmecherilor din Bucureşti din cartierul Reg. Bucureşti de a purta acest carnet de mare şmecher şi coscar de clasa I-a, aprobat conform articolului 605-din Statutul Șmecherilor.

“Membrii care vor da dovadă de cât mai multă șmecherie vor fi scutiți de societate”, mai scrie pe carnetul apărut în mediul online.

Înainte de ’89, carnetul de partid unic a luat locul carnetului de șmecher.

După 1989, s-au dat și s-au luat alte carnete, anume de partid, dar la mai multe și la mai mulți, majoritatea folosindu-le ca să parvină, să acceadă în funcții și demnității în care, fără carnetul de partid ar fi părut nedemn pentru pozițiile pe care le ocupau sau le ocupă.

Și uite așa, carnetul, de la cel de șmecher care s-a transformat în carnet de partid este ca și o catapultă, care te face cocoloş în palma unei organizații politice și care te aruncă pe o cracă a puterii, unde ești alimentat cu praștia prostimii care te votează.

You may also like

Leave a Comment