Caravana Reciclării Creative ajunge în județul Sălaj

by Mihai POP
0 comment 67 views
A+A-
Reset

Caravana Reciclării Creative Ediția II își continuă călătoria, din februarie, în 8 județe – Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș – prin participarea a peste 800 de profesori, învățători și educatori alături de elevii lor din 160 de unități de învățământ


Proiectul semnat de OSCAR Downstream și Asociația PlaYouth, aflat la a doua ediție, angrenează sute de profesori și elevi într-un maraton de ateliere dedicate reciclării și metodelor inovatoare de refolosire a materialelor reciclabile. 

800 de profesori din 160 de unități de învățământ vor beneficia de un complex program educațional, cu focus pe grija față de mediu, principiile de bază ale economiei circulare și stimularea creativității, potrivit evz.ro.

Profesorii din învățământul preuniversitar, învățători și educatori din județele – Arad, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș – se pot înscrie AICI până pe 30 ianuarie 2024, pentru a participa la editia a-II-a a Caravanei.  

Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite, ci poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor, este vorba despre îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Acesta este focusul proiectului „Caravana Reciclării Creative”. 

Abordarea creativă a reciclării subliniază importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții noastre. Prin refolosirea materialelor care, altfel, ar ajunge în gropile de gunoi, putem da viață unor lucruri uimitoare, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun.

Tema principală a proiectului este ca fiecare echipă participantă, formată din câte 5 profesori, alături de grupe de elevi, să realizeze în unitățile lor școlare 5 zone de reciclare și recreere: colectare selectivă, lectură, păsări fericite, zona verde și reciclare creativă.

”Ne dorim ca echipele participante să descopere și să transmită mai departe informații despre sustenabilitate, consum rațional și colectare selectivă – prin activități experiențiale și exerciții practice care să inspire persoanele să devină mai conștiente de impactul lor asupra mediului și a ecosistemului și de ce nu, să promoveze și să transforme cunoștințele dobândite într-un hobby plăcut și benefic atât pentru ei, cât și pentru mediul înconjurător”, a declarat Cimpoeșu Andreea, managerul acestui proiect.

Cadrele didactice vor participa în luna Februarie la maratoane de 1 zi, în cadrul a 8 întâlniri live, câte una pentru fiecare județ, cu ateliere în care vor primi toate informațiile necesare pentru a realiza acest proiect până la jumătatea lunii mai. Sunt incluse și sesiuni de lucru în care profesorii participanți vor concepe primele planuri, pe care le vor aborda alături de echipele lor în derularea activităților.

Prima ediție a Caravanei s-a desfășurat în 2023 în 4 județe: Giurgiu, Călărași, Brașov și Sibiu, și a implicat peste 400 de profesori, învățători și educatori, alături de elevii lor din 84 de unități de învățământ. 

“Anul trecut, acest proiect a fost primit cu mult interes și entuziasm, astfel că, extinderea la un număr dublu de județe a venit firesc, pentru a include și mai mulți beneficiari. Credem că lucrurile se pot schimba și în țara noastră, dacă ne pasă și dacă ne implicăm. Atât noi, oamenii mari, cât și oamenii mici, putem contribui cu toții la protejarea mediului înconjurător. Responsabilitatea socială corporativă constituie o componentă importantă a strategiei noastre și în acest an. Cu o istorie de peste 22 de ani, OSCAR Downstream s-a adaptat și evoluează în mod constant împreună cu partenerii și clienții noștri, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor societății în schimbare.’’, a declarat Nicolae Bănică, CEO OSCAR Downstream.

Implementarea în cele 20 de unități de învățământ, din fiecare județ, se va face până pe 15 mai și se va închide în urma jurizării și desemnării câștigătorilor, pe data de 28 iunie 2024. 32 din cele 160 de instituții de învățământ vor fi premiate. Pentru fiecare județ se acordă:

  • Premiul I: o tabără la munte pentru profesorii participanți din școală, 4 zile (3 nopți);
  • Premiul II: o imprimantă pentru școală;
  • Premiul III: kit-uri cu rechizite BIC;
  • Mențiune: acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth.

You may also like

Leave a Comment