Responsive Menu
Add more content here...


Cântec, joc şi voie bună la Jibou

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 52 views
A+A-
Reset

În micuţul orăşel de pe Someş a fost sărbătoare mare timp de trei zile, iar locuitorii oraşului, dar nu numai s-au bucurat de un spectacol de muzică populară în cadrul Festivalului de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale “Someş, Cântecele Tale”


La finele săptămânii trecute, “capitala” judeţul Sălaj, precum şi oraşul Jibou au sărbătorit prin cântec, joc şi voie bună. Sigur, acolo au avut loc FolkFest, Zilele Municipiului Zalău, Festivalul Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene” (la Zalău) şi Festivalul de Folclor şi Meşeşuguri Tradiţional “Someş, Cântelece Tale” (la Jibou), însă la aceste sărbători au participat persoane din tot judeţul şi chiar din cele limitrofe.

Cert este că în perioada 26 – 28 iulie, atât la Zalău, cât şi la Jibou s-a sărbătorit prin cântec şi dans popular la care cei prezenţi s-au simţit bine şi au lăsat, cel puţin pentru câteva ore, problemele de zi cu zi. La cele două evenimente au fost prezenţi peste 1.100 de participanţi, din judeţul Sălaj, din România, dar şi din străinătate, precum dansatori şi instrumentişti, solişti vocali, instructori, coregrafi, oficiali şi ghizi.

În total, peste 34 de formaţii şi ansambluri folclorice au performat pe cele două scene din Zalău şi Jibou, fiind prezent 7 ansambluri din străinătate (Mexic, Chile, Ungaria, Slovacia, Serbia, Bulgaria şi Polonia). De altfel, ansamblurile folclorice din străinătate au vizitat şi cele mai importante două obiective turistice din Sălaj – Castrul roman de la Porolissum  şi Grădina Botanică din Jibou. În ceea ce priveşte ansamblurile din Slovacia şi Ungaria, acestea au fost găzduite de comunităţile rurale din Făgetu (comuna Plopiş), respectiv Carastelec.

În ceea ce priveşte Festivalul Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale “Someş, Cântecele Tale” să spunem că în acest an a ajuns la ediţia a XXXIII-a şi sărbătoarea s-a desfăşurat pe Platoul din spatele Primăriei Jibou.

Evenimentul a debutat vineri după amiază când a avut loc primirea reprezentanţilor delagaţiilor la sediul Primăriei oraşului Jibou, după care a urmat parada portului şi dansului popular şi ceremonia de deschidere. Seara s-a încheiat cu atelierele de lucru – secţiunea Meşteşuguri Tradiţionale.

Sâmbătă, spectacolul s-a mutat la Grădina Botanică unde au avut loc mai multe activităţi precum şi o expoziţie cu lucrări de artă personală, urmată de festivitatea de premiere. Festivalul s-a încheiat duminică cu un spectacol folcloric. Să spunem că în cadrul acestui eveniment, pe scena din Jibou au urcat ansambluri folclorice din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi România (Alba, Braşov, Cluj, Maramureş, Olt, Satu Mare şi Sălaj), precum şi grupuri de meşteri populari din România.

Parteneri implicaţi în derularea acestui proiect au fost Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Centrul Multifuncţional, Liceul Tehnologic “Octavian Goga”, Liceul Teoretic “Ion Agărbiceanu”, Grădiniţa “Prichindel”, Casa de Cultură şi Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga”.A fost un eveniment reuşit la care oamenii s-au simţit bine, au lăsat grijile deoparte şi cu siguranţă că această sărbătoare va fi organizată şi anul viitor.

You may also like

Leave a Comment