Candidatul surpriză pentru fotoliul de Președinte al României, la Cotroceni, ar putea veni tocmai din Sălaj

Europarlamentarul sălăjean CristianTerheș - va candida la președinția României din partea Partidului Național Conservator Român?

by Tiberius NICODA
0 comment 968 views
A+A-
Reset

Conform unor știri foarte veridice și coerente, dar încă neoficiale, există posibilitatea ca europarlamentarul Cristian Terheș să candideze pentru președinția României, idee susținută de către  partidele conservatoare din țară.

Contextul politic intern și internațional în care candidatura europarlamentarului 

Cristian Terheș  ar putea deveni oficială

Cristian Terheș este perceput în mediul politic național ca un reprezentant proeminent al conservatorismului românesc, iar candidatura sa ar putea însemna o renaștere a acestui curent politic. Deocamdată, în legătură cu această candidatură, decizia finală nu a fost încă luată.
Conform părerilor lansate în mediul public de către unii analiști politici cu privire la posibila candidatură la președinția României a lui Cristian Terheș, se spune că această idee ca domnul Terheș să candideze la alegerile prezidenţiale este foarte larg răspândită și discutată în rândul partidelor conservatoare din România, care au și decis să se unească sub stindardul partidului înființat de domnul Terheș.
Domnul Terheș este un europarlamentar foarte bine cunoscut, profilul domniei sale de reprezentant al conservatorismului, al unui curent politic conservator în România este foarte bine conturat.

Ce înseamnă conservatorism? – înseamnă tradiții și valori, și una dintre tradițiile și valorile primordiale ale unei nații este să îți respecți, să îți ocrotești seniorii într-un moment de cumpănă, în care societatea românească trebuie să înțeleagă acest lucru. Europarlamentarul are o opțiune personală de a aborda această candidatură, neexistând deocamdată decât speculații și știri neoficiale pe această temă.

Cine este Cristian Terheş, de unde provine și ce-l recomandă pe scena politică

Cristian Terheș este născut la data de  Zalău, Sălaj, România. Terheș  este un politician român care ocupă, în prezent, funcția de membru al Parlamentului European.

A studiat teologia la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Apoi a studiat jurnalismul la Fullerton College și a lucrat la Santiago Canyon College, ambele din statul american California. S-a stabilit în Irvine, din California, și a devenit cleric al Bisericii Greco-Catolice Române, dar a lucrat și ca analist de afaceri.

El a fost implicat în politica românească, în special în opoziție cu PSD-ul aflat la guvernare, pe care l-a numit corupt. A devenit celebru în 2012, când a făcut parte din campania pentru referendum privind demiterea președintelui României Traian Băsescu. În Congresul SUA a făcut lobby pentru președintele care s-a opus social-democraților. În 2014, s-a opus alegerii ca președinte a social-democratului Victor Ponta.

În 2016, a devenit comentator regulat la postul de televiziune Antena 3 și la România TV. În același timp, el a devenit un susținător al Partidului Social Democrat aflat la guvernare, iar apoi s-a înscris în PSD; în comentariile sale publice a susținut suspendarea președintelui PNL – Klaus Iohannis. În referendumul constituțional din România 2018, el a susținut interzicerea căsătoriilor homosexuale. În 2019 s-a clasat pe locul al patrulea pe lista Partidului Social Democrat pentru Parlamentul European și a fost ales membru al Parlamentului European.

În mai 2020, el și-a declarat tranziția către grupurile PNȚCD-ului și al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

După blocarea aderării României la Spațiul Schengen de către Austria și Țările de Jos, în 2022, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), Terheș a declarat:

Vedem cum o țară se folosește și ea de dreptul pe care-l are, dreptul de veto, pentru a bloca în acest spațiu în care toate rapoartele Comisiei Europene, de 11 ani, spun că îndeplinim condițiile de intrare în Schengen. Eu întreb: România și-a schimbat legile justiției, codurile penale, făcute tot de trădătorul Cătălin Predoiu, a renunțat la foarte multe lucruri, și-a vândut resursele de la suprafață și din subteran, pădurile sunt luate de austrieci, petrolul de austrieci. Efectiv suntem jupuiți, jefuiți pe față de austrieci, de ani de zile…

S-a alăturat PNȚCD-ului în mai 2020 și apoi a devenit membru al Mișcării Politice Creștine Europene. Din octombrie 2022, a devenit membru al partidului AUR.
La 1 decembrie 2023, Cristian Terheș s-a înscris în Partidul Național Conservator Român (PNCR), iar la 10 decembrie 2023, a fost ales președinte al PNCR în cadrul Congresului Național extraordinar.

 

Ce reprezintă alegerile prezidențiale în România, care sunt candidații la ora aceasta și cine ar avea primele șanse?

Următoarele alegeri prezidențiale din România se vor desfășura la data de 24 noiembrie (primul tur), respectiv 8 decembrie 2024 (al doilea tur), acestea fiind primele alegeri care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004. În 2024 s-au ținut alegerile europarlamentare de asemenea, fiind prima dată când toate cele patru tipuri de alegeri se desfășoară în același an. Președintele României este ales prin votul direct al cetățenilor, în sistem de vot majoritar, în două tururi de scrutin. Durata mandatului Președintelui este de cinci ani, iar numărul maxim de mandate care poate fi obținut este de două.

Alegeri prezidențiale în România, cine și-a anunțat intenția de a candida


Până acum, cei care au anunțat că vor să candideze la alegerile prezidențiale din România în 2024 sunt următorii:

– președintele PNL, Nicolae Ciucă

– președintele USR, Elena Lasconi

– președintele AUR, George Simion

– președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă

-Ana Birchall, candidat independent

-președintele PSD, Marcel Ciolacu

 

Poate fi europarlamentarul Terheș Cristian o alternativă viabilă față de cei înscriși până acuma in cursa prezidențială?

Iată că în acest context general și în particular privind la posibilii contracandidați ai lui Terheș Cristian dacă va fi să se adeverească candidatura sa pentru Cotroceni și pentru fotoliul prezidențial, se poate spune că sălăjeanul nostru ar avea șanse reale de reușită în acest demers.

Ceea ce-l recomandă pe Terheș Cristian pentru a intra în competiția electorală pentru fotoliul de Președinte al României, putem spune că este pregătirea și experiența politică pe care a dobândit-o de-a lungul vremii, faptul că este un om în primul rând exigent cu sine însuși și cu cei din jurul său, este un om educat, școlit, un bun și aprig diplomat susținător al intereselor României și cetățenilor ei. Nu trebuie să uităm că, spre deosebire de bună parte a posibilor contracandidați existenți în cursa prezidențială, până la ora aceasta ,cu vreo două firave excepții, Terheș chiar știe să converseze și în engleză și să se exprime prin viu grai fără traducător și să-și susțină punctele de vedere și-n altă limbă decât limba română, atât pe ale sale cât și ca și reprezentant al României.

Totuși, mândria cea mai mare și fala noastră, a sălăjenilor, ar fi aceea vizavi de o posibilă candidatură lui Chris Terheș, ca sălăjean de-al nostru, că am avea și noi ăștia miștocăriți de unii și de alții ca provenind din SJ-Sărac Județ, în sfârșit  că am  avea trimis în fruntea țării un om destoinic, priceput și cu care și mai ales care nu ne va fi rușine! Că, vorba aia, d-ăștia de duzină-i sătulă lumea!

You may also like

Leave a Comment