Calendarul foilor de ceapă 2024. La ce să ne așteptăm de la vreme în fiecare lună a noului an

by Mihai POP
0 comment 176 views
A+A-
Reset

Calendarul foilor de ceapă, folosit de bunicii noștri, nu ar da greș niciodată în aflarea vremii noului an. Pentru 2024 veștile nu sunt foarte bune


Calendarul cu foi de ceapă este păstrat de sute de ani ca o tradiție printre gospodari, practicat  în ajun de Anul Nou pentru a afla cât de ploioase ori secetoase vor fi lunile care urmează.

Se desfac doisprezece coji de ceapă pe care le umplem cu sare.

Fiecare coajă de ceapă este „botezată” cu numele unei luni din anul viitor. Cojile se pun în seara Anului Nou pe un ştergar nou – pe masă, sau la fereastră. Iar dimineaţa se verifica gradul de umiditate al fiecărei coji de ceapă.

Coaja în care se observa sarea topită „cu picuri de apă” transmite faptul că luna respectivă va fi una ploioasă. Când foaia de ceapă rămâne cu sarea aproape uscată este semn clar că acea lună va fi secetoasă.

Cum va fi vremea în 2024, conform calendarului de ceapă

Potrivit calendarului foilor de ceapă, în 2024, Ianuarie, Februarie și Martie vor fi luni secetoase. Aprilie va fi o lună cu multe precipitații. Urmează o perioadă de secetă în Mai și Iunie. Precipitațiile se vor întoarce în Iulie și August.

Septembrie va aduce din nou o perioadă de secetă, urmată de ploi în Octombrie. Noiembrie și Decembrie vor fi marcate de o altă perioadă de secetă, conform predicțiilor Calendarului cepei.

O altă metodă de aflare a vremii are legătură cu perioada dintre Crăciun și Bobotează. Conform înțelepciunii strămoșești, așa cum e vremea în acele zile, așa vor fi cele 12 luni ale anului ce urmează.

You may also like

Leave a Comment