Călător pe tărâmul întunericului

by Tiberius NICODA
0 comment 317 views
A+A-
Reset

– partea I dintr-un foileton de suflet şi simţire –

Istoria neştiută sau uneori prea ignorată a unei poveşti cu oamenii de lângă noi

Motto:

“Cum să mai ai idealuri când există pe acest pământ oameni nevăzători sau surzi?

Cum să mă bucur de lumina pe care altul nu o poate vedea sau de sunetul pe care nu-l poate auzi?

Mă simt responsabil de întunericul tuturora şi mă cred un hoţ al luminii”.

Emil Cioran

Am avut îngăduinţa şi onoarea nesperată de a păşi timid, cu sfioşenie, graţie unor gazde de maximă excepţie, în lumea acelora care “văd” cu sufletul şi mintea mai mult decât ar putea ca să vadă vreodată alţii cu ochii. În zilele trecute, am fost onoraţii oaspeţi ai Flilialei Asociaţiei Nevăzătorilor din Sălaj….

Am păşit pe un tărâm fantastic aidoma acelora din poveşti

Putem spune, cu mâna pe suflet şi pe inimă, căci am păşit pe un tărâm fantastic aidoma acelora din poveşti şi într-o lume prin prisma căreia aşa zisele noastre griji şi frământări cotidiene de oameni obişnuiţi vizavi de unii dintre ai noştri semeni par un parfum şi joacă de prunci prea răsfăţaţi.

La vremea şi la ceasul convenit anterior acestei vizite, am fost primiţi cu maximă curtoazie, deschidere şi reverenţă din partea celei care este preşedinta Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filiala Sălaj – doamna Adela Tirizică, secondată de secretatra filialei – doamna Maria Giurgiuman. Am dorit astfel să aducem mai aproape de mintea şi de sufletul concetăţenilor noştri aspecte neştiute, ignorate referitoare la oamenii de lângă noi.

Filiala judeţeană Sălaj a ASOCIAŢIEI  NAŢIONALE A NEVĂZĂTORILOR DIN ROMÂNIA s-a cristalizat ca şi intenţie în luna lui ianuarie a anului 2019, concretizându-se într-un final, oficial ca şi statut juridic şi legalizat în luna ianuarie a anului 2020, dată de la care funcţionează şi activează în această formă şi astăzi.

Filiala Sălaj a Asociaţiei Nevăzătorilor din România numără 250 de suflete

Cu un număr de peste 250 de membri, filiala are doi angajaţi pe “statul de plată”, anume, funcţia de Preşedinte şi Secretar, în persoana doamnelor mai înainte amintite.

Practic, aceste două doamne, sub patronajul Ministerului Muncii – AUTORITATEA ROMÂNĂ PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP – sunt „interfaţa” care îşi desfăşoară activitatea zilnică, reprezentând şi susţinând interesele şi drepturile celor peste 250 de membri din cadrul filialei.

Dedicarea şi dăruirea în activitatea pe care o desfăşoară aceste două doamne din cadrul filialei de Sălaj rezidă şi din răspunsul dat de acestea vizavi de întrebarea pe care le-am pus-o ca intervievator, anume dacă resursele ce li s-au alocat şi se alocă de la nivel „central sunt îndestulătoare şi acoperă cerinţele şi cu nevoile din filială”.

Răspunsul dumnealor a fost modest, sincer şi remarcabil, în sensul că au suficient, ceva de genul: ca să te mulţumeşti şi cu puţin, căci vorba spusei: “puţinul nu îţi va lipsi nicicând dacă îl ai ca şi obişnuinţă”.

Începutul unei poveşti de viaţă a unora dintre supereroii neştiuţi şi adeseori prea ignoraţi care trăiesc printre noi

Activitatea filialei are ca scop şi rezultate ca şi reprezentantă a membrilor ce o compun, implementarea celor două căi esenţiale de acţiune pentru membri săi, anume:

ACCESIBILITATE (asigurarea unui cadru otpim de deplasare pietonală, acces în instituţii şi mijloace de transport în comun)

INCLUZIUNE SOCIALĂ, adică Incluziunea socială se referă la respectarea statutului şi drepturilor tuturor oamenilor dintr-o societate, care trebuie să aibă oportunitatea de a participa în mod relevant la viaţa acesteia şi de a se bucura de un tratament egal cu ceilalţi.

Acesta este începutul unei poveşti de viaţă a unora dintre supereroii neştiuţi şi adeseori prea ignoraţi care trăiesc printre noi. În episoadele care urmează vom afla cum poţi ca să devii şi campion chiar mondial, cum poţi ca să te integrezi ca şi persoană cu anumite dizabilităţi într-o lume pe care îndeobşte noi ăştia mulţi şi aparent fără probleme majore de existenţă şi “funcţionalitate anatomică” ne pretindem a fi.

Ca să înţelegeţi rostul, tâlcul şi temeinicia acestei poveşti faceţi un efort de imaginaţie, să închideţi strâns ochii voştri măcar şi pentru câteva minute…

Şi vom afla cum poţi să fi ca ceilalţi, ca şi majoritatea, ca şi cei mulţi care trăiesc într-o pretinsă şi aparentă zicem noi “normalitate”.

Dar, până la episodul următor, am să vă propun ca să înţelegeţi rostul, tâlcul şi temeinicia acestor rânduri pe care vi le-am expus, să faceţi un efort de imaginaţie, să închideţi strâns ochii voştri măcar şi fie pentru minim cinci minute ca să vedeţi cum este în adevăratul sens al nevederii despre cine şi ce am povestit astăzi, aici!

În ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 31 ianuarie, puteţi vedea continuarea acestei poveşti fascinante în care actorii principali sunt cei care “văd” cu sufletul şi mintea mai mult decât ar putea ca să vadă vreodată alţii cu ochii

You may also like

Leave a Comment