Responsive Menu
Add more content here...


Biserica romano-catolică Sf. Treime Zalău, la 140 de ani de la sfințirea și darea ei în folosință

Biserica Catolică - Sf. Treime - din Zalău este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania

by Tiberius NICODA
0 comment 11 views
A+A-
Reset

În 1878 pe vremea preotului paroh Zakkay János, episcopul Lipovniczky István pune piatra de temelie a bisericii actuale.

Mare parte din cheltuieli au fost suportate de fundaţia stareţului Tágen János, care era preotul paroh de Zalău. Planurile au fost executate de Jenei István, iar construcţia propriu-zisă a fost ridicată de Floriáncsics Eduárd.

Biserica este consacrată la 8 iunie 1884 de episcopul Nogáll János. Discursul sfânt a fost rostit de episcopul de Alba-Iulia Steiner Fülöp. Clopotele vechi au fost rechiziţionate pe 9 martie 1917, rămânând numai unul, cel de 517 kg turnat în 1911 în cinstea Sf. Ap. Ioan.

În 1929 preotul paroh Peszeki mai comandă 2 clopote, din care cel mare are 1022 kg şi este dedicat Sf. Treimi şi Fecioarei Maria. Cel mic de 127 Kg este dedicat Sf. Iosif. Cele două clopote au fost sfinţite pe 16 iunie 1929 de guvernatorul apostolic Mayer Antal.

În anii din urmă biserica a fost renovată de mai multe ori, iar casa parohială a fost complet reconstruită.
Construirea lăcaşului de cult a demarat la începutul anului 1878, iar sfinţirea şi darea în folosinţă au avut loc în 1884.

În anii din urmă biserica a fost renovată de mai multe ori, iar casa parohială a fost complet reconstruită.

You may also like

Leave a Comment