Biserica de lemn din localitatea Creaca, aflată în pericol de ruinare, salvată de Ambulanța pentru Monumente Sălaj

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Sălaj au pus în siguranță încă o biserică de lemn ortodoxă aflată în pericol de ruinare, cea din localitatea Creaca

by Mihai POP
0 comment 319 views
A+A-
Reset

Ambulanța pentru Monumente Sălaj a început perioada dedicată muncii cu voluntari la biserica de lemn din Creaca, edificiu înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul SJ-II-m-A-05044.

La fel ca și în alte situații întâmpinate în anii precedenți, principala problemă a bisericuței vechi din Creaca era una legată de învelitoare.

Aceasta, slabă și măcinată de timp și intemperii, a devenit fragilă fapt pentru care, încă cu mai bine de un an în urmă, credincioșii din Creaca au protejat biserica acoperind-o cu o folie de plastic. Apoi, peste aceasta, a fost așezată și prelata pe care, cei de la Ambulanța pentru Monumente, au împrumutat-o comunității.

Abia la momentul începerii lucrărilor și-au dat seama cu adevărat cât de mare nevoie avea edificiul de cult din Creaca de înlocuirea învelitorii. Fotografiile realizate înainte de începerea lucrărilor, cu învelitoarea de șiță spartă și fragilă, sau cele realizate în timpul intervenției, cu ciupercile crescute sub învelitoarea improprie sunt relevante în acest sens.

Pentru bunul mers al lucrărilor s-au organizat astfel încât în schelele, elementele de lemn, uneltele și sculele au fost aduse de la Sălățig, unde au rămas peste iarnă, la Creaca. Inițial a fost montată o parte din schelă, ulterior fiind continuată ridicarea acesteia, s-a decopertat vechea învelitoare de șiță, s-au verificat lețurile existente și s-a pregătit frontul de lucru pentru voluntari.

Lucrările de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca nu se limitează doar la lăcașul de cult propriu-zis. Acestea vizează și repararea portiței și schimbarea învelitorii acesteia.

Totodată, de la momentul începerii lucrărilor și până la acest moment au fost prelevate probe (carote) în vederea realizării unei investigații dendrocronologice pentru stabilirea cât mai exactă a vârstei bisericii și pentru identificarea unor eventuale etape ulterioare în evoluția acestui edificiu.

În această primă săptămână voluntarii au primit vizita unui grup de copii de la școala generală din localitate.

În această etapă de început ne-a fost de mare folos implicarea domnul părinte paroh Razvan Govor, a domnului Cristi Ardelean – corator și a doamnei viceprimar Anca Rus. Cu această ocazie ținem să mulțumim Primăriei și Consiliului local Creaca pentru sprijinul material și logistic oferit comunității ortodoxe din Creaca dar și echipei Ambulanței pentru Monumente Sălaj.

Menționăm că această intervenție de punere în siguranță a bisericii de lemn din Creaca nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar dat comunității de către Consiliul Judeţean Sălaj prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, transmit voluntarii al Ambulanței pentru Monumente Sălaj.

Șindrila a fost realizată de către echipa meșterului Balin Florin Mihai din Budești (MM).

Meșteri: Gheorghe Bonta, Tudor Bonta, Sebastian Bandici.

Voluntari: Vasile Ofrim, Ana Nicola Bocănici, Violeta Frisan, Verona Musteață.

Echipa Ambulanța pentru Monumente Sălaj: Lehene Valeria, Bogdan C Pintea, Corina Caraba, Tania Criste Tivadar, Madalina Varga, Tudor Bonta și Bogdan Ilieș.

Ambulanţa pentru Monumente este un proiect inițiat de Asociația MONUMENTUM, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC, și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Finanţatori strategici ai Ambulanței pentru Monumente: PROFI România, DEDEMAN, DEWALT, Raiffeisen Bank și Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.

You may also like

Leave a Comment