Responsive Menu
Add more content here...


Binecuvântarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Strâmba

Sărbătoarea Izvorul Tămăduririi, închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, i-a adus în rugăciune pe sălăjeni la Mănăstirea Strâmba. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț Grighentie Oțelea a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană

by Mihai POP
0 comment 1.5K views
A+A-
Reset

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Strâmba, împreună cu un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preacuviosul Părinte stareț Grighentie Oțelea a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a dăruit o icoană.

Începuturile Mănăstirii Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470, conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea. Potrivit tradiției, întemeietorul acestui sfânt lăcaș de cult este o femeie bogată care avea un handicap la picior și la coloană, fiind gârbovă (strâmbă).

Aceasta avea o fiică bolnavă și văzând râvna la rugăciune a doi călugări ce pustniceau prin aceste locuri, i-a rugat să mijlocească prin rugăciune la Bunul Dumnezeu, pentru vindecarea fiicei sale, făgăduind averea sa, care era de 180 de iugăre de pământ, suprafață de teren pe care s-a întemeiat, ulterior, așezământul monahal.

Biserica de lemn din incinta mănăstirii adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, numită și „Dulcele sărut”, care a făcut celebră mănăstirea în perioada interbelică îndeosebi, amplificând pelerinajele. Potrivit tradiției, icoana a fost dăruită mănăstirii de către unul din marii latifundiari ai Gârboului, care a comandat-o la vestitul Luca din Iclod, pe la anul 1673.

Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea mănăstirea a fost lipsită de viață monahală, astfel încât, după aproape 200 de ani, în anul 1993, aceasta a fost reactivată. În anul 1996 este numit stareț al mănăstirii Preacuviosul Părinte Grighentie Oțelea, care demarează lucrările de ridicare a unui nou ansamblu monahal, ce cuprinde un paraclis și corpurile de chilii. Ulterior, au fost ridicate arhondaricul, un centru de asistență socială, Centrul cultural „Sfânta Maria” ce cuprinde muzeul, biblioteca și o sală de lectură, precum și altarul de vară al mănăstirii.

În anul 2010, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid a mănăstirii. Astfel, începând cu acest an a fost ridicată sfânta biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului monahal al Mănăstirii Strâmba.

Între anii 2015-2022, sub coordonarea Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea și prin osârdia viețuitorilor mănăstirii, au fost realizate următoarele lucrări: în interior pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu marmură, s-a realizat instalația electrică, s-au montat candelabre, aplice, geamuri și uși de acces, au fost instalate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au confecționat iconostas, tron arhieresc, strane, tetrapoade, baldachine pentru icoanele Sfinților Ierarhi Nicolae și Nectarie, precum și mobilier bisericesc din lemn de stejar și s-au achiziționat scaune tapițate, covoare și traverse. În exterior soclul lăcașului de cult a fost placat cu marmură, pereții bisericii a fost tencuiți, izolați și finisați cu terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de oțel Impro și s-au montat jgheaburi și burlane.

Pe frontispiciul lăcașului de cult au fost executate, în tehnica mozaicului, icoane cu scena Adormirii Maicii Domnului și cu Sfinți Apostoli și Ierarhi, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar de beton acoperit cu piatră naturală și s-au placat cu piatră Andezit și s-au dotat cu rampă și balustradă metalică scările de acces spre lăcașul de cult. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Astfel, în data de 15 august 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Totodată, mănăstirea este implicată în diferite acțiuni de întrajutorare a persoanelor sărmane. An de an, aici sunt organizate tabere pentru copiii participanți la proiectul „Alege școala” și nu numai, se desfășoară cercuri pedagogice ale profesorilor, conferințe tematice, precum și alte activități culturale.

Pentru activitatea deosebită a Preacuviosului Părinte stareț Grighentie Oțelea, cu aprobarea prealabilă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la hramul mănăstirii din anul 2012, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe Preacuvioșia Sa întru arhimandrit.

You may also like

Leave a Comment