Responsive Menu
Add more content here...


Avânt din Cehu Silvaniei până în Liga Naţională. Munca şi sacrificiile l-au ajutat să respire aerul tare din handbalul mare

by Călin ONICAŞ
0 comment 34 views
A+A-
Reset

A început handbalul de performanţă la doar 15 ani, când a ajuns la Baia Mare. Faţă de colegii de la CS Marta avea câţiva ani de muncă lipsă şi nu ştia limba română. A tras tare la antrenamente, dar şi în afara terenului, şi a ajuns pe prima scenă. “Handbalul mi-a schimbat viaţa”, spune sălăjeanul  Szabo Benjamin


Încă de când era copil, Szabo Benjamin (n. 16 iunie 1997) a fost atras de sportul de pe semicerc. Văzuse multe meciuri de handbal la TV, deoarece tatăl său era un fan înfocat al titratei Veszprém. A început să îi placă de Nagy Laszlo, internaţionalul maghiar care a evoluat la SC Pick Szeged, FC Barcelona Handbol şi MKB Veszprém KC.

La şcoală, a practicat handbalul, atât cât se putea la Şcoala Gimnazială “Gyulaffy László” din Cehu Silvaniei.

Totuşi, a participat cu echipa şcolii la Cupa Văilor, unde în 4 ani a câştigat locul 1 de trei ori!  Era prea puţin pentru intenţiile sale.

În anul 2012, după terminarea şcolii gimnaziale, şi-a luat inima-n dinţi şi s-a mutat la Baia Mare, acolo unde a fost admis la clasa de handbal de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare.

“Pe la Cehu Silvaniei vorbeam doar pe maghiară, astfel că mi-a fost greu să mă acomodez. Nu mi-a fost uşor să plec de acasă  la vârstă de 14 ani. A fost multă muncă şi multe sacrificii. La antrenamente, profesorul a lucrat mult cu mine, deoarece mă aflam la un nivel mai mic decât colegii mei. Am tras de mine, atât pe teren, cât şi în afara lui, iar după vreo 6 luni am ştiut şi eu limba română”, îşi aduce aminte Beny.

În “capitala” Maramureşului, sălăjeanul a fost legitimat la CS Marta, acolo unde a jucat în  perioada de juniorat.

Prima legitimare ca senior a fost cea de la CS Minaur Baia Mare, când gruparea maramureşeană evolua în liga secundă.

A promovat în Liga Naţională cu Minaur Baia Mare

Cu Szabo Benjamin pe postul de inter stânga, Minaur reuşea în vara anului 2017 să promoveze în Liga Naţională.  Cehanul a rămas în lot, dar era greu să se impună între titulari, cu atât mai mult cu cât la Baia Mare au fost aduşi jucători din străinătate cu experienţă.

Ca urmare, în retur, Beny a fost împrumutat pentru o jumătate de an la HCM Sighişoara, echipă care juca în Divizia A. Revenit la Baia Mare, unul dintre singurii handbalişti din Sălaj a bifat mai multe meciuri în prima ligă, deşi a evoluat şi la echipa a doua, care activează în liga secundă.

În Divizia A, Beny a marcat peste 80 de goluri, atât la Baia Mare, cât şi la Sighişoara. Şi în sezonul trecut, el a jucat unde a fost nevoie.

“Am evoluat la Minaur II, dar şi la prima echipă, unde am fost folosit mai mult în apărare. La echipa mare am marcat două goluri, dar la echipa secundă am marcat de multe ori. E adevărat că acolo nivelul e mult mai scăzut”, a spus Szabo Benjamin pentru Sportul Sălăjean.

Se transferă la CSM Oradea

Deşi mai are contract cu Minaur până în anul 2020, sălăjeanul se pregăteşte să schimbe macazul, fiind decis să dea curs ofertei venite în această vară de la CSM Oradea, grupare ce activează în Divizia A şi care în stagiune viitoare bate la uşa primei ligi.

“Am discutat cu cei de la Oradea şi îmi place proiectul lor. Vreau să merg acolo, cel puţin până când voi termina cursurile”, a mai spus Beny, cel care la Baia Mare urmează două facultăţi: Ingineria la Universitatea de Nord si cea de Sport de la Bogdan Vodă.

După ce va absolvi cele două facultăţi, handbalistul care  luna trecută a împlinit 22 de ani vrea să se transfere în Ungaria.

“Handbalul mi-a schimbat viaţa. A fost nevoie de foarte multă muncă şi sacrificii ca să ajungi departe. Ca să rămâi acolo, trebuie să  fii serios”, a încheiat handbalistul din Sălaj, nu înainte de a aprecia şi activitatea depusă de Gheorghe Tadici la HC Zalău, acolo unde de fapt e polul handbalului din Sălaj.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 10 iulie.

You may also like

Leave a Comment