Responsive Menu
Add more content here...


Aurora Boreală ar putea fi vizibilă din nou în România. Când ne-am putea bucura de imaginile spectaculoase

Sălăjenii s-au bucurat de vreo două săptămâni de un cer de poveste - Aurora Boreală. Cei care nu au reușit să surprindă imaginile de poveste specialiștii anunță că mai există o șansă în acest an când fenomenul va mai apărea cât de curând

by Mihai POP
0 comment 4.9K views
A+A-
Reset

Pata solară care a provocat în luna mai aurora boreală, care a fost vizibilă și în România, va fi în curând din nou îndreptată spre Pământ. Ea ar putea reapărea la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie, potrivit Live Science.

Deoarece soarele se rotește pe axa sa o dată la 27 de zile, pata solară a dispărut din vedere aproximativ o săptămână mai târziu, dar nu a încetat să producă erupții solare.

Pe 20 mai, a emis o erupție solară evaluată ca X12, cea mai puternică din septembrie 2017. A fost observată de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene, scrie publicația citată.

AR3664/AR13664 devine acum vizibil din nou pe măsură ce soarele se rotește – și va fi din nou orientat spre Pământ în timpul lunii noi din 6 iunie, scrie adevărul.

„Se va alinia frumos”, a declarat Ryan French, un fizician solar la Observatorul Național Solar (NSO) din Boulder, Colorado.

Luna Nouă din 6 iunie răsare la exact 27 de zile după 10 mai, așa că trebuie să fiți atenți câteva nopți înainte și după această dată – în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută, mai scrie Live Science.

„Dacă aurorele sunt vizibile în apropierea dumneavoastră, va trebui să vă îndepărtați de norii întunecați și de luminile orașului pentru a le putea vedea. Chiar și după luna nouă din iunie, s-ar putea să mai existe și alte șanse de a prinde aurora lângă tine anul acesta. Petele solare apar cu o frecvență mai mare – și declanșează erupții solare mai puternice – în timpul vârfului ciclului de activitate de 11 ani al soarelui, cunoscut sub numele de maxim solar”, susțin oamenii de știință.

Aurora boreală a fost vizibilă din România, pe 11 mai 2024, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani.

Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.

You may also like

Leave a Comment