Responsive Menu
Add more content here...


Au început lucrările la complexul sportiv de la Mirşid – Preocupările administrației locale de la Mirşid pentru educație și sport sunt o provocare constantă

by Tiberius NICODA
0 comment 445 views
A+A-
Reset

După ce acum un an şi jumătate la Moigrad-Porolissum a fost inaugurat un teren sintetic, administraţia publică a implementat încă un proiect pentru sport şi mişcare chiar în curtea şcolii din Mirşid, acolo unde au început lucrările la amenajarea a două terenuri şi a unei piste de alergare. Tot pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor din comunitate, autorităţile locale au făcut demersurile pentru înfiinţarea unui Centru de Copii şi Juniori

Comuna Mirşid se află într-o continuă dezvoltare, iar în ultimii ani a progresat atât din punct de vedere economic, cât şi social. De altfel, satele comunei beneficiază de utilităţi precum ca la oraş. Lumea este atrasă de comuna Mirşid, dovadă fiind şi creşterea continuă a numărului de locuitori. Dacă în 2011 aici trăiau aproximativ 2.100 de persoane, în prezent populaţia a ajuns la aproximativ 2.300 de suflete.

Apropierea faţă de municipiul Zalău, dar şi condiţiile oferite de administaţia locală fac ca populaţia să fie în creştere. Zona devine din ce în ce mai atractivă, dovadă stau cele peste 500 de persoane noi stabilite în comună doar în ultimii ani!

Satele comunei – Mirşid, Popeni Moigrad Porolissum şi Firminiş – sunt atractive pentru cei care doresc să se stabilească aici. Spuneam că un important atuu este şi aşezarea, comuna fiind situată la mică distanță de municipiul Zalău şi oraşul Jibou.

Până în urmă cu câţiva ani, în comună funcţionau patru şcoli. Cele de la Moigrad şi Firminiş şi-au încetat activitatea, iar copiii din cele două sate sunt aduşi cu microbuzul Primăriei la şcolile din Popeni şi Mirşid. Ambele şcoli funcţionale sunt cuprinse în planuri pentru modernizare pe fonduri europene.

Sportul și educația se împletesc armonios la Mirșid

Astfel, zona din proximitatea școlii de la Mirșid, respectiv în curtea școlii, va fi construit un complex sportiv, care în timpul orelor va putea fi folosit de către elevi, iar după programul școlar va putea fi folosit gratuit şi de alţi iubitorii de sport şi mişcare.

Proiectul prevede construirea unui teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică. Terenul de sport multifuncțional dublu mixt pentru volei și baschet va fi amenajat pe suprafața de joc cu tartan, o pistă de alergare cu o lungime de 50 de metri amenajată tot cu suprafață din tartan și o groapă cu nisip pentru sărituri.

Terenurile de sport vor fi împrejmuite cu gard și vor beneficia de instalație de noctură. Zona adiacentă investiției va fi amenajată cu alei, iluminat public, mobilier urban – băncuțe și coșuri de gunoi.

Valoarea lucrărilor este de 760.000 lei plus TVA. Durata de execuţie este de circa 8 luni, ceea ce înseamnă că investiţia ar putea fi inaugurat până în primăvara anului viitor.

“Importanța lucrărilor de la Şcoala Mirșid și implicarea autorităților locale sunt definitorii. Baza de sport de la Mirșid va fi una modernă în folosul copiilor și elevilor din comună. În aceeași idee, există un program inițiat pentru prevenirea abandonului școlar în valoare de 350.000 lei în cadrul căruia se desfășoară o serie de activități sportive, culturale și educative, care să atragă elevii și să-i angreneze în activități constructiv-educative, cu ore remediale de succes. În cadrul aceluiași proiect există o sală multimedia cu dotări de ultimă generație pe care elevii o folosesc în cadrul activităților școlare și nu numai”, spune Marius Paşca, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Mirşid.

În ultimii ani, administrația locală a finalizat lucrările la un teren cu suprafață sintetică la Moigrad, unde edilii își doresc ca mişcarea și sportul să funcţioneze la parametrii optimi.

La realizarea acestui proiect s-au folosit banii necesari prin finanţare mixtă – fonduri europene (GAL) si fonduri de la bugetul local – aproximativ 500.000 lei plătiți în mod egal.

Prin fonduri europene, şcolile din comună vor fi dotate cu mobilier şi echipamente digitale moderne

În ceea ce privește extinderea și modernizarea școlii din centrul comunal prin programul PNDL 2, este aşteptată demararea lucrărilor.

Totodată, unităţile şcolare de la Mirșid și Popeni vor fi dotate corespunzător cu finanţare de la Uniunea Europeană, provenită prin PNRR. Şcolile din comună sunt cuprinse şi într-un proiect comun cu Consiliul Judeţean Sălaj pentru dotarea cu mobilier şi echipamente digitale, tot pe fonduri europene.

La școala din Popeni cu ajutorul fondurilor de mediu se intenționează reabilitarea izolației termice, lucrare pentru care administrația locală va semna contractul de finanțare.

În Moigrad și Firminiș școlile nu sunt folosite, neexistând numărul necesar de copii pentru ca ele să poată funcționa. Urmează ca aceste clădiri în care au funcționat cele două școli să capete o altă utilitate. La Moigrad, în locația vechii școli se intenționează amenajarea unei creșe sau a unei grădinițe cu program prelungit, ori atragerea unui antreprenor, investitor cu activități private pentru valorizarea clădirii. La fel și la Firminiș se va încerca o astfel de abordare.

Din toamnă, administraţia locală speră ca localităţile comunei să intre ca entitate administrativă în circuitul zonei metropolitane de transport.

Din alt punct de vedere, toate unitățile de învățământ sunt reabilitate și modernizate din diferite surse de venit. Școala din Moigrad s-a reabilitat cu bani din bugetul local. Școala din Popeni a fost modernizată prin Ordonanţa de Guvern 7 cu bani de la Guvern, iar şcoala din Mirşid va fi reabilitată prin PNDL 2.

Echipa de fotbal Unirea Mirșid – mândria comunei și motivul pentru care povestea ei de succes să continue

Pentru iubitorii de sport şi de mişcare, administraţia condusă de Călin Bereschi s-a străduit să ofere condiţii foarte bune – o arenă modernă, dar şi o echipă de fotbal spectaculoasă, dar şi cu o foame mare de rezultate, pe care le-a şi reuşit pe deplin!

Există Stadionul Comunal de la Popeni, unde îşi desfăşoară meciurile de acasă Unirea Mirşid, arena care în perioada anilor 2015 – 2016 a fost modernizată prin fonduri europene. Aici s-a amenajat suprafaţa de joc, s-au construit vestiare cu utilităţi, dar şi o tribună acoperită pentru spectatori. Aproximativ 250.000 de lei a costat modernizarea acestei baze sportive, care îndeplineşte liniştit condiţii peste nivelul Ligii a IV-a.

Primăria Mirșid are planuri mari și pentru dezvoltarea sportului

Din 2012 şi până în 2019, Unirea Mirşid a reuşit performanţe notabile în fotbalul sălăjean şi a câştigat o serie de trofee în competiţiile organizate de AJF Sălaj. Cele mai importante au fost cele din 2016, 2018 şi 2019, când Unirea a devenit campioana Sălajului.

Astfel, Primăria Mirșid s-a apucat serios de treabă. Baza sportivă a celor de la Unirea Mirșid a fost refăcută. Suprafața de joc a fost reînsămânțată. La fel și băncile de rezerve, care au fost modernizate. A fost modernizată și tribuna care poate găzdui câteva sute de susținători.

De remarcat că în trecut, în anul 2019, Unirea Mirșid a promovat în Liga a III-a, apoi a cedat locul celor de la SCM Zalău, însă nici până în ziua de astăzi cei din Zalău nu au mai respectat anumite condiții impuse de cei din Mirșid, după promovare.

Unirea Mirşid, în finala Cupei României!

După o perioadă mai ştearsă, fosta campioană a Sălajului a revenit în prim-plan. Anul trecut, formaţia pregătită de experimentatul Marius Cozma a câştigat campionatul în Liga a V-a şi a promovat. În acest sezon, Unirea Mirşid a pus accentul mai mult pe jucătorii din comună. Sigur că, în aceste condiţii, rezultatele din campionat nu puteau fi extraordinare. Marcel Mureşan şi compania au reuşit însă o mare surpriză în Cupa României, acolo unde echipa din Mirşid s-a calificat în marea finală! Acesta poate şi un declicul de care avea nevoie echipa condusă de însăşi primarul Călin Bereschi.

Se pregăteşte o nouă echipă de titlu! Accentul şi pe viitor – Centru de Copii şi Juniori la Mirşid

La Mirșid existe perspective ca să se formeze din nou o echipă frumoasă cu rezultate pe măsură. S-au alocat în acest an 60.000 lei de la bugetul local în sprijinul fotbalului. Şi, pentru o mai bună activitate sportivă, clubul a obținut din alte surse circa 20.000 lei.

În sezonul următor există dorința la nivel de administrație locală, cât și din partea iubitorilor de fotbal, a clubului, pentru a se începe construcția unei echipe bune, care să calce pe urmele celei din perioada 2015 – 2019. Altminteri, s-au purtat discuții cu 2 oameni de afaceri din comună, care au răspuns pozitiv intenției edililor și clubului de fotbal pentru întărirea echipei, dar şi pentru înfiinţarea unui Centru de Copii şi Juniori la Mirşid!

Se speră din partea celor implicați în acest proiect ca şi alţii să li se alăture acestei idei pentru a reînvia tradiţia echipei mari, Unirea Mirșid, şi a continua tradițiile și performanțele în fotbal.

Există în comuna Mirșid oameni de fotbal care sunt din comună și cu sufletul la fotbal, iar într-o discuţie inițiată la nivel local între edilii comunei, clubul de fotbal și iubitorii sportului rege, idee la care se gândeşte de circa 6 – 7 luni o strategie pentru sezonul viitor.

Se intenționează atragerea și implicarea în acest proiect a cât mai multor persoane cu gândire pozitivă și cu drag de sport. Fără doar şi poate, Unirea Mirşid este cea mai frumoasă poveste din această ediţie a Cupei României. Multipla campioană judeţeană şi câştigătoare a Cupei României speră din nou să devină o forţă a fotbalului judeţean, dar drumul este lung, după ce s-a început un nou proiect, de la zero. Însă, cu multă implicare, dăruire, perseverenţă şi dedicare, Unirea a reuşit să câştige, să redevină ceea ce era odată și chiar mai mult decât atâta!

Acest subiect a fost dezbătut și în ziarul Sportul Sălăjean, care a apărut miercuri, 5 iunie.

You may also like

Leave a Comment