Responsive Menu
Add more content here...


ATENŢIE SĂLĂJENI. A fost anunţat un nou COD PORTOCALIU de grindină

by Darius TEGLAŞ
0 comment 22 views
A+A-
Reset

În timp ce Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat COD PORTOCALIU, au fost date şi informaţii neoficiale de la Severe Weather Alert – România, conform cărora în judeţul Sălaj va fi COD ROŞU


Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în urmă cu puţin a fost anunţat un nou COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică şi grindină.

Intervalul de valabilitate al codului începe astăzi, 27 iunie de la ora 13.00 şi este valabil până în 28 iunie, ora 01.00.

Fenomene vizate de cod sunt intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantități de apă însemnate.

La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale.

Îndeosebit în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

În mod neoficial, cei de la Severe Weather Alert – România au anunţat că Sălajul va fi lovit de COD ROŞU de grindină.

Pe parcursul zilei de astăzi, un front rece puternic asociat unei depresiuni de origine scandinavă, va traversa jumătatea de nord a României.

Astfel, instabilitatea atmosferică va fi foarte puternică și chiar EXTREMĂ (MUCAPE 2500-3000 J/kg).

Acest lucru se va întâmpla cu precădere prin nord-vest (Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei).

Frontul atmosferic va asigura și forfecarea moderată/puternică a vântului pe profilul 0-6 km (DLS 15-25 m/s, izolat chiar 30-35 m/s), ce va favoriza dezvoltarea supercelulelor, precum și un aer extrem de umed în fața acestuia – estimăm puncte de rouă în jurul a 22-24*C.

Începând cu orele 14-15, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua rapid în nordul Moldovei și apoi în nord-vest.

Trebuie menționat că în prealabil, temperaturile vor fi foarte ridicate – în jurul a 32-35*C, izolat 36*C, ceea ce va spori gradul de violență al fenomenelor.

  1. 𝐂𝐎𝐃 𝐑𝐎𝐒̦𝐔 (zone din județele: BH, SM, SJ, CJ, MM)

În aceste regiuni, după orele 15-16, manifestările de instabilitate vor fi 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐫 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐞𝐦𝐞, 𝐜𝐮 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯.

Aici sunt cele mai bune șanse pentru dezvoltarea supercelulelor.

Pe acest areal, cele mai mari pericole sunt: grindina de dimensiuni 𝐌𝐀𝐑𝐈 (3-5 cm) și izolat 𝐅𝐎𝐀𝐑𝐓𝐄 𝐌𝐀𝐑𝐈 (𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟓-𝟔 𝐜𝐦) și 𝐯𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐨𝐬𝐞𝐛𝐢𝐭𝐞 – cu rafale ce pot depăși 𝟏𝟎𝟎-𝟏𝟐𝟎 𝐤𝐦/𝐡.

Conform celor mai recente modelări, vom avea disponibilă și ceva helicitate (SRH 0-3 km ~ 150-350 m2/s2), combinat cu nivelul LCL (baza norului) destul de jos, nu poate fi exclus scenariul UNEI TORNADE! Bineînțeles, nu vor lipsi aversele torențiale și descărcările electrice frecvente.

**𝐦𝐚𝐬̦𝐢𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐚̆𝐩𝐨𝐬𝐭; 𝐬𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐬𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆-𝐚𝐦𝐢𝐚𝐳𝐚** – este mesajul celor de la Severe Weather Alert

You may also like

Leave a Comment