Astăzi, 4 noiembrie, unii dintre noi sărbătorim -Ziua bunului simț- Adică, aceia care încă îl mai au!

Ar trebui ca să înlocuim frica și lăcomia cu bunul simț și binele comun ! -spunea un înțelept

by Tiberius NICODA
0 comment 296 views
A+A-
Reset

Ziua Bunului Simț-această zi în calendar este  o amintire în plus a ceea ce facem sau nu pe parcursul unei zile,a unei săptămâni, a unei luni, a unui an, a anilor și de-a lungul vieții care ne definește pe fiecare dintre noi.

Ziua bunului simț, virtute care se dezvoltă doar din voință proprie. 
Astăzi, 4 noiembrie sărbătorim Ziua bunului simț, o zi în care are trebuie să ne aducem aminte dacă ne orientăm prin viață în urma unor norme ale conduitei binelui și al normelor de bun simț. Despre bunul simț putem spune multe, începând de la educația dată de către părinții și bunicii noștri, acele reguli simple și tradiționale poporului român, născute din înclinările și trebuințele fiecăruia, create categoric pentru buna armonie a tuturor, și până la explicațiile filozofice ce-l definesc drept o măsura a bunei creșteri, a bunei cuviințe și, bineînțeles, o măsură a respectului față de cei din jur.


De bun simț toată lumea are nevoie. Puțini îl au și totuși fiecare crede că îl are,– spunea Benjamin Franklin.
Astăzi, 4 noiembrie sărbătorim Ziua bunului simț, o zi în care are trebuie să ne aducem aminte dacă ne orientăm prin viață în urma unor norme ale conduitei binelui și al normelor de bun simț.


Ca element introductiv- Bunul simţ, e un ansamblu de idei despre lume, viaţă şi om, având ca izvor tradiţia populară şi cuprinzând elemente ale gândirii ştiinţifice. Bunul simţ este măsură şi echilibru, se regăseşte într-un cod nescris al bunei cuviinţe pe care-l descoperim în înţelepciunea tuturor popoarelor din timpuri îndepărtate.
Din fericire, în viața de zi cu zi, dăm peste oameni a căror viață a fost destul de dură și nu au avut parte de o educație, cu toate acestea, ei au bunul simț foarte dezvoltat. Da, din nefericire, întâlnim și oameni din cealaltă extremă, oameni cu posibilități, cu educație aleasă, dar care nu știu ce este acest bun simț.

Se aude și la Sălaj ???

Bunul simț… ce-i „ăla”??? Aud și cei care „fac praf orașul” sub o formă sau alta,  cu porcăriile grafitti, sau cu alte porcării, precum  și cei care aruncă mizerii, resturi de gustări de la fast food sau pet-uri peste tot, și cei care… din păcate dau din umeri sau se prefac că… nu văd ce se întâmplă în jur? Aude și vecina de la etajul 7 care aruncă generoasă, din balcon, din dragoste pentru puii de pisoi aciuați în tufișul fața blocului bucățele de salam și dumicați de pâine înmuiați în sos și te nimerește în cap??? Aud și acei lucrători comerciali (nu toți,firește!) care îți aruncă restul cu o scârbă de nedescris, atunci când plătești ce ai cumpărat?

Este de o mie de ori mai bine să ai bun simț fără educație, decât să ai educație fără bun simț. Pentru a avea bun simț, nu ai nevoie de studii superioare, ci de cei șapte ani de acasă. Bunul simț nu face bani, dar face toți banii. Contrariul prostiei nu este inteligenta, ci bunul simț! Apa, săpunul și bunul simț sunt cei mai importanți dezinfectanți!

Se spune că bunul simț este cel mai bun produs distribuit din lume. Acest lucru ar trebui să fie liniștitor, atunci când atâtea alte active sunt împărtășite atât de inegal aici pe Pământ!

Aniversare fericită să aveți toți aceia dintre voi care mai au măcar o minimă fărâmă de bun simț!

You may also like

Leave a Comment