66
Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită pe 27 septembrie în fiecare an, începând cu 1980
Aceasta dată marchează aniversarea adoptării Statutului Organizației în 1970, deschizând calea pentru înființarea Organizația Mondială a Turismului cinci ani mai târziu.
Ziua Mondială a Turismului este marcată, în fiecare an, de către 159 de ţări, şase membri asociaţi, doi observatori şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) și a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în anul 1980.
România crește de la an la an în interesul turiștilor veniți din alte țări
România poate că nu este la fel de renumită precum alte țări europene, dar cu siguranță are foarte multe de oferit.
Tradiții și obiceiuri vechi de secole, peisaje și locuri de vis, cetăți și orașe medievale, o gastronomie unică și multe altele conturează un potențial turistic imens.
Tradiții și obiceiuri vechi de secole, peisaje și locuri de vis, cetăți și orașe medievale, o gastronomie unică și multe altele conturează un potențial turistic imens.
Circa 13,6 milioane de sosiri ale turiștilor a înregistrat România în 2023, 85% dintre aceștia fiind co-naționali ai noștri și doar 15% fiind străini. Marile oraşe, aici fiind incluse Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Sibiu şi Timişoara, au atras mereu cei mai mulţi turişti dintre toate destinaţiile din ţară.
Unele dintre aceste oraşe atrag mulţi turişti de business, care reprezintă de fapt motorul de creştere al hotelurilor din aceste destinaţii.Turismul în România este o industrie în creștere, care oferă oportunități economice și sociale semnificative.
Turismul în România trebuie să însemne mai mult decăt banala frunză promovată în trecut de către Lenuța Udrea…
În ultimii ani, România a devenit o destinație turistică atractivă, datorită diversității sale naturale și culturale. Cu toate acestea, industria turistică din România se confruntă cu provocări, cum ar fi lipsa infrastructurii și a serviciilor turistice de calitate.
Turismul este definit ca o activitate care implică deplasarea persoanelor în scopuri de recreere, afaceri sau alte motive, și care generează venituri și locuri de muncă. În România, turismul este o sursă importantă de venituri și locuri de muncă, contribuind semnificativ la economia națională.
Impactul economic al turismului la nivel mondial
La nivelul Uniunii Europene, turismul are un impact puternic din punct de vedere economic, reprezentând aproximativ 10% din PIB, cu 2 milioane de business-uri și 10 milioane de angajați, potrivit HOTREC, vocea turismului european, confederație din care și FIHR face parte, alături de alte 46 de asociații si de federații naționale.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, în fiecare țară este pus accentul pe faptul că domeniul trebuie văzut, pe lângă o activitate economică, ca pe un element de conexiune internațională, structural, absolut necesar pentru păstrarea păcii, un catalizator pentru dialogul și înțelegerea dintre țări și culturi.
Ziua Mondială a Turismului, sărbătorită pe 27 septembrie, aduce în prim plan rolul vital al turismului ca instrument al păcii.
Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), alături de Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism și de Asociația marchează această zi prin explorarea temei propuse de Organizația Mondială a Turismului, în cadrul unei conferințe internaționale desfășurate la Brașov – „Turism, pace și educație pentru o lume interconectată”, abordând modul în care turismul poate contribui la construirea și menținerea păcii.”
Călătoria te învață că indiferent cât de multe cunoști, este mereu mai mult de învățat. Călătoria nu este niciodată o problemă de bani, ci de curaj!