Românii și mai ales sălăjenii ar trebui ca să-l comemoreze astăzi, 11 noiembrie 2024,pe cel care a fost liderul țărănist Corneliu Coposu, considerat un simbol al democrației și al luptei anticomuniste. Așadar, astăzi 11 noiembrie 2024, se împlinesc 29 de ani fără de cel care a fost numit și pe bună dreptate-Seniorul politicii românești-.
Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, în judeţul Sălaj, şi a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucureşti. A fost secretarul personal al liderului ţărănist Iuliu Maniu, în perioada 1937-1940, fiind trimis la închisoare ulterior de comunişti, în perioada 1947-1964.
Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național-țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.Un alt mare politician român sălăjean și om de seamă, Iuliu Maniu a fost mentorul și modelul său, de-a lungul întregii sale existențe.
La ieşirea din puşcărie, a fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcţii-Montaj Bucureşti, la atelierul de tâmplărie mecanică. După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992. După revoluţia din 1989, Coposu a devenit preşedintele Partidului Naţional Țărănescu Creştin şi Democrat (PNȚCD), păstrând această funcţie până în 1995.
Corneliu Coposu, părăsea această lume în data de 11 noiembrie 1995. El spunea cândva:
Nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viaţa mea. Dacă această idee va triumfa şi dacă ea este îmbrăţişată de prietenii mei şi de opinia publică, apariţia sau dispariţia mea sunt secundare. Totul este să supravieţuiască o atitudine. Dacă aceasta va triumfa, dispariţia mea nu mai este semnificativă!, spune Corneliu Coposu
A fost înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic, fără funerarii naționale, dar sute de mii de români au venit atunci ca să-l conducă pe ultimul drum.
Din păcate , astăzi, politicieni și oameni ca și Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, nu mai există și vor trece multe decenii și vremuri pentru ca unii ca și ei să se mai nască pentru nația română și pentru mândria sălăjenilor.