Responsive Menu
Add more content here...


Asociaţia Comunelor din România reacţionează la derapajele Guvernului României!

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 16 views
A+A-
Reset

“Asociaţia Comunelor din România critică Guvernul Cîţu pe care îl acuză că şi-a depăşit vădit competenţa, acţionând discreţionar, manifestând dispreţ atât faţă de prevederi constituţionale, cât şi de prevederi legale, fiind în prezenţa unui exces de putere de o gravitate extremă”. În acest sens, ACOR a formulat o plângere prealabilă


Finalul anului 2020 a venit cu o Ordonanţă de Urgenţă ce presupune, printre altele şi îngheţarea salariilor din domeniul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020 până la realizarea unei analize privind o serie de excepţii ce au fost introduse în legea salarizării bugetare.

Guvernul Cîţu a anunţat că salariile bugetarilor nu se vor tăia, dar nici nu vor creşte în 2021. Totodată, ordonanţa prevede şi amânarea pensiilor speciale ale primarilor.

La scurt timp de la publicarea acestei Ordonanţe de Urgenţă în Monitorul Oficial, Asociaţia Municipiilor din România – condusă de Emil Boc, a avut o reacţie dură asupra Guvernului, făcând acuze că înainte de luarea acestei decizii a refuzat dialogul instituţional.

Nici Asociaţia Comunelor din România nu s-a lăsat mai prejos, formulând deja o plângere prealabilă în care acuză Guvernul României de nerespectarea Constituţiei.

“Guvernul României şi-a depăşit vădit competenţa, acţionând discreţionar, manifestând dispreţ atât faţă de prevederi constituţionale, cât şi de prevederi legale, fiind în prezenţa unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administraţia publică locală, inclusiv drepturile autorităţilor administraţiei publice locale care funcţionează ca autorităţi administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalităţii şi cel al autonomiei locale”, se arată în plângerea prealabilă a ACOR.

În plângerea respectivă, cei de la Asociaţia Comunelor din România anunţă că de asemenea, pentru constatarea ilegalităţii, cel puţin a art. I şi V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, se adresează şi Avocatului Poporului. Plângerea prealabilă a fost înaintată Guvernului României, Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dar şi Instituţiei Avocatului Poporului.

Nemulţumirea ambelor asociaţii vine în contextul în care această ordonanţă îi priveşte în mod direct şi nu au fost consultate, nu faptul că s-au îngheţat salariile bugetarilor. Vineri, la Ministerul Dezvoltării va avea loc o întâlnire în acest sens la care va participa şi preşedintele ACOR - filiala Sălaj – Boncidai Csaba.

“Văd că toate Guvernele, indiferent de culoarea politică fac greşeli care afectează foarte mult activitatea administraţiilor locale. Noi, ne raportăm în totalitate acestei activităţi a Guvernului care în ultimele zile a adus asemenea modificări în legislaţia care  reglementează activitatea Unităţilor Administrativ Teritoriale prin nerespectarea Constituţiei României şi a legilor. Guvernul ar trebui să fie primul care să fie foarte foarte atent la respectarea Constituţiei şi a Legislaţiei. Dacă Guvernul le încalcă, atunci la ce să ne aşteptăm de la cetăţeni. Noi cerem responsabilitate şi prin toate acţiunile noastre suntem pentru dezvoltarea localităţilor, suntem pentru  descentralizare, dar nu una haotică, ci una în beneficiul cetăţenilor, nu în beneficiul partidelor politice ori fiecare formă, fiecare activitate să fie în folosul cetăţenilor”

Boncidai Csaba – preşedinte ACOR- filiala Sălaj

You may also like

Leave a Comment