Artificiile de Sărbători, teroare pentru câini. Cum ocrotim patrupezii, la trecerea dintre ani

by Mihai POP
0 comment 43 views
A+A-
Reset

Pentru oameni distracție, pentru animăluțe teroare! Artificiile și pocnitorile reprezintă un adevărat coșmar pentru animalele de companie câini sau pisici, deopotrivă, care sunt asurziți de zgomotele și bubuiturile infernale! Se poate ajunge la adevărate tragedii


Se apropie Revelionul 2024, iar asta înseamnă că peste to se vor auzi focuri de artificii sau pocnitori. Cele mai afectate sunt animalele de companie. Mai exact câinii. 

Câinii sunt cei mai afectați de sunetul pocnitorilor sau a artificiilor. Animalele de companie se sperie foarte tare, iar din această cauză multe ajung să fugă din curte și să se piardă. 

Specialiștii au o serie de sfaturi pentru stăpânii de câini. Comportamentul diferă de la animal la animal, dar rezultatul este același, o noapte de groază pentru câini. Stăpânii pot lua mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe câini.

Măsuri de siguranță și protecție

Dacă stați la casă, iar câinele stă în curte sau în țarc asigurați-vă că nu are pe unde să fugă din curte. Verificați gardul să nu aibă rupturi în el, sau zone prin care câinele speriat să fugă când încep artificiile.

Luați în considerare că dacă câinele fuge din curte și ajunge pe stradă din cauza zgomotelor puternice acesta va fi dezorientat și nu își va mai găsi drumul spre casă.

Dacă se poate, de la ora 11.30, băgați câinele în casă pentru a sta alături de familie, acesta se va simți în siguranță în acest fel.

Cele mai importante sfaturi ale specialiștilor

Ține mereu câinele în lesă în seara de Revelion

Câinii au nevoie de mișcare chiar și de Revelion. Însă pentru a face plimbările cât mai relaxante posibil, cel mai bine ar fi să plimbi patrupedul în locuri liniștite și pe timp de zi. Du câinele în parcuri retrase, de exemplu, și evită orașele mari, unde „exploziile” încep de obicei cu ore întregi înainte de miezul nopții. Ai grijă – chiar și după Revelion – la gunoaie, sticlă spartă și petarde care nu au pocnit încă.

Pe lângă asta, ar trebui să ții mereu câinele în lesă în aceste zile. Poți fi surprins oriunde de pocnitura zgomotoasă a unei petarde. Nu subestima riscul ca patrupedul să fugă de frică, să nu poată să găsească drumul spre casă sau chiar să alerge în mijlocul șoselei.

·         Stai în casă cu patrupedul

Pe măsură ce se întunecă afară, încep să crească zgomotele cauzate de primele petarde de Revelion. Acum e momentul să intri înapoi în casă cu câinele.

Chiar dacă în majoritatea orașelor e ceva normal să petreci Revelionul afară pe stradă, ar trebui să stai cu câinele tău și să nu îl lași singur în starea lui agitată.

Pentru câinii anxioși nu e suficient să se ascundă într-o cameră liniștită. Când câinele se sperie de artificii, are nevoie de stăpânul lui pentru a se simți în siguranță.

·        Închide ușile, ferestrele și trage obloanele

Din păcate, sunetul artificiilor trece și prin pereții groși ai casei. Însă dacă închizi ușile, ferestrele și obloanele, poți reduce zgomotul într-o anumită măsură. Mulți câini se calmează astfel. Unii reacționează și la luminile de pe cer. Dacă nu ai obloane la ferestre, trage draperiile.

·         Pornește televizorul sau radioul

Pe lângă închiderea ferestrelor, poți masca sunetul pocnitorilor cu alte zgomote cunoscute câinelui. Pune muzica ta preferată sau pornește radioul. Sunetele de la TV, de la mașina de spălat sau de la mașina de spălat vase pot și ele avea un efect calmant asupra câinelui. Dar nu exagera cu volumul, pentru că l-ar putea stresa și mai mult.

·         Distrage-i atenția cu mirosuri sau gustări speciale

Câinii care nu sunt încă prea stresați pot fi uneori distrați cu mirosuri speciale sau bucăți de carne delicioase. Scopul: cânele ar trebui să nu mai fie concentrat pe simțul său de auz și să se concentreze pe miros și gust.

Poți de exemplu să lași urme prin locuință, pe care să le miroase câinele. Blănoșii s-ar bucura și de gustări speciale, care să îi facă să uite de zgomotele de artificii pentru o perioadă scurtă de timp.

·         Radiază calm și relaxare

Însă cel mai important lucru este să fii calm și relaxat în tot ce faci. Arată-i câinelui că totul este bine și că zgomotele de afară sunt complet normale. Dacă și tu devii nervos și agitat față de reacția câinelui, toate celelalte măsuri vor fi degeaba.

Dacă patrupedul este anxios, ar trebui în primul rând să fii calm. Aceasta este cea mai bună modalitate de a ajuta un câine speriat de petarde.

You may also like

Leave a Comment