Connect with us

Ştiri din Sălaj

Gâlgău, o comună ce se bucură de condiţii ca la oraş


Sub buna administraţie a primarului Cristian Ungur, comuna de pe Someş a cunoscut o dezvoltare accelerată. Proiectele de reţele de apă şi canalizare sunt finalizate în mare parte şi până la vară urmează să fie asfaltaţi aproximativ 8 kilometri de străzi. În comună există şi un iluminat modern cu LED-uri, dar şi o reţea de gaz metan în patru localităţi. Toate acestea fac ca localnicii să aibă condiţii ca la oraş


Siuată pe Drumul European E 58 ce face legătura între Baia Mare şi Cluj-Napoca, comuna Gâlgău a cunoscut în ultima perioadă o dezvoltare accelerată. S-a lucrat intens la partea de infrastructură şi autorităţile locale au căutat în permanenţă soluţii şi finanţări pentru diferite proiecte, fie ele de o anvergură mai mică sau mai mare. În prezent, în comună se derulează nu mai puţin de şapte proiecte, majoritatea aflându-se pe ultima sută de metri.

Reţeaua de apă a fost extinsă

În momentul în care Cristian Ungur a devenit primar, în comuna Gâlgău exista o reţea de alimentare cu apă şi canalizare, dar nu în toată comuna. Astfel, autorităţile locale au extins acel proiect, pe cât posibil, după care au realizat un nou proiect în asociere cu Compania de Apă Cluj – Sucursala Zalău. Mai întâi, reţeaua de apă a fost extinsă în localitatea Căpâlna, după care au urmat localităţile Dobrocina, Fodora şi Bârsău Mare.

În prezent se lucrează la  proiectul “Extindere reţea de apă potabilă în localitatea Glod, comuna Gâlgău, judeţul Sălaj”, lucrările fiind finalizate în proporţie de 80 la sută. În această primăvară vor începe lucrările de extindere a reţelei de apă şi în satul Chizeni.

Lucrările la reţeaua de canalizare se apropie de final

Un alt proiect important care se apropie de final este “Canalizare menajeră în localităţile Glod, Bârsău Mare şi Căpâlna, comuna Gâlgău, jud. Sălaj”.

Finanţarea este obţinută prin PNDL, valoarea investiţiei fiind 13.697.020 lei. În ceea ce priveşte acest proiect, stadiul lucrărilor este la 90%, fiindcă mai trebuie finalizate lucrările în satul Glod. Aici, în satul ce l-a dat pe renumitul Mircea Rednic, administraţia locală a finalizat şi staţia de epurare.

În proporţie de 95% este finalizată şi modernizarea căminelor culturale din Dobrocina şi Căpâlna. Finanţarea proiectului a fost obţinută prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), valoarea investiţiei fiind de 1.469.137,33 lei.

Străzile comunei vor fi asfaltate

Se lucrează intens şi la infrastructura rutieră, astfel că în proporţie de 99% este finalizat şi proiectul “Reabilitare drumuri în comuna Gâlgău”, proiect finanţat prin PNDR şi Submăsura 7.2 Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 5.619.520.

Sigur, aceste proiecte se apropie de final, însă în comună au început sau vor începe în curând alte proiecte ce vizează dezvoltarea comunei care se poate mândri deja cu condiţii ca la oraş!

Toate proiectele din comună s-au derulat într-o ordine cronologică, după cum spune şi primarul Cristian Ungur. Astfel, mai întâi, s-a lucrat la extinderea reţelelor de apă şi canalizare, după care s-a trecut şi la asfaltarea străzilor.

Printr-o investiţie ce se ridică la suma de 6.111.788,28 obţinută prin PNDL II, în comuna Gâlgău urmează să fie asfaltaţi aproximativ 8 km de străzi din localităţile aferente. Stadiul lucrărilor se află în prezent la 30%, iar autorităţile locale sunt optimiste că – până în vară – proiectul ar putea fi finalizat.

Şcoala şi Grădiniţa Glod vor fi modernizate

În 2018, în comună au început şi lucrările de modernizare a Şcolii Primare şi a Grădiniţei din satul Glod. Sursa de finanţare a fost obţinută prin PNDL II şi se ridică la suma de 1.785.682,00 lei. Stadiul lucrărilor a ajuns la 70%.

Urmează să fie modernizat şi căminul cultural din Gâlgău, proiect pentru care s-a obţinut o finanţare de 50.000 de euro prin GAL. Există, însă şi o cofinanţare de la Primăria Gâlgău. În primăvară ar putea începe lucrările propriu-zise.

Condiţii de oraş

Având în vedere toate aceste proiecte, putem spune că în comuna Gâlgău există condiţii ca la oraş şi ca un atuu este liniştea de care se pot bucura de viaţa la sat. În vară, asfaltarea străzilor va fi finalizată în proporţie de 90%, iar diferenţa va face parte dintr-un nou proiect care va fi depus în perioada imediat următoare. Vor rămâne neasfaltate unele străzi lăturalnice care fac legătura între localitate şi hotar. Mai mult, în comuna Gâlgău există şi un iluminat modern, lămpile vechi fiind înlocuite cu LED-uri. Lucrările la acest proiect sunt finalizate în proporţie de 95%.

Planuri pentru 2020

Autorităţile locale nu au de gând să se oprească aici şi în continuare vor munci pentru dezvoltarea comunei. În localităţile Gâlgău, Căpâlna, Bârsău şi Glod exista alimentare cu gaz metan şi administraţia locală încearcă să obţină finanţare pentru extinderea reţelei şi în localităţile Fodora şi Dobrocina şi chiar şi Chizeni, dacă va exista interes, având în vedere că satul are o populaţie în scădere.

“Cu siguranţă că aceste proiecte de infrastructură ajută la dezvoltarea comunei şi am încercat să implementăm aceste proiecte într-o ordine normală. Am început cu proiectele de alimentare cu apă, canalizare şi am continuat cu cele de asfaltare”.

Cristian Ungur – primarul comunei Gâlgău

 

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care a apărut miercuri, 8 ianuarie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj