Connect with us

Ştiri din Sălaj

Vezi când vor avea loc alegerile parlamentare și locale


Alegerile parlamentare și locale vor avea loc la sfârșitul lunii mai. Cel mai probabil, în ultimul weekend din luna mai, adică în zilele de 30 și 31 mai, spun surse politice. Localele vor fi în două tururi


Guvernul Orban ia în calcul mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor anticipate, dar cel mai vehiculat în acest moment este angajarea răspunderii pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice. La discuțiile de la Cotroceni, premierul Orban ar fi exprimat rezerve de natură tehnică.

În cazul unei eventuale demisii, PSD ar avea posibilitatea să-l țină pe Orban premier interimar săptămâni întregi, prin refuzul de a pune pe ordinea de zi a Birourilor Permanente din Parlament, pe care le controlează, votul de învestitură al noului guvern.

Mai important însă, prin refuzul de a supune învestirea noului guvern, PSD poate bloca declanșarea anticipatelor prin menținerea premieruui Orban în funcția de interimar până la ieșirea din termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului de către președinte.

Același risc există și în situația în care Guvernul Orban pică la o moțiune de cenzură depusă de PSD după asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, proiect de lege care ar dezavantaja primarii pesediști, prin urmare PSD nu-l va susține.

Totuși, în această variantă PSD va trebui să justifice de ce refuză învestirea unui nou guvern după ce a dat jos Guvernul Orban prin moțiune de cenzură, iar presiunea publică ar fi mult mai mare decât în cazul unei demisii. Premierul Orban și președintele Iohannis ar putea acuza PSD că, în realitate, refuză revenirea la un sistem de alegere mai democratic dacă Guvernul Orban decide să-și asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit surselor G4Media.ro, liberalii iau în calcul și alte proiecte de legi pentru angajarea răspunderii: proiectul de lege privind desființarea secției speciale, respectiv eliminarea pensiilor speciale.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj